Mag je een opleiding volgen in de bijstand?

Soms MAG je een opleiding volgen als je in de bijstand zit. Er zijn twee stelregels: werken gaat altijd voor studeren en een het volgen van een opleiding moet de kortste weg naar werk zijn.

Scholing met behoud van bijstand

Heb je een bijstandsuitkering en wil je aan het werk, dan heb je soms scholing nodig om werk te vinden. Het kan zijn dat je vakkennis moet bijspijkeren, of dat je bijgeschoold moet worden, zeker als je al langere werkloos bent. Soms mag je met behoud van uw uitkering een opleiding of cursus volgen. Je klantmanager bij afdeling Werk en Inkomen beoordeelt of dit noodzakelijk is en jouw reïntegratie niet in de weg staat. Het kan zijn dat je moet blijven solliciteren en dat, als er werk wordt aangeboden, je die baan moet accepteren. Dat kan dus ook betekenen dat je geen tijd meer hebt voor een studie. Want werken gaat altijd vóór studeren.


Kortste weg naar werk

Ga je een dagopleiding volgen, dan kan dat in sommige gevallen met met behoud van uitkering. Dat kan bijvoorbeeld als je een alleenstaande ouder bent zonder startkwalificatie. Je kunt dan scholing of opleiding krijgen als dat de kortste weg naar werk is. Je moet dan wel kunnen aantonen dat je actief hebt gezocht naar betaald werk en dat een opleiding de kans op een betaalde baan vergroot.

opleiding in de bijstand
Werken gaat altijd vóór studeren. Bron afbeelding: Pixabay

Toestemming nodig

Ga je een cursus of opleiding volgen die overdag wordt gegeven, dan heb je altijd toestemming van de gemeente nodig. Ga dus altijd eerst met je klantmanager om de tafel, voordat je je inschrijft voor een opleiding.

Opleiding volgen in de bijstand

Als je in de bijstand zit, heb je weinig geld. Vaak heb je niet genoeg om een opleiding te betalen. Toch is er een aantal mogelijkheden om een cursus of opleiding te financieren. Zo kun je gebruikmaken van het LevenLangLerenkrediet. Zo’n geldlening kan wel weer gevolgen hebben voor je uitkering. Wil je een ambacht leren en ben je ouder dan 50 jaar? Dan kan je via Ambacht Nederland met behoud van je uitkering een opleiding volgen. Je moet dan wel zelf een eenmalige bijdrage betalen. En ben je alleenstaande ouder en wil je een opleiding volgen, dan is het mogelijk om een vergoeding krijgen via verschillende regelingen. Op Studiemetkind.nl kun je nagaan om welke regelingen dat gaat.

opleiding volgen in de bijstand
Wil je opleiding volgen? Bespreek het eerst met je klantmanager. Bron afbeelding: Pixabay

Geen toestemming nodig

Wil je een avondopleiding, in het weekend, of een schriftelijke opleiding of een opleiding van de Open Universiteit volgen, dan heb je géén toestemming nodig van de klantmanager bij Werk en Inkomen. Je moet wel blijven solliciteren en als er een baan wordt aangeboden, dan moet je die accepteren. Ook hier geld: werken gaat altijd vóór studeren!

Bronnen: Antwoord Op, Amsterdam.nl,Rotterdam Werkcafé

close

Wil je het laatste nieuws van Bijstandsblues.nl ontvangen? Meld je dan hieronder aan.

Deel dit bericht:

Plaats een reactie