Instagram influencer in de bijstand moet ruim €16.000 terugbetalen

Afgelopen mei deed de rechter uitspraak in de zaak van een vrouw met een bijstandsuitkering. Haar activiteiten als Instagram influencer en als model zijn op geld waardeerbare werkzaamheden.

Instagram influencer

Sinds 2018 ontving de vrouw uit Krimpen aan den IJssel al een bijstandsuitkering. In maart 2019 kreeg de uitkeringsinstantie van de gemeente een tip dat de vrouw modellenwerk deed en kleding aanprees op Instagram. De vrouw beweert dat zij geen geld verdiende voor haar werk, maar alleen de kleding ontving. Toch moet zij de gemeente de bijstand terugbetalen.

Hoe het precies zit wordt uitgelegd op het Youtube kanaal van de AvdR

Op geld waardeerbaar

Haar activiteiten op Instagram en haar werkzaamheden als model voor een webwinkel zijn op geld waardeerbare activiteiten. Zij had hiervoor loon kunnen vragen. Ze heeft geen loon ontvangen, maar wel 22 kledingstukken. Kleding is op geld waardeerbaar.

Inlichtingenplicht

Door geen melding van haar werkzaamheden te maken heeft de vrouw haar inlichtingenplicht geschonden en wordt haar bijstandsuitkering teruggevorderd. De vrouw kon geen administratie te overleggen met een overzicht van alle activiteiten en opbrengsten. Omdat de vrouw die administratie niet gaf, kon de instantie niet bepalen hoeveel de activiteiten haar hadden opgebracht.

Instagram Influencer

Bijstand terugbetalen

De uitspraak van de rechter was dat ze haar totale bijstand van 2018 tot en met 2019 moest terugbetalen à €16.108,20. Bovendien kreeg de vrouw een boete van €1236,- omdat zij de uitkeringsinstantie niet op de hoogte had gebracht van haar werkzaamheden.

Bronnen: FHM, Rechtspraak, RTL Nieuws

Deel dit bericht:

1 gedachte over “Instagram influencer in de bijstand moet ruim €16.000 terugbetalen”

  1. Wat kinderachtig zeg. Beetje kleding. Nou en? Niets beters te doen? En wat kost die rechtsgang wel niet. Wees blij dat die persoon iets nuttigs doet. Dit is gewoon clientje pesten. Van de andere kant is het wel handig om zulke zaken eerst met je klantmanager te bespreken voordat je er aan begint. Nu zit die dame voor jaren aan een betaalregeling vast.

    Beantwoorden

Plaats een reactie