Marktplaats en bijstand. Hoe zit het nu precies?

Is het toegestaan om spullen te verkopen via Marktplaats als je een bijstandsuitkering ontvangt? Ja dat MAG. Je moet het natuurlijk niet te bont maken. Het is toegestaan om zo nu en dan wat privé spullen te verkopen als je in de bijstand zit. Maar wordt het handel, dan moet je dit melden bij je gemeente en wordt het verrekend met je uitkering.

Spullen verkopen op Marktplaats en bijstand ontvangen

Je mag, wanneer je in de bijstand zit, spullen verkopen op Marktplaats. Als het gaat om incidentele verkoop van privé goederen, wordt de opbrengst hiervan in het algemeen niet als inkomen betiteld. Daarvan hoef je in beginsel geen mededeling te doen. 


Incidentele verkoop of handel

Als er structureel en regelmatig goederen worden verkocht, kan dit vaak niet meer kan worden aangemerkt als incidentele verkoop van privé goederen. Het wordt dan handel. Je moet van deze Marktplaatshandel melding maken bij je gemeente. Je hebt namelijk een inlichtingplicht en dient de de gemeente alle informatie te geven die nodig is om vast te stellen of je (nog steeds) recht hebt op een bijstandsuitkering. De kans bestaat dat de inkomsten worden verrekend met je bijstandsuitkering.

Bijstand terugbetalen

Als vaststaat dat er sprake is van handel die niet is gemeld, kan dat grote gevolgen hebben. De gemeente kan dan namelijk niet vaststellen of jij terecht bijstand hebt gekregen. Het gevolg hiervan is dat de verstrekte bijstanduitkering over de gehele periode zal worden ingetrokken. Zelfs al heb je er maar een paar honderd Euro aan overgehouden. Hou daarom een administratie bij van je inkomsten en kosten en print je verkoopadvertenties uit. Je kunt dan bewijzen wat jouw inkomsten exact waren. Waarschijnlijk zal dan niet de gehele, maar een deel van de bijstandsuitkering worden teruggevorderd.

Boete omdat niet is voldaan aan inlichtingenplicht

Naast het feit dat de uitkering zal worden teruggevorderd, zal er bovendien een boete opgelegd worden, omdat er niet is voldaan aan de inlichtingenplicht. Gaat het om een bedrag boven de € 50.000,-, dan kan er zelfs overgegaan worden tot strafvervolging.

marktplaats en bijstand
Zit je in de bijstand dan mag je je privéspullen op Marktplaats verkopen. Bron afbeelding: Pixabay

Zoetermeerse moet 140.000,- bijstand terugbetalen

De Centrale raad van Beroep oordeelde onlangs dat een alleenstaande moeder uit Zoetermeer die in de bijstand zat, bijna140.000,- Euro moet terugbetalen. Ze verkocht huisraad en babykleertjes en spullen die ze bij het grofvuil had gevonden. Dat verklaarde ze in 2007 toen ze controle kreeg naar aanleiding van een anonieme tip. Er werd onderzoek gedaan,, maar er werd op Marktplaats geen account gevonden van de Zoetermeerse. Er leek niets aan de hand.

Marktplaats en bijstand

Enkele jaren later, in 2015, vond er bij vrouw opnieuw controle plaats en bleek dat zij in 7 jaar tijd 3771 advertenties op Marktplaats had geplaatst. Dat is geen incidentele verkoop van privé goederen meer en werd door de rechter dan ook als internethandel gekenmerkt. De vrouw had de gemeente nooit op de hoogte gesteld van alle contante betalingen die ze uit haar Internethandel ontving. Dat moest natuurlijk wel, want in de bijstand heb je een inlichtingenplicht.

Geen administratie

De vrouw had al die tijd geen administratie bijgehouden. Hierdoor kon het recht op bijstand over die periode niet worden vastgesteld. De rechter oordeelde dan ook dat de gemeente Zoetermeer terecht de kosten van bijstand tot een bedrag van €139.942,14 op de vrouw terugvordert. Marktplaats en bijstand: het blijft oppassen!

Bronnen: Cliëntenraad Hoogeveen, De Telegraaf, Uitspraken Rechtspraak, Volkskrant

Deel dit bericht:

3 gedachten over “Marktplaats en bijstand. Hoe zit het nu precies?”

 1. Vierde stukje “Bijstand terug betalen” , moest even twee keer lezen wat dan “versterkte” bijstand nou precies betekend. Vermoed een verkeerde spellingchecker woordsuggestie aan geklikt.

  Beantwoorden
 2. Hai,

  Ik begrijp het nog steeds niet helemaal.

  Ik heb redelijk wat spulletjes in huis zoals spullen van mijn overleden moeder, boeken, kleding,speelgoed etc.

  Ik heb een bijstandsuitkering maar alle spullen waren al voordat de uitkering inging van mij.

  Mag ik dit verkopen of hang ik dan meteen aan het gas.

  met verkopen bedoel ik maximaal een item per week.

  Ik hoor het graag,

  Met vriendeliijke groet ,

  Willem van de Kamp

  Beantwoorden

Plaats een reactie