Bijstandsuitkering en erfenis: hoe zit dat precies?

Bijstandsuitkering en erfenis: hoe zit dat precies? Heb je nog recht op bijstand als je geld uit een erfenis ontvangt? Is het niet beter om je te laten onterven zodat je je uitkering kunt behouden. En moet je de gemeente melden dat je een erfenis ontvangt? Deze vragen worden in onderstaand artikel uiteengezet.

Bijstandsuitkering en erfenis

Wanneer je leeft van een bijstandsuitkering en een erfenis krijgt, ben je verplicht om dit direct te melden aan de uitkerende instantie. Dit wordt ook wel de inlichtingenplicht genoemd. De gemeente bepaalt dan of je nog recht hebt op een bijstandsuitkering. Door die erfenis heb je namelijk voldoende geld om in je levensonderhoud te voorzien. Als vanwege deze erfenis het eigen vermogen uitkomt boven het zogeheten ‘vrij te laten vermogen’ (2020: €6.225,- voor een alleenstaande en voor gezinnen € 12.450,-) dan krijg je een lagere uitkering. Ook kan de uitkering gestopt worden.

Op de video hieronder wordt uitgelegd welke informatie je moet doorgeven als je een bijstandsuitkering ontvangt?

Erfenis weigeren? Geen goed idee

Als je een bijstandsuitkering hebt en deze wil behouden, kun je de erfenis weigeren. De andere erfgenamen ontvangen dan een grotere erfenis. Maar in deze truc, trapt de gemeente niet in. De gemeente mag jouw bijstandsuitkering tot het bedrag van jouw eigenlijke erfenis verhalen op de andere erfgenamen. en jouw uitkering bij hen gaan opeisen.

Onzekerheid over erfenis

Een andere reden waarom je de erfenis niet wil aanvaarden, is dat je angst hebt dat de erfenis negatief gaat uitpakken en je schulden erft. Maar de gemeente heeft geen boodschap aan die onzekerheid. Je bent verplicht die erfenis te accepteren. Je kunt een erfenis immers ook beneficiair aanvaarden en dan ben je niet aansprakelijk voor eventuele schulden. Je moet dan wel een verklaring afleggen bij de rechtbank.

Onterven: Slecht idee

Een andere truc is om de ouders te vragen om hun kind die van een bijstandsuitkering leeft, te onterven. Maar helaas, ook deze vlieger gaat niet op, want een onterfd kind heeft altijd recht op een legitieme portie. Dat is de helft van waar een kind volgens het wettelijk erfrecht recht op zou hebben. Voor het recht op bijstand wordt gekeken naar alle vermogens- en inkomensbestanddelen waarover een uitkeringsgerechtigde beschikt of redelijkerwijs kan beschikken. Eist een kind het legitieme portie niet op, dan kan de de gemeente er toe besluiten dat deze persoon onterecht een beroep doet op de bijstand en de kan de uitkering korten of stopzetten. Het vermogen dat ontvangen wordt als legitieme portie telt mee als vermogen voor de Participatiewet.

Erfenis snel uitgeven: geen goed plan

Je kunt er ook voor kiezen om de erfenis er heel snel doorheen te jassen. Als je erfenis besteedt aan uitgaan, dure vakanties een nieuwe auto, dan is je erfenis snel verdampt. En dan vraag je toch gewoon opnieuw een bijstandsuitkering aan. Ook deze aanpak is gedoemd te mislukken. Je moet namelijk alles in het werk stellen om te zorgen dat je geen beroep op bijstand hoeft te doen. Dat betekent dat je netjes met je erfenis moet omgaan. Doe je dat niet, dan kan de gemeente een nieuwe aanvraag voor de uitkering weigeren.

bijstand en erfenis
Bijstand en erfenis: hoe zit het precies? Bron afbeelding: Pixy

Onterfde zoon

Een paar weken geleden oordeelde de rechtbank over de situatie van een onterfde zoon. Deze zoon deed een beroep doen op zijn legitieme portie, de helft van een normaal erfdeel. Toen hij het bedrag uitbetaald kreeg was hij het er niet mee eens dat zijn bijstandsuitkering, net als bij een erfgenaam, werd gekort en hij vond het onterecht dat de gemeente zijn een deel van zijn bijstandsuitkering had teruggevorderd. De rechter stelde hem in het ongelijk, en bepaalde dat de korting op de bijstandsuitkering van een onterfde erfgenaam op dezelfde wijze plaatsvindt als bij een gewone erfgenaam.

Bronnen: Axent Notarissen, Binnenlands Bestuur, Plus Online, Rechtspraak.nl, Stimulansz

Deel dit bericht:

88 gedachten over “Bijstandsuitkering en erfenis: hoe zit dat precies?”

 1. Stel, familie van 5 kinderen. Ouders overleden. Als een zus/broer een andere zus/broer (die in de bijstand zit) onterft om wat voor reden dan ook, is diegene dan ‘veilig’- of kan de bijstand bepalen dat andere familieleden dan wel hebben ontvangen en moeten zij betalen? Het lijkt me dat je er altijd op achteruit gaat en flink ook – want ‘vermogen’ dus geen kwijtscheldingen meer, geen langdurigheidstoeslag, huur/zorgtoeslag terugbetalen/stopt etc.

