Autobezit in de bijstand. Mag dat?

Hoe zit het met autobezit in de bijstand? MAG je een auto hebben? Daar is geen simpel ja of nee op te antwoorden. Het hangt af van de van de waarde van je auto.

Verschillen per gemeente

Als je een bijstandsuitkering hebt of aanvraagt, mag je niet te veel eigen vermogen hebben. En een auto kan tellen als vermogen. Woon je in Amsterdam en is je auto meer waard dan €3.500,-, dan telt het als vermogen. In Groningen telt een auto die meer waard is dan dan €4.500,-. Dat bedrag verschilt per gemeente. Kom je vanwege je autobezit boven de vermogensnorm uit, dan moet je de auto verkopen.


Wat is mijn auto waard?

Wil je weten wat je auto ongeveer waard is, kijk dan op gaspedaal.nl. Zoek op merk, type en kenmerken van uw auto en neem dan de prijs die het meest voorkomt.

Autobezit in de bijstand

Het antwoord op de vraag of autobezit in de bijstand is toegestaan is. Ja, maar je auto mag niet teveel waard zijn. Check de exacte regels bij je gemeente.

Aanvulling Sociaal Web

Op 19-2-2021 verscheen een artikel op Sociaal Web getiteld: Autobezit en een bijstandsuitkering: wat zijn de regels? Gemeenten vragen zich vaak af of de waarde van een auto als vermogen moet worden aangemerkt en valt onder de inlichtingenplicht. In de meeste gevallen is dit inderdaad zo en en wordt de waarde van een auto als vermogen beschouwd, maar er zijn uitzonderingen. In dat laatste geval hoeft de bijstandsgerechtigde de verkoop van de auto niet bij de gemeente te melden.

Wordt de waarde van de auto wel als vermogen beschouwd, dan is het voor gemeenten altijd mogelijk om nader onderzoek te doen. Gemeenten kunnen dan gebruik maken van RDW-gegevens om te controleren of de dagwaarde van de auto daadwerkelijk onder de vrijgelaten grens ligt Wanneer op basis van het gemeentelijk beleid de auto niet als vermogen wordt aangemerkt hoeft de verkoop door de bijstandsgerechtigde in de bijstandsperiode niet te worden gemeld.

Bronnen: Amsterdam.nl, Groningen.nl, Sparen

close

Wil je het laatste nieuws van Bijstandsblues.nl ontvangen? Meld je dan hieronder aan.

close

Wil je het laatste nieuws van Bijstandsblues.nl ontvangen? Meld je dan hieronder aan.

Deel dit bericht:

25 gedachten over “Autobezit in de bijstand. Mag dat?”

 1. Als je geen auto mag hebben dan kom je voor een heleboel banen niet in aanmerking. En niet alleen chauffeur en bezorger. Veel bedrijven zijn tegenwoordig gevestigd op bedrijventerreinen die zonder auto nauwelijks te bereiken zijn. En daatom staat in veel vacatures “Rijbewijs BE en eigen vervoer vereist”.

  Beantwoorden
  • Beste Martijn, Je hebt het artikel niet goed gelezen. Er staat aan het eind van het verhaal.
   “Het antwoord op de vraag of autobezit in de bijstand is toegestaan is. Ja, maar je auto mag niet teveel waard zijn. Check de exacte regels bij je gemeente.”

   Beantwoorden
   • Artikel 34 lid 2 c van de Participatiewet stelt dat wanneer je spaart tijdens je uitkering dat gespaarde bedrag nooit tot het vermogen mag worden gerekend. Koop je een auto van je spaargeld dan is dat omzetting van vermogen en al rij je in een auto van 10.000 euri dan mag die niet gezien worden als vermogen.

    Beantwoorden
 2. Een private lease auto als je een bijstandsuitkering hebt???? De goedkoopste private lease die ik heb gevonden is €179,- per maand. Als je een bijstandsuitkering hebt, dan heb je als alleenstaande €1.052 te besteden. Heel knap als je dan hiervan een private lease auto kunt betalen. Als ik bij de sociale dienst zou werken, zou ik eens flink in jouw financiën duiken… Er klopt geen snars van!

  Beantwoorden
  • En waarom zou dat niet kunnen?? Is maar net waar je je geld aan uit geeft. Mijn vaste lasten incl. huur bedragen 1135,- (excl auto want die heb ik geen)
   bijstand 1052,- p/mnd
   toeslagen 950,- p/mnd
   Kinderbijslag 300,- p/mnd
   Ik kan dan makkelijk 175,- missen voor een auto want tsja ik rook niet, ik drink niet, ik heb geen huisdieren .. is maar net waar je prioriteiten liggen.

   Beantwoorden
   • Het heeft helemaal niks met prioriteiten te maken, want de bedragen die jij dan misschien binnen krijgt, zijn niet hetzelfde als bij anderen. En dan heb ik het nog niet eens over het verschil tussen de ene en de andere gemeente.

    Beantwoorden
 3. Het gaat om de vermogens grens. Zo lang je daar onder blijft is er niks aan de hand. Een klein oud autootje van +/- 500 euro is geen probleem Wel moet je de auto opgeven aan de gemeente en die zal wel vragen stellen waar je die van kunt betalen? Denk bv aan de verzekering en belasting. Je kunt de gemeente er op wijzen dat eigen vervoer je kansen op arbeid verhoogd aangezien steeds meer werkgevers een rijbewijs en eigen vervoer als eis stellen.

