Bijstand teruggevorderd voor verzwijgen inkomsten hennepteelt

Door het verzwijgen van inkomsten uit bedrijfsmatige hennepteelt moet een bijstandsgerechtigde de gemeente Amsterdam zo’n €2000,- terugbetalen. Er waren hennepplanten in zijn woning aangetroffen, waarmee de man volgens de rechter geld had verdiend.

Sociale recherche

De politie vond eind april 2018 twintig tot dertig stekken van hennepplanten. De Sociale Recherche die gespecialiseerd in fraudezaken, onderzocht daarna of de man wel recht had op een uitkering. De uitkomst van dit onderzoek was dat de teelt van deze hennepplanten inderdaad een bedrijfsmatige activiteit was. De bijstandsuitkering van de man werd daarom herzien en de gemeente vorderde een bedrag van €1951,-terug. 


Geen professionele hennepteelt

De man, die sinds januari 2010 een uitkering krijgt, was het niet eens met deze conclusie. Hij gaf toe dat dat hij hennepplantjes had gekweekt. Dit was volgens hem geen professionele hennepteelt. Hij had er geen geld aan verdiend en zou puur kweek voor eigen gebruik zijn geweest. In eerdere uitspraken oordeelde de rechter dat dat bij het kweken van ongeveer vijf hennepplanten er sprake is van beroeps- of bedrijfsmatig handelen en dat hij er dus geld mee verdiende. Met 5 hennepplanten zou volgens de rechtbank de oogst ongeveer 400 gram zijn geweest, terwijl de man aangaf zelf maar twee gram per week te gebruiken. 

Hennepteelt
Hennepteelt. Bron afbeelding: Pxhere

Inlichtingenplicht

Krijg je een bijstandsuitkering, dan moet bedrijfsactiviteiten melden. Als er structureel en regelmatig goederen worden verkocht, wordt dit aangemerkt als beroeps- of bedrijfsmatig handelen. Hiervan dien je melding te maken bij de gemeente. Je hebt namelijk een inlichtingenplicht en dient de de gemeente alle informatie te geven die nodig is om vast te stellen of je (nog steeds) recht hebt op een bijstandsuitkering. Verkoop je de opbrengsten uit hennepteelt, of verkoop je bijvoorbeeld spullen op Marktplaats, dan heb je hieruit inkomsten. De kans bestaat dat de inkomsten worden verrekend met je bijstandsuitkering. Dat heeft deze man niet gedaan en daarom was het terecht dat de gemeente een deel van zijn ontvangen bijstandsuitkering zal terugvorderen.

Bronnen: AT5, Fok!, Sociaalweb

Deel dit bericht:

Plaats een reactie