  Beantwoorden
 2. Een vraag voor een familie lid.
  Zoon ontvangt zijn kindsdeel van erfenis vader.zoon heeft een wajong uitkering en woond in bij moeder met bijstandsuitkering.nou lees ik dat met wajong je recht hebt om dit te mogen houden hoe zit dit als je inwonend bent met iemand met een bijstandsuitkering en de erfenishoger bedraagd dan 7.000 euro.in testament staat heel duidelijk dat moeder geen enkel recht heeft op een deel.zal dit in hun nadeel zijn met betrekking tot haar bijstandsuitkering of kan deze hierdoor stopgezet worden?

  Beantwoorden
 3. Straf na overlijden.

  Vader overlijdt en laat een erfenis na. Voor de uitbetaling ben je afhankelijk van de executeur en de notaris. Eerst moet het huis verkocht worden, dat kan even duren, zeker als het huis nog bewoond wordt.

  Contact met de notaris kost 250 Euro per uur, ook als hij jou belt.

  De sociale dienst stopt de uitkering zodra de erflater de laatste adem uitblaast, je krijgt leenbijstand. Zodra de erfenis op je rekening staat betaal je terug.

  Interen op de erfenis kan niet want je beschikt niet over het geld. Als je gelijk op de sterfdag uitbetaald zou krijgen ben je beter af, uitgaande van anderhalf keer de bijstandsnorm loop je per maand 600 Euro mis.

  Je moet je overdrachtsbelasting en erfbelasting betalen, zolang je dit niet betaald is krijg je niks.

  De huurtoeslag stopt want je hebt teveel vermogen, pas nadat je voldoende hebt ingeteerd heb je weer recht, zolang je niet beschikt over het geld kan je niet interen, dit komt neer op 300 Euro per maand straf. Als je de erfenis hebt ontvangen kan je wel interen, anderhalf keer de bijstandsnorm, dus het duurt even voordat je van deze straf bent verlost.

  De sociale dienst biedt leenbijstand aan, naast het ontvangen bedrag moet je de heffingskorting terugbetalen, de straf is 240 Euro extra voor iedere maand ontvangen leenbijstand. Als je dit later terug zou vorderen van de belastingdienst kom je boven de vermogensgrens en stopt de uitkering.

  Beantwoorden
 4. Voor de goede orde, de WAO bestaat niet meer, dat is WIA geworden
  Voor je in de WIA beland heb je zo ie zo gewerkt. De arbeidsarts bepaald of je nog arbeidsvermogen hebt of niet. Het afkeuringspercentage bepaald de hoogte van de uitkering die je ontvangt. Het is dus niet te vergelijken met een bijstandsuitkering en de gevolgen bij erven zijn dus ook anders.

  Beantwoorden
 5. Wat als je een beperking hebt maar Wajong wordt keihard afgewezen en afgestraft, waardoor je voor eeuwig tot de bijstand wordt veroordeeld (oftewel 0 rechten). En dan moet je ook nog een erfenis gaan “terugbetalen” want zo is het wel. Dus als je Wajong hebt dan hoef je dat niet te verantwoorden (of WAO, AOW, of wat dan ook) maar bij bijstand wel. Dat is wel echt een shock. Je moet al leven van nagenoeg niks, heb je een keer iets positiefs in je leven waar nota bene je ouwe lui hun hele leven voor gewerkt hebben. Mag je het inleveren. Echt belachelijk

  Beantwoorden
 6. Reken maar dat je terug moet betalen. Zo zijn ze.
  Die (wets)regels ook. behalve als je netto onder de 6500 euro blijft na erfbel. en uitgaven voor overlijden.

  Beantwoorden
 7. En wat als je nu een half jaar of jaar uit de bijstand kan en je ontvangt dan een erfenis, of gift of loterij prijs van 15.000 wat gebeurt er dan op het moment dat je na die tijd weer de bijstand in gaat? Kan je deze info achterhouden? Gaat het ze iets aan? Kunnen ze het nagaan?

  Beantwoorden
 8. hoi allemaal,

  11 jaar geleden is mijn vader overleden, ik zat toen niet in de uitkering. wel mijn erfdeel uigteraard geaccepteerd. Jaar daarna gedeeltelijk in de uitkering terecht gekomen, wegens hernia, ik werkte nog 6 uur per week.
  Nu 11 jaar later is ook mijn moeder helaas overleden. erfenis zit nog vast in het huis.
  Maar moet ik nu de jaren terug betalen? omdat ik op papier al het erfdeel had van mijn vader?

  Beantwoorden
  • 1 Ben je enigskind dan ?
   2 Alleen je moeders dood opgeven uiteraard. (Tijdens je vaders overl. zat je niet in bijstand dus je praat niet eens over je vader). Je zit NU in de B en hebt NU recht op de het bedrag dat je toevalt.
   Je mag 6500 hebben in de bijstand .. LET OP: je hebt een schuld aan de erf-belastingdienst EN uitgaven voor uitvaart/overlijden moet ook eerst betaald, dus je hebt dan een schuld te betalen. Dus je krijgt niet alles cadeau. laat de Bijstand het je niet naaien. Ze weten zelf de regels niet helemaal en houden zoveel in als ze denken te kunnen. Indien ze teveel gaan inhouden dan moet je op binnen 6 weken in bezwaar EN daarna in beroep (rechter!) want in bezwaar komen ze vaak tot dezelfde oneerlijke conclusie…

   Beantwoorden
   • Aan Moira , Moest je omdat je vader jou onterft had je legitieme portie opvragen en van hoeveel jaar moest je bijstand terug betalen? Dat is toch niet te doen hoe zat het en hoe heb je dat gedaan?
    @Dirk mijn vader 3 november 2003 overleden alles ging naar me moeder
    Woonde toen samen
    Kort daarna juni 2005 was ik alleen en weer in de bijstand tot heden nog steeds 6 september 2022 mijn moeder overleden …en ben door haar onterft .. hoe zit deze situatie?

