Autobezit in de bijstand. Mag dat?

Hoe zit het met autobezit in de bijstand? MAG je een auto hebben? Daar is geen simpel ja of nee op te antwoorden. Het hangt af van de van de waarde van je auto.

Verschillen per gemeente

Als je een bijstandsuitkering hebt of aanvraagt, mag je niet te veel eigen vermogen hebben. En een auto kan tellen als vermogen. Woon je in Amsterdam en is je auto meer waard dan €3.500,-, dan telt het als vermogen. In Groningen telt een auto die meer waard is dan dan €4.500,-. Dat bedrag verschilt per gemeente. Kom je vanwege je autobezit boven de vermogensnorm uit, dan moet je de auto verkopen.


Wat is mijn auto waard?

Wil je weten wat je auto ongeveer waard is, kijk dan op gaspedaal.nl. Zoek op merk, type en kenmerken van uw auto en neem dan de prijs die het meest voorkomt.

Autobezit in de bijstand

Het antwoord op de vraag of autobezit in de bijstand is toegestaan is. Ja, maar je auto mag niet teveel waard zijn. Check de exacte regels bij je gemeente.

Aanvulling Sociaal Web

Op 19-2-2021 verscheen een artikel op Sociaal Web getiteld: Autobezit en een bijstandsuitkering: wat zijn de regels? Gemeenten vragen zich vaak af of de waarde van een auto als vermogen moet worden aangemerkt en valt onder de inlichtingenplicht. In de meeste gevallen is dit inderdaad zo en en wordt de waarde van een auto als vermogen beschouwd, maar er zijn uitzonderingen. In dat laatste geval hoeft de bijstandsgerechtigde de verkoop van de auto niet bij de gemeente te melden.

Wordt de waarde van de auto wel als vermogen beschouwd, dan is het voor gemeenten altijd mogelijk om nader onderzoek te doen. Gemeenten kunnen dan gebruik maken van RDW-gegevens om te controleren of de dagwaarde van de auto daadwerkelijk onder de vrijgelaten grens ligt Wanneer op basis van het gemeentelijk beleid de auto niet als vermogen wordt aangemerkt hoeft de verkoop door de bijstandsgerechtigde in de bijstandsperiode niet te worden gemeld.

Bronnen: Amsterdam.nl, Groningen.nl, Sparen

close

Wil je het laatste nieuws van Bijstandsblues.nl ontvangen? Meld je dan hieronder aan.

close

Wil je het laatste nieuws van Bijstandsblues.nl ontvangen? Meld je dan hieronder aan.

Deel dit bericht:

16 gedachten over “Autobezit in de bijstand. Mag dat?”

 1. Als je geen auto mag hebben dan kom je voor een heleboel banen niet in aanmerking. En niet alleen chauffeur en bezorger. Veel bedrijven zijn tegenwoordig gevestigd op bedrijventerreinen die zonder auto nauwelijks te bereiken zijn. En daatom staat in veel vacatures “Rijbewijs BE en eigen vervoer vereist”.

  Beantwoorden
  • Beste Martijn, Je hebt het artikel niet goed gelezen. Er staat aan het eind van het verhaal.
   “Het antwoord op de vraag of autobezit in de bijstand is toegestaan is. Ja, maar je auto mag niet teveel waard zijn. Check de exacte regels bij je gemeente.”

   Beantwoorden
   • Artikel 34 lid 2 c van de Participatiewet stelt dat wanneer je spaart tijdens je uitkering dat gespaarde bedrag nooit tot het vermogen mag worden gerekend. Koop je een auto van je spaargeld dan is dat omzetting van vermogen en al rij je in een auto van 10.000 euri dan mag die niet gezien worden als vermogen.

    Beantwoorden
 2. Een private lease auto als je een bijstandsuitkering hebt???? De goedkoopste private lease die ik heb gevonden is €179,- per maand. Als je een bijstandsuitkering hebt, dan heb je als alleenstaande €1.052 te besteden. Heel knap als je dan hiervan een private lease auto kunt betalen. Als ik bij de sociale dienst zou werken, zou ik eens flink in jouw financiën duiken… Er klopt geen snars van!

  Beantwoorden
  • En waarom zou dat niet kunnen?? Is maar net waar je je geld aan uit geeft. Mijn vaste lasten incl. huur bedragen 1135,- (excl auto want die heb ik geen)
   bijstand 1052,- p/mnd
   toeslagen 950,- p/mnd
   Kinderbijslag 300,- p/mnd
   Ik kan dan makkelijk 175,- missen voor een auto want tsja ik rook niet, ik drink niet, ik heb geen huisdieren .. is maar net waar je prioriteiten liggen.

   Beantwoorden
   • Het heeft helemaal niks met prioriteiten te maken, want de bedragen die jij dan misschien binnen krijgt, zijn niet hetzelfde als bij anderen. En dan heb ik het nog niet eens over het verschil tussen de ene en de andere gemeente.

    Beantwoorden
 3. Het gaat om de vermogens grens. Zo lang je daar onder blijft is er niks aan de hand. Een klein oud autootje van +/- 500 euro is geen probleem Wel moet je de auto opgeven aan de gemeente en die zal wel vragen stellen waar je die van kunt betalen? Denk bv aan de verzekering en belasting. Je kunt de gemeente er op wijzen dat eigen vervoer je kansen op arbeid verhoogd aangezien steeds meer werkgevers een rijbewijs en eigen vervoer als eis stellen.

  Beantwoorden
  • Raar dat je bij andere uitkeringen wel auto mag hebben en ook erfenis mag houden. Alleen de bijstand wordt zwaar benadeeld en als ik eerlijk mag zijn, hebben andere uitkeringsgerechtigden meer geluk dan bijstandsgerechtigden.

   Beantwoorden
 4. Geachte mevrouw,heer,
  Graag verwijs ik u naar een artikel uit de Participatiewet dat stelt dat verkregen spaargelden, tijdens de periode van uitkering, NIET tot het vermogen mogen worden gerekend. Zelfs niet wanneer het gespaarde bedrag hierdoor hoger uitvalt dan het vrij te laten vermogen. Indien het gespaarde vermogen wordt omgezet in een bezitting c.q. eigendom dan verandert dat helemaal niets. Gemeenten willen deze regel nog wel eens vergeten.

  Beantwoorden

Plaats een reactie