Bijstandsuitkering en erfenis: hoe zit dat precies?

Bijstandsuitkering en erfenis: hoe zit dat precies? Heb je nog recht op bijstand als je geld uit een erfenis ontvangt? Is het niet beter om je te laten onterven zodat je je uitkering kunt behouden. En moet je de gemeente melden dat je een erfenis ontvangt? Deze vragen worden in onderstaand artikel uiteengezet.

Bijstandsuitkering en erfenis

Wanneer je leeft van een bijstandsuitkering en een erfenis krijgt, ben je verplicht om dit direct te melden aan de uitkerende instantie. Dit wordt ook wel de inlichtingenplicht genoemd. De gemeente bepaalt dan of je nog recht hebt op een bijstandsuitkering. Door die erfenis heb je namelijk voldoende geld om in je levensonderhoud te voorzien. Als vanwege deze erfenis het eigen vermogen uitkomt boven het zogeheten ‘vrij te laten vermogen’ (2020: €6.225,- voor een alleenstaande en voor gezinnen € 12.450,-) dan krijg je een lagere uitkering. Ook kan de uitkering gestopt worden.


Op de video hieronder wordt uitgelegd welke informatie je moet doorgeven als je een bijstandsuitkering ontvangt?

Erfenis weigeren? Geen goed idee

Als je een bijstandsuitkering hebt en deze wil behouden, kun je de erfenis weigeren. De andere erfgenamen ontvangen dan een grotere erfenis. Maar in deze truc, trapt de gemeente niet in. De gemeente mag jouw bijstandsuitkering tot het bedrag van jouw eigenlijke erfenis verhalen op de andere erfgenamen. en jouw uitkering bij hen gaan opeisen.

Onzekerheid over erfenis

Een andere reden waarom je de erfenis niet wil aanvaarden, is dat je angst hebt dat de erfenis negatief gaat uitpakken en je schulden erft. Maar de gemeente heeft geen boodschap aan die onzekerheid. Je bent verplicht die erfenis te accepteren. Je kunt een erfenis immers ook beneficiair aanvaarden en dan ben je niet aansprakelijk voor eventuele schulden. Je moet dan wel een verklaring afleggen bij de rechtbank.

Onterven: Slecht idee

Een andere truc is om de ouders te vragen om hun kind die van een bijstandsuitkering leeft, te onterven. Maar helaas, ook deze vlieger gaat niet op, want een onterfd kind heeft altijd recht op een legitieme portie. Dat is de helft van waar een kind volgens het wettelijk erfrecht recht op zou hebben. Voor het recht op bijstand wordt gekeken naar alle vermogens- en inkomensbestanddelen waarover een uitkeringsgerechtigde beschikt of redelijkerwijs kan beschikken. Eist een kind het legitieme portie niet op, dan kan de de gemeente er toe besluiten dat deze persoon onterecht een beroep doet op de bijstand en de kan de uitkering korten of stopzetten. Het vermogen dat ontvangen wordt als legitieme portie telt mee als vermogen voor de Participatiewet.

Erfenis snel uitgeven: geen goed plan

Je kunt er ook voor kiezen om de erfenis er heel snel doorheen te jassen. Als je erfenis besteedt aan uitgaan, dure vakanties een nieuwe auto, dan is je erfenis snel verdampt. En dan vraag je toch gewoon opnieuw een bijstandsuitkering aan. Ook deze aanpak is gedoemd te mislukken. Je moet namelijk alles in het werk stellen om te zorgen dat je geen beroep op bijstand hoeft te doen. Dat betekent dat je netjes met je erfenis moet omgaan. Doe je dat niet, dan kan de gemeente een nieuwe aanvraag voor de uitkering weigeren.

bijstand en erfenis
Bijstand en erfenis: hoe zit het precies? Bron afbeelding: Pixy

Onterfde zoon

Een paar weken geleden oordeelde de rechtbank over de situatie van een onterfde zoon. Deze zoon deed een beroep doen op zijn legitieme portie, de helft van een normaal erfdeel. Toen hij het bedrag uitbetaald kreeg was hij het er niet mee eens dat zijn bijstandsuitkering, net als bij een erfgenaam, werd gekort en hij vond het onterecht dat de gemeente zijn een deel van zijn bijstandsuitkering had teruggevorderd. De rechter stelde hem in het ongelijk, en bepaalde dat de korting op de bijstandsuitkering van een onterfde erfgenaam op dezelfde wijze plaatsvindt als bij een gewone erfgenaam.

Bronnen: Axent Notarissen, Binnenlands Bestuur, Plus Online, Rechtspraak.nl, Stimulansz

close

Wil je het laatste nieuws van Bijstandsblues.nl ontvangen? Meld je dan hieronder aan.

close

Wil je het laatste nieuws van Bijstandsblues.nl ontvangen? Meld je dan hieronder aan.

Deel dit bericht:

4 gedachten over “Bijstandsuitkering en erfenis: hoe zit dat precies?”

 1. Erg oneerlijk. Iemand die een WAO-uitkering krijgt mag het behouden en dat geldt ook voor andere uitkeringen. Ook vakantiegeld andere uitkeringen hoger namelijk 8 procent en bijstand 5 procent, ook gratis werken voor bijstand en andere uitkeringen niet, kan je beter afkeuren en in de WAO-uitkering zitten dan ziek in de bijstand. Wat een onrechtvaardige sociale zekerheid.

  Beantwoorden
  • idd, in de bijstand wordt niet naar rechtvaardigheid gekeken maar houden ze je als een fraudeur- in- spe in de gaten; ken genoeg mensen die 100% afgekeurd zijn en er twee, drie baantjes naast hebben, geen haan die er naar kraait. En maar jammeren dat het verschil tussen arm en rijk zo toeneemt. En die arme bijstandskindertjes zo zielig vinden; daar kan je dan wel weer een blik dure zorgverleners voor open trekken…Nee, er is een reden dat dit systeem is zoals het is en dat is omdat aan armoede bakken met geld verdiend wordt door anderen. Helaas is dit de hel van de bijstand.

   Beantwoorden
 2. Erfenis of geen erfenis. Iedere uitkeringsgerechtigde(bijstand) heeft recht om een vermogen van € 6225,00 te hebben. Het advies om een nieuwe auto te kopen, is geen redelijke advies. De waarde van de auto (boven de € 6225) wordt ook als vermogen gezien. Wees alert met luxe goederen:))

  Beantwoorden
 3. wat ik nergens kan vinden over het interen op de erfenis is het feit wat is er met de toeslagen mogen ze die bij het interen meetellen de bijstand medewerkers geven je geen informatie over het hoe en wat dit gedeelte kan ik nergens vinden

  Beantwoorden

Plaats een reactie