    Beantwoorden
 9. Maar omdat ik er niet vanuit ga dat mijn ouders nog lang genoeg leven (ze zijn niet zo oud maar toch) ben ik toch wel bang dat ze er beiden niet meer zijn op het moment dat ik AOW krijg, maar hopelijk hebben zij hun geld (niet veel misschien 15.000) al wel opgemaakt of aan hun kleinkinderen gegeven oid.

  Beantwoorden
  • Bespreek het nu met hen dat ze tijdig zoveel mogelijk weggeven.
   Daar hebben zij toch niet zo zuinig voor geleefd, zodat bij jou straks hun spaargeld afgenomen wordt.

   Beantwoorden
 10. Hoi Ikke,

  In jouw voorbeeld: pa overlijdt, jij zit in de bijstand, overlijdensdatum pa = moment waarop de aanspraak van jou op pa’s deel ontstaat en waarop (evt jaren later) verrekening plaatsvind.
  Ma leeft nog. Soms is er in het testament bepaalt dat de langstlevende nog over alles mag beschikken tot ook die overlijdt.
  Moeder hoeft dan b.v niet uit het huis geschopt om ieders deel in de waarde daarvan meteen te kunnen verdelen.
  Je hebt dan een vordering op moeder maar die staat in de wacht totdat…
  Overlijdt moeder nadat jij uit de bijstand bent (of AOW geniet) dan komt op dat moment het deel van pa vrij én heb je een aandeel in moeders erfenis.
  Het deel uit je vaders erfenis telt dan wel mee en moet je alsnog melden bij de sociale dienst waarna er verrekening plaatsvind.
  De aanspraak op moeders deel ontstond niet toen je in de bijstand zat en met dat deel hebben ze niets te maken.

  Groet, Petra

  Beantwoorden
  • Ik ga er maar vanuit dat dit klopt. Toch valt het mij altijd wel op dat ze bij een gesprek vragen of je ouders nog leven, dat zal niet uit belangstelling zijn, maar omdat ze denken dat er wat te halen valt…
   “Erfenis bij huwelijk voor 1 januari 2018
   Bent u een huwelijk of geregistreerd partnerschap aangegaan voor 1 januari 2018? Dan valt een erfenis of een schenking automatisch in de gemeenschap van goederen. Door de wettelijke verdeling krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner alle goederen van de nalatenschap.”

   Beantwoorden
  • Wat lees ik ?
   1 ben je enigskind of moet je delen..
   2 je vaders * staat er buiten. destijds had je geen Bijstand. en het geld op je rekening is bij aanvraag al beoordeelt door de Bijstand (of je teveel had of niet)
   3 indie je vader-moeder “langslevende” testament hadden heeft zij het geld van je vader op haar rek.
   Jij ontvangt alle gelden van haar rek. dus niet juist extra te gaan melden dat je destijds erfde van je vader.1 ben je enigskind of moet je delen..
   2 je vaders staat er buiten. destijds had je geen Bijstand. en het geld op je rekening is bij aanvraag al beoordeelt door de Bijstand (of je teveel had of niet)
   3 indie je vader-moeder “langslevende” testament hadden heeft zij het geld van je vader op haar rek.
   Jij ontvangt alle gelden van haar rek. dus niet juist extra te gaan melden dat je destijds erfde van je vader.

   Beantwoorden
 11. Laten we het nu gewoon ff simpel houden. Stel je zit in de bijstand en bent 50 jaar. Je ouders zijn 75 en 76 jaar. Je vader sterft, en je moeder leeft nog. Heb je dan op dat momentuberhapt recht op een erfenis ? Of pas als je moeder ook overlijdt? En stel nu dat jij tegen die tijd dat je moeder overlijdt 68 bent en AOW hebt, dan heeft de bijstand daar toch niks meer mee te maken? Of kunnen ze dan nog het deel vorderen waar je recht op had toen je vader stierf? Wie legt het even in simpele Jip en Janneketaal uit?

  Beantwoorden
  • Dit is de schriftelijke reactie van mijn gemeente op de vraag: “Hoe wordt mijn erfdeel/de legitieme portie verrekend met de bijstandsuitkering die ik sinds het overlijden van mijn moeder heb ontvangen?”

   Uit uw mail begrijp ik, dat uw vader als langstlevende alles erft, en dat u op dit moment nog geen aanspraak maakt op (een deel van) de erfenis.

   Dit betekent dat u op dit moment nog geen vermogenstoename heeft, u kunt er immers pas aanspraak op maken na het overlijden van uw vader.

   Voor de bijstand verandert er dus niets.

   Als uw vader overlijdt zult u pas aanspraak maken op de erfenis, of een deel daarvan. Als uw vader zou overlijden nadat uw bijstand is beëindigd, dan ontstaat de toename van uw vermogen na beëindiging bijstand, en zal er dus niets teruggevorderd worden.

   Mocht uw vader overlijden, terwijl u nog in de bijstand zit, dan wordt het anders. Dan betekent de erfenis die u gaat ontvangen een toename van uw vermogen. Als het vermogen dat u uit de erfenis ontvangt groter is dan uw vrij te laten vermogen, dan heeft dit invloed op uw recht op bijstand.

