Een man en vrouw die sinds 1993 samen in één huis wonen, zijn vrijgesproken van bijstandsfraude. De vrouw kreeg al die jaren een bijstandsuitkering voor een alleenstaande. Ze zou verzwegen hebben dat ze samenwoonde. De man zou voordeel hebben gehad van dit misdrijf.
Bijstandsuitkering als alleenstaande
De man en vrouw uit Beneden-Leeuwen woonden al lange tijd samen in dezelfde woning. De vrouw ontving enkele jaren een bijstandsuitkering als alleenstaande. De vrouw wordt verweten dat zij de uitkering ten onrechte ontving, omdat zij een gezamenlijk huishouding had met de man. De vrouw zou hebben verzwegen dat zij samenwoonde. Dit betekent dat zij zich niet heeft gehouden aan de inlichtingenplicht. De man werd verweten dat hij van de uitkering van de vrouw profiteerde, omdat hij in haar woning verbleef en van de voorzieningen in de woning gebruik maakte. Dit terwijl die werden betaald door de onterecht verkregen uitkering van de vrouw.
Werkstraf
De vrouw zou als alleenstaande maandelijks zo’n vijfhonderd euro meer krijgen , dan wanneer zij zou samenwonen. Tegen de twee was aanvankelijk 180 uur werkstraf geëist.
Vrijgesproken van bijstandsfraude
De rechtbank heeft de twee vrijgesproken van bijstandsfraude. De vrouw en de man voeren inderdaad een gezamenlijke huishouding, maar dat zij dit niet meldde aan de gemeente vind de rechter geen bewijs dat de vrouw dat samenwonen bewust en opzettelijk heeft verzwegen. In 1993 is de door de sociale recherche al gevraagd naar dat samenwonen. Ook in 2008 is er onderzoek naar gedaan. De vrouw vertelde toen dat ze over zijn bankrekening beschikte, en dat hij haar contant 150 euro huur betaalde en zijn eigen kamer had. De twee stonden beiden ingeschreven op het adres. De sociale recherche was toen van oordeel dat geen sprake was van een gezamenlijke huishouding en zette de uitkering voort. Dat men nu een ander standpunt aanneemt, betekent niet dat de vrouw ineens iets heeft verzwegen. Ook de man wordt vrijgesproken omdat niet kan worden bewezen dat de vrouw haar uitkering ontving door het plegen van een misdrijf. bijstandsuitkering als alleenstaande.
Feiten zijn verjaard
De rechtbank vindt ook dat een deel van de strafbare feiten van de man en de vrouw zijn verjaard. De feiten zijn te oud, waardoor het Openbaar Ministerie voor een deel van de ten laste gelegde periode niet-ontvankelijk is in de strafvervolging.
Bronnen: De Gelderlander, Rechtspraak, Sociaal Web, De Stentor