Gokker met bijstand hoeft uitkering niet terug te betalen

Een gokker met bijstand hoeft zijn uitkering niet terug te betalen als ze geen gokadministratie kunnen overleggen. Voorheen werd hun uitkering teruggevorderd, maar de rechtbank in Rotterdam heeft vrijdag anders bepaald.

Gokker met bijstand

Mensen met een bijstandsuitkering hebben een inlichtingenplicht. Je bent verplicht om aan de gemeente alle informatie te geven die nodig is om vast te stellen of je (nog steeds) recht op een bijstandsuitkering. Dit houdt in dat je dus ook al je gokactiviteiten moet melden. Ze moeten een sluitende, verifieerbare gokadministratie bijhouden waarin staat vermeld hoeveel is uitgeven en wat de winst is. De winsten uit gokactiviteiten gelden namelijk als inkomsten. Vier mensen die dat niet hadden gedaan, werden bestraft door de gemeente Rotterdam. Ze hadden zich niet gehouden aan de inlichtingenplicht en moesten de uitkering voor de maanden waarin ze gokten, terugbetalen.

Gokken niet winstgevend

De rechtbank komt terug op haar eerdere rechtspraak en kiest een andere koers. Dat komt omdat gokken meestal niet winstgevend is en dat nagenoeg onmogelijk is om een gokadministratie bij de te houden. Het terugvorderen van de uitkering is bedoeld om extra inkomsten uit het gokken te repareren, maar volgens de rechtbank valt er bij deze groep mensen niets te repareren.

Nieuwe vuistregel

De rechtbank heeft zelf een nieuwe vuistregel opgesteld voor het berekenen van de gokwinsten. Deze vuistregel houdt in dat inkomsten uit het gokken gelijk worden gesteld aan de bedragen die bij het gokken zijn ingezet of in het casino zijn gepind. Simpeler gezegd: de opbrengst uit het gokken is gelijk aan de inzet.

Gokker met bijstand

Afwijken van de regel

Wanneer een gokker met bijstand weigert zijn medewerking te verlenen aan het onderzoek van de gemeente of als er concrete aanwijzingen zijn dat de bijstandsgerechtigde met het gokken meer heeft verdiend dan hij heeft verklaard, dan kan er van deze vuistregel worden afgeweken. Dan mag de gemeente wel overgaan tot terugvordering van de volledige bijstandsuitkering.

Bronnen: Dagblad 010, Rechtspaak, Schuldinfo, Telegraaf

Deel dit bericht:

Plaats een reactie