   Als uw vader zou overlijden terwijl u in de bijstand zit, dan ontstaat het recht op uw deel van de erfenis, op de datum van overlijden van uw vader.

   De daadwerkelijke ontvangst van het bedrag is vaak een tijd later, omdat de afwikkeling van een erfenis vaak enige tijd in beslag neemt. De bijstand zal dan doorlopen tot het moment van uitbetaling van de erfenis.

   Als de erfenis tot uitbetaling is gekomen, wordt beoordeeld, of het resterende vrij te laten vermogen wordt overschreden. Als dit het geval is, wordt de bijstand die verstrekt is vanaf de datum van overlijden van de erfenis, teruggevorderd, tot maximaal het bedrag waarmee het vrij te laten vermogen werd overschreden.

   Resteert er na die terugvordering nog steeds vermogen uit de erfenis, dan zal de bijstand ook worden beëindigd, omdat u kunt interen op uw vermogen.

   Het hangt er dus helemaal van af, hoe hoog de ontvangen erfenis is, en hoeveel bijstand er verstrekt is sinds de datum van overlijden.

   Mocht dit aan de orde zijn, dan dient u in ieder geval de dienst direct te informeren.

   Afhankelijk van de situatie kan er sprake zijn van terugvordering van teveel verstrekte bijstand, of van terugvordering én beëindiging.

   Beantwoorden
 12. De bewering dat een erflater je niet volledig kan onterven is helaas onjuist. Bij wet is het geregeld dat een erflater een nabestaande onder bepaalde voorwaarden wel degelijk volledig mag onterven. Hiervoor moet erflater naar de rechtbank.

  Beantwoorden
  • Een kind heeft altijd recht op de legitieme portie. Onterven kan, maar dan nog bestaat het recht op de legitieme portie (dat is de helft van wat er anders aan geld geërfd zou worden – bezittingen etc tellen hiervoor niet mee).

   Beantwoorden
 13. Hallo,

  Als je de bijstand bruto terug moet betalen dan kan je dit als negatief inkomen opgeven. Je hebt dan recht op teruggave van de loonbelasting. Je hebt dan immers meer terug moeten betalen dan je (netto) aan bijstand hebt ontvangen. Deze teruggave mag je houden.
  Als het goed is zou je over de jaren die je terug moet betalen later een negatief inkomen op je jaaropgave zien staan. Daarover kan je dan het jaar erop loonbelasting terugvragen.
  Als je netto hebt moeten terugbetalen valt er dacht ik weinig te verrekenen met de belasting.

  Groet Petra

  Beantwoorden
  • Als de teruggave in hetzelfde jaar valt zal de jaaropgave vd Bijstand kloppen. In een later jaar nooit.
   Je moet dan het bruto bedrag uitrekenen aan de hand van het nettobedrag, of het brutobedrag opzoeken. op de site over bijstand. Een negatief inkomen moet bruto opgegeven. Verzuim je het, dan ben je een dief van jezelf.

   Beantwoorden
 14. Ik moet twee jaar terug betalen. Nu vraag ik mij af hoe dit zit bij de belasting. Ik heb die 2 jaar dus niks gevangen omdat ik de bijstand moet terug betalen. Gebeld naar belasting. Maar die weten het ook niet. Hij zei op nieuw aangifte doen over 2020 en 2021 zet er maar een min teken voor. Worden de toeslagen dan hoger over die 2 jaar?

  Beantwoorden
  • Nee, petra, helaas zijn er ambtenaren die een belastingteruggave inhouden: Onjuist en onredelijk maar het gebeurd door foute inzichten bij ambtenaren (wetskennis) Geboden is dan in bezwaar en beroep te gaan. (met pro deo= bijna gratis advocaat)

   Beantwoorden
 15. Goedemorgen,

  Ik heb ook even een dingetje met bijstandsuitkering en erfenis.
  Ik krijg een erfenis van verre familie, €537, ik heb een bijstandsuitkering en zou dit dan als vermogen mogen houden?
  Komen ze er überhaupt achter dat je een erfenis krijgt? Hebben zij inzage? als je dit op iemand anders z’n rekening laat storten?
  Het zou ergens ook een mooie aanvulling zijn voor de energie rekening!
  Kan iemand me hier meer duidelijkheid over geven?

  Beantwoorden
  • Beste Mar,

   Officieel zou je dat moeten melden.
   Bij aanvang van de bijstand wordt vastgesteld of je “vermogen” hebt. Er geldt een maximale vermogensvrijstelling ( in 2022 is dat 6505,- voor een alleenstaande. Is je vermogen bij aanvang van de bijstand minder dan dat bedrag dan mag je nog wat geld ontvangen (en houden) zolang de maximale vrijstelling niet overschreden wordt.
   Bij een erfenis moet je er wel rekening mee houden dat hierbij de maximale vrijstelling geldt op het moment waarop de ‘aanspraak’ ontstond. Dus de datum waarop degene overleed waarvan je erft.
   Is iemand b.v in 2021 overleden dan geldt de max. vrijstelling die in dat jaar gold.

   De vraag is of iemand erachter zou komen als je niets meldt en het onderhands contant aan je betaald zou worden..
   Dat is dan wel een risico wat je neemt want de straffen en boetes op het schenden van de inlichtingenplicht zijn niet mals.

   Mocht je nou (evt even navragen) bij aanvang van je bijstand over minder dan de maximale vrijstelling beschikt hebben, dan hoef je niets te vrezen en mag
   tot die max. je erfenisje gewoon houden. Wel melden!