  Beantwoorden
  • Raar dat je bij andere uitkeringen wel auto mag hebben en ook erfenis mag houden. Alleen de bijstand wordt zwaar benadeeld en als ik eerlijk mag zijn, hebben andere uitkeringsgerechtigden meer geluk dan bijstandsgerechtigden.

   Beantwoorden
 4. Geachte mevrouw,heer,
  Graag verwijs ik u naar een artikel uit de Participatiewet dat stelt dat verkregen spaargelden, tijdens de periode van uitkering, NIET tot het vermogen mogen worden gerekend. Zelfs niet wanneer het gespaarde bedrag hierdoor hoger uitvalt dan het vrij te laten vermogen. Indien het gespaarde vermogen wordt omgezet in een bezitting c.q. eigendom dan verandert dat helemaal niets. Gemeenten willen deze regel nog wel eens vergeten.

  Beantwoorden
  • Dit verhaal is ongetwijfeld helemaal waar. Maar in mijn geval werd gezegd. 1. u had het door moeten geven. 2. hoe kunt u sparen van de bijstand? bewijs maar hoe het is bekostigd 3. het is vermogenstoename terwijl het ging om een vervanging van een vervoermiddel.

   Beantwoorden
 5. het volgende…
  Even het volgende.

  Iemand die al jaren bijstand heeft ter vervanging van zijn oude scooter een nieuwe scooter gekocht. Nu had deze persoon laatst financiele controle door de sociale dienst. Deze zijn van mening van 1. de aankoop niet is doorgegeven. 2. Je van en in de bijstand niet zou kunnen sparen. Kortom, er komt een boete ivm schenden van de inlichtingenplicht. En een onderzoek naar de herkomst van het geld. Nu heb ik ergens gelezen dat de inlichingenplicht niet geldt voor auto’s of scooters die je koopt van je in de bijstand gespaarde geld en ook als dit beneden een bepaald bedrag blijft, en dat het niet als vermogen wordt gezien omdat het een noodzakelijk vervoermiddel is voor deze persoon. Tevens is het betreft een vervangingsaankoop. De scooter is grotendeels bekostigd van gespaard bijstandsgeld/vakantiegeld, en een klein deel cash vd verkoop van de oude scooter en eerder van de rekening gepind geld. De scooter kostte 1200 euro. Als deze persoon in bezwaar gaat tegen de boete maakt hij dan enige kans??

  Beantwoorden
  • Leg dit soort kwesties eventueel voor aan het Juridisch Loket of een sociaal advocaat. De inlichtingenplicht wordt ruim genomen, alles aangaande inkomen / vermogen / (vrijwilligers) werk / afwezigheid / vakantie wil men graag weten, om ten allen tijde het recht op bijstand te kunnen toetsen, ook terug in de tijd. Niet alles melden heeft dan dus het risico dat je moet kunnen bewijzen dat alles binnen de regels bleef, hiervoor moet je administratie dan dus op orde zijn en je moet de regels goed kennen (sparen van de bijstand mag bijvoorbeeld wettelijk gewoon, evenals dure spullen hiervan kopen. Hetzelfde geldt voor de marktplaatsverkoop, wanneer niet structureel en met winst).

   De regels zijn voor velen onduidelijk, waardoor onbedoeld drama’s kunnen ontstaan.
   De sociale dienst beschermt je hier dus niet tegen.

   Het zou mooi zijn als zaken minder strikt gehanteerd zouden kunnen worden, hiervoor is meer vertrouwen in de bijstandsontvangers nodig.

   Ook prettig zou het zijn als de wet eenduidiger wordt en eerlijk naar bijstandsontvangers wordt vertaald. Als jij zeker weet geen fraude te plegen met Marktplaats (geen handel/winst), ben je wettelijk niet verplicht deze incidentele verkopen te melden, al vragen sociale diensten hier toch naar.

   Beantwoorden
 6. Ik heb begrepen dat je in Amsterdam en Rotterdam jaarlijks 1200 euro aan giften mag ontvangen en dat je deze ook niet hoeft te melden. Is het handig als de koper van de scooter aangeeft dat een deel is bekostigd met een gift. Maakt dit het misschien allemaal wat aannemelijker of makkelijker ipv. te zeggen dat het van de opbrengst van de vorige scooter plus gepind geld is?

  Beantwoorden
 7. Wel apart dat Groen Links Utrecht rept dat je dit geld niet op hoeft te geven in Rotterdam maar dat op de site van de gemeente Rotterdam staat dat je giften en schenkingen moet melden dat dat dit als inkomsten wordt gezien en dat je dan wordt gekort. Zo breng je dus mensen in verwarring en in de problemen.

  Beantwoorden
 8. Ik begrijp al helemaal niet waarom het per Gemeente zo kan verschillen en soms ook nog per ambtenaar van de gemeente…….daar wordt je knap onzeker door en durf je al niet eens meer iets te vragen bij de gemeente omdat je dan weer je hele prive zaken op tafel moet leggen ,ben 56 en voel me dan net een kind dat straf verwacht en dat terwijl je mentaal al niet stabiel bent

  Beantwoorden

Plaats een reactie