Autobezit in de bijstand. Mag dat?

Hoe zit het met autobezit in de bijstand? MAG je een auto hebben? Daar is geen simpel ja of nee op te antwoorden. Het hangt af van de van de waarde van je auto.

Verschillen per gemeente

Als je een bijstandsuitkering hebt of aanvraagt, mag je niet te veel eigen vermogen hebben. En een auto kan tellen als vermogen. Woon je in Amsterdam en is je auto meer waard dan €3.500,-, dan telt het als vermogen. In Groningen telt een auto die meer waard is dan dan €4.500,-. Dat bedrag verschilt per gemeente. Kom je vanwege je autobezit boven de vermogensnorm uit, dan moet je de auto verkopen.


Wat is mijn auto waard?

Wil je weten wat je auto ongeveer waard is, kijk dan op gaspedaal.nl. Zoek op merk, type en kenmerken van uw auto en neem dan de prijs die het meest voorkomt.

Autobezit in de bijstand

Het antwoord op de vraag of autobezit in de bijstand is toegestaan is. Ja, maar je auto mag niet teveel waard zijn. Check de exacte regels bij je gemeente.

Bronnen: Amsterdam.nl, Groningen.nl, Sparen

close

Wil je het laatste nieuws van Bijstandsblues.nl ontvangen? Meld je dan hieronder aan.

Deel dit bericht:

7 gedachten over “Autobezit in de bijstand. Mag dat?”

  1. Als je geen auto mag hebben dan kom je voor een heleboel banen niet in aanmerking. En niet alleen chauffeur en bezorger. Veel bedrijven zijn tegenwoordig gevestigd op bedrijventerreinen die zonder auto nauwelijks te bereiken zijn. En daatom staat in veel vacatures “Rijbewijs BE en eigen vervoer vereist”.

    Beantwoorden
  2. Een private lease auto als je een bijstandsuitkering hebt???? De goedkoopste private lease die ik heb gevonden is €179,- per maand. Als je een bijstandsuitkering hebt, dan heb je als alleenstaande €1.052 te besteden. Heel knap als je dan hiervan een private lease auto kunt betalen. Als ik bij de sociale dienst zou werken, zou ik eens flink in jouw financiën duiken… Er klopt geen snars van!

    Beantwoorden

Plaats een reactie