   Mocht je in dat geval iets anders wijsgemaakt worden dan zitten zij fout.

   Groet, Petra

   Beantwoorden
   • Mijn persoonlijke ervaring in de bijstand. Meld alles. Het geeft je rust, want je hoeft er niet meer over na te denken.

    Doe het via de mail (aan Afdeling Inkomensondersteuning van je Gemeente of je klantmanager), zodat je bewijs hebt en om hen de mogelijkheid te geven om het grondig uit te zoeken. En vraag om een schriftelijke reactie. Ben je het niet eens met de beslissing dan weet je precies waarop je moet zoeken als je meer informatie ergens over wilt. En door de schriftelijke reactie kunnen ze niet zeggen dat je hen verkeerd hebt begrepen. Met name door dit laatste zullen ze zorgvuldig handelen (lees: intern de juiste mensen benaderen voordat ze iets op papier zetten), is mijn persoonlijke ervaring.

    Beantwoorden
 16. Johan,

  Vergeet dat citaat even. Haal diep adem en laat bovenstaande conversatie rustig bezinken.
  Als jou in je bijstandsperiode geen erfenis toe viel (zie betekenis ‘aanspraak’) is er niets aan de hand.
  Sterkte, keep us posted!

  Petra

  Beantwoorden
 17. Hallo Petra, wederom bedankt.
  Toch is het citaat verwarrend: “Ook na bijvoorbeeld 30 jaar moet de belanghebbende het verkrijgen van een erfenis alsnog melden bij de gemeente, ook als hij dan allang uit de bijstand is. Niet melden is niet verstandig. Want de boete daarop kan oplopen tot 100% van de verkregen erfenis.”
  Maar ik zal ook elders kijken, misschien Sociale Raadslieden.
  groet
  Johan.

  Beantwoorden
 18. Beste Johan,

  Die meldplicht geldt alleen als er tijdens je bijstand een aanspraak ontstond op een erfenis.
  Het lijkt misschien wat verwarrend allemaal.
  Checklist:
  Is er tijdens je bijstandsperiode iemand overleden waar jij van zou gaan erven, dan had je dat moeten melden (ook al zou dat geld misschien pas na 30 jaar daadwerkelijk aan je uitbetaald worden.
  De aanspraak op die erfenis was dan ontstaan op het moment van overlijden van erflater. Niet op het moment dat ie daadwerkelijk wordt uitbetaald.
  Overlijdt erflater op een moment dat je geen bijstand ontving dan is er geen meldplicht.
  Het gaat om inkomen of vermogen dat jou toe zou vallen ten tijde van het ontvangen van een bijstandsuitkering.
  Dus: valt de datum van overlijden (het moment waarop de aanspraak ontstond) samen met het ontvangen van een bijstandsuitkering, slechts dan had je dat moeten melden.
  Je kan alleen een boete krijgen als je tijdens je bijstandsperiode verzwegen hebt dat je aanspraak had op een erfenis. (Aanspraak ontstaat niet doordat je in een testament genoemd wordt als belanghebbende maar pas op het moment van overlijden).
  Simpel voorbeeld: als ik van 1980 tot 1990 een uitkering had en mijn moeder overleed in 1995 dan is er voor mij geen plicht om die erfenis bij de sociale dienst te melden en hoef ik die uitkering niet terug te betalen. Snappie?
  Het is lastige materie. Vraag gerust verder, Is zal zo goed mogelijk antwoord geven voor zover mijn kennis reikt.

  Groet Petra

  Beantwoorden
  • Mijn moeder is in 2003 overleden
   Ik erfde niks aleen waneer mijn vader overlijd gaat mijn moeders nalatenschap (kindsdeel) na mij twintig jaar later onderft mijn vader mij en hij komt te overlujden maar ik zit al die tijd in de bijstand
   Dus ik heb het gemeld bij de sociaaledienst hij zij mij dat er vanaf het overlijden van mijn vader terug betaald moet worden en niet vanaf mijn moeder
   Mvg jm

   Beantwoorden
  • Nogmaals bedankt, Petra, maar ik lees op die website iets anders: “Inlichtingenplicht belang-hebbende.
   Ik moest überhaupt diep nadenken over de vraag of de 30 jaar terug verleende bijstand wel terug-vorderbaar was. In een eerste opwelling resulteerde dit zelfs in een onjuist antwoord van mij aan de vraagsteller. Toen realiseerde ik mij extra hoe onrechtvaardig het soms kan zijn dat de belanghebbende naar de wet hoort te kijken. Ook na bijvoorbeeld 30 jaar moet de belanghebbende het verkrijgen van een erfenis alsnog melden bij de gemeente, ook als hij dan allang uit de bijstand is. Niet melden is niet verstandig. Want de boete daarop kan oplopen tot 100% van de verkregen erfenis. ”

   Ik vraag dit allemaal omdat ik nu in een situatie zit dat onze notaris een Akte van Erfrecht wil opstellen maar van de gemeente nog geen groen licht krijgt; er is namelijk een ‘gemeente-onderzoek’ gaande. Dus ik vrees dat – gezien mijn ervaringen – de gemeente weer de randen van het toelaatbare opzoekt ( bekend bij het Buro voor Rechtshulp, daar waar ik het te horen kreeg) en dwars gaat liggen. Ik heb mijn ervaringen met deze gemeente en ben ook 20 jaar geleden verhuisd. Wat kan ik verwachten? Moet ik alvast een goede advocaat zoeken?

