Mag je een opleiding volgen in de bijstand?

Soms MAG je een opleiding volgen als je in de bijstand zit. Er zijn twee stelregels: werken gaat altijd voor studeren en een het volgen van een opleiding moet de kortste weg naar werk zijn.

Scholing met behoud van bijstand

Heb je een bijstandsuitkering en wil je aan het werk, dan heb je soms scholing nodig om werk te vinden. Het kan zijn dat je vakkennis moet bijspijkeren, of dat je bijgeschoold moet worden, zeker als je al langere werkloos bent. Soms mag je met behoud van uw uitkering een opleiding of cursus volgen. Je klantmanager bij afdeling Werk en Inkomen beoordeelt of dit noodzakelijk is en jouw reïntegratie niet in de weg staat. Het kan zijn dat je moet blijven solliciteren en dat, als er werk wordt aangeboden, je die baan moet accepteren. Dat kan dus ook betekenen dat je geen tijd meer hebt voor een studie. Want werken gaat altijd vóór studeren.


Kortste weg naar werk

Ga je een dagopleiding volgen, dan kan dat in sommige gevallen met met behoud van uitkering. Dat kan bijvoorbeeld als je een alleenstaande ouder bent zonder startkwalificatie. Je kunt dan scholing of opleiding krijgen als dat de kortste weg naar werk is. Je moet dan wel kunnen aantonen dat je actief hebt gezocht naar betaald werk en dat een opleiding de kans op een betaalde baan vergroot.

opleiding in de bijstand
Werken gaat altijd vóór studeren. Bron afbeelding: Pixabay

Toestemming nodig

Ga je een cursus of opleiding volgen die overdag wordt gegeven, dan heb je altijd toestemming van de gemeente nodig. Ga dus altijd eerst met je klantmanager om de tafel, voordat je je inschrijft voor een opleiding.

Opleiding volgen in de bijstand

Als je in de bijstand zit, heb je weinig geld. Vaak heb je niet genoeg om een opleiding te betalen. Toch is er een aantal mogelijkheden om een cursus of opleiding te financieren. Zo kun je gebruikmaken van het LevenLangLerenkrediet. Zo’n geldlening kan wel weer gevolgen hebben voor je uitkering. Wil je een ambacht leren en ben je ouder dan 50 jaar? Dan kan je via Ambacht Nederland met behoud van je uitkering een opleiding volgen. Je moet dan wel zelf een eenmalige bijdrage betalen. En ben je alleenstaande ouder en wil je een opleiding volgen, dan is het mogelijk om een vergoeding krijgen via verschillende regelingen.

opleiding volgen in de bijstand
Wil je opleiding volgen? Bespreek het eerst met je klantmanager. Bron afbeelding: Pixabay

Geen toestemming nodig

Wil je een avondopleiding, in het weekend, of een schriftelijke opleiding of een opleiding van de Open Universiteit volgen, dan heb je géén toestemming nodig van de klantmanager bij Werk en Inkomen. Je moet wel blijven solliciteren en als er een baan wordt aangeboden, dan moet je die accepteren. Ook hier geld: werken gaat altijd vóór studeren!

Bronnen: Antwoord Op, Amsterdam.nl,Rotterdam Werkcafé

close

Wil je het laatste nieuws van Bijstandsblues.nl ontvangen? Meld je dan hieronder aan.

close

Wil je het laatste nieuws van Bijstandsblues.nl ontvangen? Meld je dan hieronder aan.

Deel dit bericht:

7 gedachten over “Mag je een opleiding volgen in de bijstand?”

 1. Mijn omscholing naar Fiets-technicus werd geheel betaald, en ik behield mijn uitkering. Maar toen ik op eigen houtje een baan vond; en geen gebruik maakte van het door de gemeente ingehuurde uitzend-bureau welke mij aan werk moest gaan helpen; dreigde een terugbetaling van een deel van de project-kosten van 2500 euro. Ook mijn nieuwe baas kreeg een rekening van 4000 euro.
  Ik begon aan de opleiding met de mededeling dat er geen sprake zou zijn van boetes en/of terugbetalingen. Dat pakte anders uit. Na veel soebatten en discussie hoefde ik niet te betalen.
  Mijn nieuwe werkgever vond de situatie zo wie zo te gek voor woorden.
  Dus pas op als je aan een opleiding of omscholing begint en vergewis je van de mogelijke boetes.
  Je eerste salaris direct weer moeten inleveren is ook zo bizar.

  Beantwoorden
  • Mag ik vragen hoe je dat gedaan hebt? Want ik wil graag een 2 jarig opleiding volgen waarvan 1 jaar onbetaald. En ik heb begrepen van me klantmanager dat je niet een opleiding kan volgen en bijstand ontvangen want werk gaat voor. Dus de eerste jaar van de opleiding kan ik me vaste lasten niet dekken. Maar mij situatie gezien heb ik geen startkwalificatie en krijg ik steeds bijbaantjes die niet lang duren waarbij ik uiteindelijk werkloos word en steeds de uitkering in beland

   Beantwoorden
 2. In 2015 heb ik mijn klantmanager gevraagd om een 2-jarige beroepsopleiding te mogen gaan doen, en of zij dat wilden betalen- er was vijf duizend euro voor nodig. Antwoord: “Nee, wij betalen die opleiding niet.” “Als wij een opleiding betalen, moet dat binnen 1 jaar, en dan moet er ook sprake zijn van een baangarantie.” Dus voordat je aan een opleiding zou mogen beginnen moet er al een werkgever in beeld zijn. Is dat een realistische eis?
  Later – 2016- werd er gezegd dat ik de opleiding wel zou mogen doen, maar dan moet ik het zelf betalen. Dus ben ik aan het sparen. Maar dan blijkt dat ” Het InlichtingenBuro” weet dat ik een spaarrekening heb. En daarom heb ik geen recht meer op de kwijtscheldingen van de gemeentelijke belastingen en ook niet meer op kwijtschelding van de waterschapsbelastingen via het GLBT.
  Nu is het 2021, en ik zit nog steeds in de bijstand. En geen beroepsopleiding gevolgd.

  Beantwoorden
 3. Ik heb laatst via NL leert door een opleiding gedaan dit was gratis en inclusief examen. Deze opleiding was via e-learning. Nu ben ik geslaagd en heb dit diploma op mijn CV gezet. Nu komen er vragen van de sociale dienst, maar zoals ik het hierboven lees mag je zo’n opleiding gewoon volgen, want het is schriftelijk onderwijs en ik ben er minder dan 16u per week mee beziggeweest. Kortom, het gaat ze dus helemaal geen r**t aan!!

  Beantwoorden
 4. Wat ik mij nu afvraag. Ik doe een gratis traject van NL leert door. In totaal duurt het zes maanden en het is een e-learning voor minder dan 16u per week. Als ik het goed begrijp heb je hiervoor geen toestemming nodig van de sociale dienst, maar als je het niet doorgeeft, is dat dan een wel een schending van de inlichtingenplicht?

  Beantwoorden

Plaats een reactie