Is het toegestaan om spullen te verkopen via Marktplaats als je een bijstandsuitkering ontvangt? Ja dat MAG. Je moet het natuurlijk niet te bont maken. Het is toegestaan om zo nu en dan wat privé spullen te verkopen als je in de bijstand zit. Maar wordt het handel, dan moet je dit melden bij je gemeente en wordt het verrekend met je uitkering.
Spullen verkopen op Marktplaats en bijstand ontvangen
Je mag, wanneer je in de bijstand zit, spullen verkopen op Marktplaats. Als het gaat om incidentele verkoop van privé goederen, wordt de opbrengst hiervan in het algemeen niet als inkomen betiteld. Daarvan hoef je in beginsel geen mededeling te doen.
Incidentele verkoop of handel
Als er structureel en regelmatig goederen worden verkocht, kan dit vaak niet meer kan worden aangemerkt als incidentele verkoop van privé goederen. Het wordt dan handel. Je moet van deze Marktplaatshandel melding maken bij je gemeente. Je hebt namelijk een inlichtingplicht en dient de de gemeente alle informatie te geven die nodig is om vast te stellen of je (nog steeds) recht hebt op een bijstandsuitkering. De kans bestaat dat de inkomsten worden verrekend met je bijstandsuitkering.
Bijstand terugbetalen
Als vaststaat dat er sprake is van handel die niet is gemeld, kan dat grote gevolgen hebben. De gemeente kan dan namelijk niet vaststellen of jij terecht bijstand hebt gekregen. Het gevolg hiervan is dat de verstrekte bijstanduitkering over de gehele periode zal worden ingetrokken. Zelfs al heb je er maar een paar honderd Euro aan overgehouden. Hou daarom een administratie bij van je inkomsten en kosten en print je verkoopadvertenties uit. Je kunt dan bewijzen wat jouw inkomsten exact waren. Waarschijnlijk zal dan niet de gehele, maar een deel van de bijstandsuitkering worden teruggevorderd.
Boete omdat niet is voldaan aan inlichtingenplicht
Naast het feit dat de uitkering zal worden teruggevorderd, zal er bovendien een boete opgelegd worden, omdat er niet is voldaan aan de inlichtingenplicht. Gaat het om een bedrag boven de € 50.000,-, dan kan er zelfs overgegaan worden tot strafvervolging.

Zoetermeerse moet 140.000,- bijstand terugbetalen
De Centrale raad van Beroep oordeelde onlangs dat een alleenstaande moeder uit Zoetermeer die in de bijstand zat, bijna140.000,- Euro moet terugbetalen. Ze verkocht huisraad en babykleertjes en spullen die ze bij het grofvuil had gevonden. Dat verklaarde ze in 2007 toen ze controle kreeg naar aanleiding van een anonieme tip. Er werd onderzoek gedaan,, maar er werd op Marktplaats geen account gevonden van de Zoetermeerse. Er leek niets aan de hand.
Marktplaats en bijstand
Enkele jaren later, in 2015, vond er bij vrouw opnieuw controle plaats en bleek dat zij in 7 jaar tijd 3771 advertenties op Marktplaats had geplaatst. Dat is geen incidentele verkoop van privé goederen meer en werd door de rechter dan ook als internethandel gekenmerkt. De vrouw had de gemeente nooit op de hoogte gesteld van alle contante betalingen die ze uit haar Internethandel ontving. Dat moest natuurlijk wel, want in de bijstand heb je een inlichtingenplicht.
Geen administratie
De vrouw had al die tijd geen administratie bijgehouden. Hierdoor kon het recht op bijstand over die periode niet worden vastgesteld. De rechter oordeelde dan ook dat de gemeente Zoetermeer terecht de kosten van bijstand tot een bedrag van €139.942,14 op de vrouw terugvordert. Marktplaats en bijstand: het blijft oppassen!
Bronnen: Cliëntenraad Hoogeveen, De Telegraaf, Uitspraken Rechtspraak, Volkskrant
Hai,
Ik begrijp het nog steeds niet helemaal.
Ik heb redelijk wat spulletjes in huis zoals spullen van mijn overleden moeder, boeken, kleding,speelgoed etc.
Ik heb een bijstandsuitkering maar alle spullen waren al voordat de uitkering inging van mij.
Mag ik dit verkopen of hang ik dan meteen aan het gas.
met verkopen bedoel ik maximaal een item per week.
Ik hoor het graag,
Met vriendeliijke groet ,
Willem van de Kamp
Daar de inboedel een gift/erfenis was, hoort de verkoop ervan tot het vermogen. Bij ingang bijstand is het contante vermogen vastgesteld en de verkoop wordt bij het vermogen opgeteld. Als deze daarmee boven de vermogensgrens komt, wordt het verkoopbedrag ingehouden. Daarom heeft men hiervoor informatieplicht.
Waren het enkel spullen uit de huisraad, die men ooit zelf aangeschaft heeft, dan valt incidenteel verkoop niet onder infomatieplicht.
Daarnaast gaat niet alleen om het verkoopbedrag, maar ook om het werk dat er ingestoken wordt, om voor de verkoop kopers en afnemers een zo hoog mogelijk bedrag te laten betalen. De mate die daar in wordt gestoken, wordt gezien als werk. De bedoeling is dat het simpel, privé en informeel blijft. Als het om verkoop van een grote geërfde inboedel gaat, vraagt die zelf verkopen veel werk (en niet enkel een ritje naar bv. de kringloop of een professionele afnemer, die er iets in totaliteit voor biedt.)
Sinds de komst van internetplatforms zijn de grenzen vervaagt. Toch blijft de motivatie de bron van onderscheid: verkoopt men iets, omdat men het kwijt wilt en niet meer nodig heeft? Of wil men geld verdienen, steekt men veel werk in koop, onderhandeling en handelen?
Niks verkopen!!!! Zelfs niet voor een paar euro Ze zien het als smoes om jou geld afhandig te maken. Ga op een rommelmarkt staan maar niks via je bankrekening.
Vierde stukje “Bijstand terug betalen” , moest even twee keer lezen wat dan “versterkte” bijstand nou precies betekend. Vermoed een verkeerde spellingchecker woordsuggestie aan geklikt.
Is aangepast. Dank voor je oplettendheid!