   groet

   Beantwoorden
 19. Hallo,

  Hoe zit het eigenlijk als je 25 jaar geleden een Bijstandsuitkering hebt gehad en nu een erfenis krijgt? Kan de gemeente dan nog terugvorderen?
  Gezien de regel 5 jaar na de uitkering niet, maar ik ben er niet zo zeker van, zeker gezien de gemeente waar ik mee te doen heb gehad…

  Beantwoorden
  • Als je een erfenis krijgt waarvan de aanspraak (het moment van overlijden van erflater) ontstond op het moment dat je bijstand ontving dien je dat te melden er moet er teruggevorderd worden. Maakt niet uit hoe lang dat geleden is.
   Is de aanspraak op de erfenis ontstaan nadat je uit de bijstand was dan is er niets aan de hand.
   Als je op het moment van overlijden van erflater geen bijstand meer had dan heeft de sociale dienst er niets mee te maken.

   Groet, Petra

   Beantwoorden
   • Hallo Petra,

    Bedankt voor het antwoord. Is er een citaat uit de wet hiervoor ergens oproepbaar? Maar als het testament is opgemaakt door de erflater op het moment dat je in de Bijstand zat, heeft dat dan invloed?

    groet
    Johan

    Beantwoorden
 20. Mijn pa is 2 jaar terug overleden en moet de bijstand terug betalen 9000 euro. Er blijft iets over waarop ik moet interen.Hier mag ik anderhalf keer de bijstand verbruiken.Mijn vraag is waarom ik van 2 jaar alles moet terug betalen en over de rest anderhalf keer meer mag doen? Mijn vader was hertrouwd dus de langst levende zijn vrouw blijft het beheer houden.Als zij overlijd komt de erfenis pas vrij. en dat is dus nu. stel zij had nog 20 jaar geleefd , had ik dus 20 jaar moeten terug betalen aan de bijstand.

  Beantwoorden
 21. Dat is echt lullig. Er zijn vast mensen in de bijstand die kunnen werken maar veel mensen komen niet meer aan de bak of zijn vrijgesteld vanwege ziekte. Die laatste groep zou sowieso een erfenis moeten kunnen houden BOVENOP de bijstand. En de anderen ook, als ze het echt hebben geprobeerd. Die tip om anderen >180 dagen voor je dood geld te schenken om zo de erfenis veilig te stellen voor de erfgenaam in de bijstand (pot leegmaken) vond ik wel een goeie, als je een betrouwbaar iemand vind. Dan lees ik weer van ‘juridisch’ dat ze dan toch 5 jaar gaan rekenen etc. Waar kun je daarover info vinden? ook de vragen van Arianne zijn interessant, ik zou het niet weten hoe het dan zit met de huurtoeslag, het lijkt me toch dat je die ook mag houden bovenop die 1,5x maandbedrag? Er zijn soms gratis webinars online over erfenissen en dan kun je ook vragen stellen. bijvoorbeeld: https://www.erfrechtplan.nl/online-lezingen-zijn-een-succes/ Is dat en idee? Of zoeken in rechtszaken websites. Deze zag ik ook: https://www.familie-erfrecht.nl/podcast/ en deze: https://meestervandelockant.nl/podcast/

  Beantwoorden
  • Ik zit zelf in de omgekeerde situatie; ik heb 1 kind in de bijstand en dacht als ik doodga krijgt ze het wat beter en kan bv de DUO schuld afbetalen. Ik wilde genoeg achterlaten en dat x4 om de andere kinderen evenveel te kunnen geven. Nu ik me er wat in verdiep blijkt dus dat ze in moet teren en er niet de schuld van kan afbetalen of zelf beslissen (opleiding doen? cursussen doen? bedrijfje starten? wereldreis maken? whatever, eens vrijer voelen) wat ermee te doen.

   Beantwoorden
  • In de bijstand ben je als er vermogen is van de overledenen altijd verplicht je kindsdeel te aanvaarden. En ja klinkt mooi maar je weet nooit wanneer je dood gaat mijn moeder stond al onder bewind vanwege dementie dus weinig mogelijk.
   groetjes Ria

   Beantwoorden
 22. Beste mensen,
  Ik ben nu 60 jaar en inmiddels al 14 jaar in de bijstand, helaas in de bijstand ziek geworden reuma artritus, 2 tia’s en een buikoperatie die niet goed verlopen is. Hierdoor niet meer in staat om te werken. Al vele jaren geen sollicitatie plicht. Inmiddels ook een hart wat nog maar 30 % werkt. Nu heb ik sinds september 2019 een bewindvoerder wegens problematische schulden. Deze zijn in september 2021 volledig afbetaald. Echter in 2020 heeft mijn bewindvoerder een pensioen aanvaard van mijn ex bijna 5.000, euro . Omdat ik bij de bijstand 6600,- negatief stond als vermogen mocht ik dit geld houden en mocht het niet gebruikt worden om mijn schulden af te betalen. Het had mij liever geweest als dit pensioen was blijven staan totdat ik zelf met pensioen ging. Echter dit is niet gedaan. Nu is mijn moeder afgelopen jaar overleden en heb ik daar een erfenis van dit is ongeveer 5.600,– nu zegt de bijstand ondanks dat ik ingeteerd ben op mijn vermogen vanwege diverse aanschaf noodzakelijke dingen dat ik hier maar 1200 euro ongeveer van mag houden.
  (erfenis moeder). Mijn idee was als ik 6600,– in de min stond er komt 5000,– bij in de plus dan blijf ik toch nog op 1000,– in de min staan echter volgens de bijstand sta ik vanwege mijn pensioen nu 5.000,– in de plus en mag dus nog maar 1250 erbij krijgen ongeacht dat ik ingeteerd ben op mijn vermogen wat nu nog maar 3.000,– is en de resterende moet ik aan de socialedienst terug betalen. Hier heb ik 2 vragen bij heeft mijn bewindvoerder juist gehandeld door mijn pensioen te innen en mag de bijstand handelen zoals ik omschreven heb?

