Marktplaatshandel: twee ton aan bijstand terugbetalen

Het verzwijgen van inkomsten uit Marktplaatshandel bracht een echtpaar uit Tilburg met een bijstandsuitkering in enorme financiële problemen. De twee moeten ruim €210.000,- aan bijstand terugbetalen.

In de bijstand en Marktplaatshandel

Het echtpaar ontving vanaf 2006 een bijstandsuitkering. In 2018 ontdekte de gemeente Tilburg dat het echtpaar al jarenlang spullen verkocht op Marktplaats, zonder de inkomsten aan de gemeente te melden.

Marktplaatshandel onderzocht

De gemeente startte een onderzoek, waarbij onder meer inlichtingen bij Marktplaats werden ingewonnen. Uit dat onderzoek bleek dat het stel in ruim 11 jaar 2151 advertenties online te hebben geplaatst en van alles te koop had aangeboden waaronder televisies, dames- en herenkleding, koelkasten, auto’s en aanhangers.

Marktplaatshandel
Bron afbeelding: Wikipedia

Terugvordering bijstand

Op basis van de bevindingen uit het onderzoek besloot Tilburg de uitkering stop te zetten en om de bijstand uit de periode 2007 tot eind 2018 terug te vorderen. Dat ging om een bedrag van ruim €200.000,- aan bijstand en nog eens ruim €11.000,- aan bijzondere bijstand. In totaal bepaalde de Bredase rechtbank dat het stel ruim €210.000,- moet terugbetalen omdat het het ging om marktplaatshandel en niet om incidentele verkoop van privé goederen. Het stel had de inkomsten uit die Marktplaatshandel niet gemeld aan de gemeente en hebben een onduidelijke situatie geschapen over hun financiële positie.

Naar de rechter

Het echtpaar is het niet eens met dit vonnis en stapte naar de rechter. Ze zouden niet op de hoogte zijn geweest van de plicht om dergelijke inkomsten aan te melden, de zogenaamde inlichtingenplicht. Ook zou het aantal advertenties een vertekend beeld van de handel geven, omdat veel advertenties meerdere malen werden geplaatst en omdat ook andere familieleden van hun account gebruik hebben gemaakt. Bovendien zouden de vorderingen ouder dan vijf jaar en dus zijn verjaard.

Geen administratie

Volgens het echtpaar waren de inkomsten uit Marktplaatshandel veel lager dan ingeschat door de rechter. Het echtpaar kon dat alleen niet bewijzen, want ze hadden geen administratie van de inkomsten uit Marktplaats bijgehouden. Maar dat komt volgens de rechter voor hun risico. Er zijn geen dringende redenen om van terugvordering af te zien en het stel moet daarom inderdaad ruim €210.000,- terugbetalen. Lees het na in de uitspraak van de rechter.

Marktplaatshandel
Verzwijgen Marktplaatshandel leidt tot terugvordering bijstand

Opnieuw in de bijstand

De advocaat van het echtpaar, liet weten dat zij in hoger beroep zijn gegaan. Inmiddels komt het stel weer in aanmerking voor de bijstand, maar op die uitkering wordt nu een bedrag ingehouden voor de terugbetaling.

Lees ook de berichten Bijstand teruggevorderd voor verzwijgen inkomsten hennepteelt en Marktplaats en bijstand. Hoe zit het nu precies?

Bronnen: Naleving, Rechtblog, RTL Nieuws.

Deel dit bericht:

2 gedachten over “Marktplaatshandel: twee ton aan bijstand terugbetalen”

  1. De sociale diensten kijken ook op internet naar activiteiten van uitkeringsgerechtigden.
    Net zoals Marktplaats iemand met een bijstandsuitkering in de problemen kan brengen, geldt dit (naar mijn mening) ook voor de Vinted-app. Via deze app kun je ook allerlei zaken verkopen en, dus geld verdienen.

    Beantwoorden
  2. Zolang de fraudewet 2012 bestaat zullen zaken als bij de kinderopvangtoeslag, huurtoeslag, zorgtoeslag en bijstand zich blijven voordoen. Het is ongekend onrecht en doet de samenleving geen goed. Iets voor elkaar betekenen is een schending van de inlichtingenplicht geworden.

    Beantwoorden

Plaats een reactie