  Beantwoorden
  • Als ik uw verhaal lees, hoort u eigenlijk in WAO. deze uitkering is beter dan de bijstand. U krijgt 8 procent aan vakantiegeld en bijstand 5 procent en bij andere uitkeringen mag je erfenis ontvangen en alleen bij de bijstand niet, Oneerlijk vind ik dat. Zelfs Wajongers hebben beter dan de bijstand.

   Beantwoorden
  • gemeente kijkt alleen naar je inkomen of vermogen .
   jouw schuld aan gemeenten zou anders ook blijven bestaan. 5 jaar na uit de bijstand. zij mogen de schuld bij jou ook daarna incasseren bedoel ik. Dus zodra pensioen kreeg zou je moeten afbetalen lijkt mij zo. dus je zou toch gebeten worden voor die 6600 euro.. Als je straks dat pensioen zou laat uitbetalen = je inkomen stijgt gaat neten kosten van je toeslag(en) dus helpt je pensioenuitkering uitstellen niet, lijkt me.

   Beantwoorden
 23. ja, omdat ze het zelf ook niet weten! heb inmiddels al 20 keer met ze gesproken en letterlijk iedereen zegt wat anders. wat er verwacht worsdt is dat je per maand nu 150% van je uitkering mag uitgeven ….ik had alleen aan toeslagen al 300……ik word armer door mijn erfenis…….doet me pijn.

  Beantwoorden
 24. Is er een plek waar ik informatie kan krijgen over mijn rechten en plichten? De gemeente zwijgt.

  Bij de gemeente krijg ik geen enkele info. Ze praten overal overheen, ontwijken mijn vragen, (als ik er überhaupt al tussen kan komen). Alles lijkt erop gericht om zo min mogelijk ruimte open te laten voor vragen en zo min mogelijk antwoorden te geven. Zelfs de meest eenvoudige zaken zeggen ze niet te weten en zullen ze wel eens uitzoeken. Vervolgens komt er niets. Keer op keer.
  Ik wil weten waar ik aan toe ben, voordat ik mezelf onbedoeld niet aan verborgen regels hou en verder in de problemen kom.

  Is er iemand die weet waar ik wel terecht kan??

  Het voelt erg oneerlijk allerlei plichten te hebben, en niet te weten welke dat zijn. (En daar mogelijk gestraft voor te worden.) En dan heb ik het nog niet eens over onze rechten.
  Ik ben goed bij mijn verstand. Maar hoe moet dat met de vele mensen die daar wat minder van hebben? En/of niets durven vragen? De brochure van de gemeente waar ze steeds naar verwijzen bevat enkel wat vage verwijzingen en geen info. Je mag altijd bellen met vragen. Maar krijgt nooit antwoord.

  Beantwoorden
 25. Bedankt voor de tip,ga ik zeker doen. Want van de s.d wordt ik niet veel wijzer..
  Ik vind ook dat mensen die in de bijstand zitten en werken er wel eens voor beloond mogen worden,want je levert nu gewoon alles in zodat ze dat op je bijstand kunnen inkorten en degene die niet werken krijgen net zoveel bijstand. Vooral als je je werk niet met plezier doet is het op deze manier niet echt stimulerend! 😬

  Beantwoorden
 26. Hoi karin, zodra je kind 19 wordt val je inderdaad fincieel heel hard naar beneden. Kinderbijslag valt weg en als je in de bijstand zit en het is je enige kind krijg je een uitkering voor een alleenstaande. er zijn wel potjes en toeslagen waar je nu gebruik van kunt maken, ga even bellen met de belastingdienst, hopelijk kunnen je jou adviseren, maar sowieso ga je er dik op achteruit. wellicht kan je dochter wat gaan werken en beetje bijdragen ( niet teveel want dan word jij weer gekort!!)

  Beantwoorden
 27. Hoe zit het met de toeslagen?
  Mijn dochter is net 18 gewordenze woont nog thuis en gaat aan een opleiding beginnen bij scalda..
  Juist terwijl ik nu de toeslag van het kindgebonden budget (400€) keihard nodig heb krijg ik dit niet meer???
  Met andere woorden ik heb gewoon ineens 400€ minder in de maand!
  En bij de sociale dienst zeggen ze gewoon dat zijn de regels!!
  Kan dit zomaar???

  Beantwoorden
 28. Het is een fabel dat je kinderen die in de bijstand zitten niet kan onterven, omdat ze ook dan nog steeds recht hebben op hun legitieme portie. Het kan namelijk wel, maar je moet dan de erfenis wel verdelen minimaal 180 dagen voor het overlijden, dus bij leven. Het staat iedere ouder vrij geld en goederen tijdens het leven over te dragen aan kinderen, waarbij je ook de vrijheid heb , het ene kind meer te geven dan de andere, of sommige kinderen uit te sluiten. Doe het wel tijdig, want alles wat binnen 180 dagen voor overlijden gebeurd, maakt wettelijk nog steeds deel uit van de nalatenschap.

  Beantwoorden
  • JOHAN:
   Dat klopt niet helemaal. Schenkingen binnen de 180 dagen voor overijden worden “schenkingen des doods” genoemd en dit heeft voornamelijk fiscale gevolgen. Je moet er namelijk erfbelasting over betalen.

   De berekening van een “legitieme portie” gaat mede uit van wat de andere erfgenamen tijdens hun leven hebben gehad als compensatie. De helft van een normaal deel + wat je anders had kunnen krijgen – wat je al gehad hebt. Dit is wat simpel uitgelegd, zie anders “De legitieme aanspraak”.
   Dit gaat minimaal tot 5 jaar terug dus reken maar uit hoeveel dagen er zijn.

   Blijft natuurlijk feit dat als er helemaal niets meer is om te verdelen; Alles wat opgemaakt is niet zo maar terug komt.

   Beantwoorden
   • Ik moet ongeveer 9000 euro terug betalen aan bijstand. Wat over blijft mag ik anderhalf keer meer over doen. Omdat er een langstlevende was kreeg ik de erfenis na 2 jaar pas uitgekeerd. Mijn vraag, waarom alles terug betalen en niet anderhalf keer minder?

    Beantwoorden
    • Die vraag heb ik ook. Ruim anderhalf jaar geleden overleden. Ik heb dan recht op erfenis vanaf datum overlijden. Er is gezegd 6000 mag je behouden. De rest wordt verrekend vanaf datum overlijden. Maar vermogen is toch op jaar basis? Waarom 2 jaar belasten ( verrekenen) wanneer je maar voor 1 jaar mag houden? Klopt dit dan wel?

 29. Bijstand is voor mensen die niet werken (maar dat in principe wel zouden kunnen), en geen aanspraak op een andere volksverzekering kunnen maken (ziekte, arbeidsongeschiktheid of kortdurende werkeloosheid). Als land zijn we zo sociaal om deze mensen niet te laten stikken, en bijstand te geven. Maar die bijstandsuitkeringen moeten via de belastingen opgebracht worden door mensen die wél werken. Terecht dat aan bijstandsgerechtigden eerst wordt gevraagd hun eigen vermogen , inclusief erfenissen, aan te spreken. Waarom zou een werkende de bijstandsuitkering voor een niet-werkende met een zak geld op de bank moeten betalen? Dat zou ik pas onrechtvaardig vinden.

  Beantwoorden
  • Waarom alleen bij de bijstand??? Er zitten zat oudere werklozen, die voorheen jarenlang hebben gewerkt en moeilijk aan de bak komen. Waarom moet alleen de bijstandsuitkering benadeeld worden? Controle niet bij andere uitkeringen? Ik ken zat mensen die zijn afgekeurd en niet willen werken, ook bij andere uitkeringen wordt er gefraudeerd. Alleen de bijstandsgerechtigden wordt door iedereen als uitschot behandeld. De koning houdt ook handje op en dat kost ook de werkenden belasting, Mensen die afgekeurd zijn houden ook hun handje op. Mensen in de Wajong houden ook hun handje op. Deze uitkeringen krijgen volledig vakantiegeld van 8 procent en alleen bijstandsuitkering 5 procent. Andere uitkeringen mogen wel erfenis behouden en heel veel vermogen hebben. Het valt mij op dat alleen de bijstandsgerechtigden worden benadeeld in de Nederlandse samenleving en andere uitkeringstrekkers worden bevoordeeld door iedereen??? Ik vind het vreemd allemaal.

   Beantwoorden
  • Dag Jaap,
   Het komt mij voor dat je rechtvaardigheid wilt nastreven, maar dit verwart met egoïstisch eigenbelang van iemand die veel verdient en daar – met tegenzin? – belasting over moet betalen.
   Je karakteriseert een uitkeringsgerechtigde als iemand die lui is, omdat die wel kán maar niet wil werken, en vervolgens rechtvaardig je je eigen onwil om je rijkdom met zo’n luilak te ‘moeten’ delen.
   Maar wat als een in jouw verhaal ‘minderwaardige’ niet-werkende nou juist graag ook met fatsoenlijk betaald werk in zijn/haar eigen levensonderhoud zou willen kunnen voorzien, terwijl dat werk al is verdeeld onder de ‘meerwaardige’ rijken en anderszins bevoordeelden?
   En wie, behalve de mensen met een goed betaalde baan en rijp verstand en vriendelijk hart, moeten er eigenlijk voor de armen (of rijken) zonder zo’n baan zorgen?
   Hoe beredeneer je dat in je streven naar rechtvaardigheid?
   En hoe zou jij het betaalde werk rechtvaardig willen verdelen onder alle – net zo, maar op een andere manier – bijzondere en waardevolle mensen als jijzelf?

   Beantwoorden
   • helemaal met je eens….bijstand is laatste staion…..ik accepteer dat 100%.
    we leven in een land waar heus niet alles sunshine is maar 1 ding weet ik wel: bijstand is er echt voor mensen die geen cent te makken hebben. nu kijken hoelang ik van het geld kan leven 🙂

    Beantwoorden
  • De bijstand is er in principe ook voor u. Mocht u in een situatie komen die u zich nu misschien niet eens kunt voorstellen. U betaalt dus ook voor uw eigen vangnet. Daarnaast is de “bijstand” er tegenwoordig ook voor mensen die voorheen in de WSW of Wajong terecht waren gekomen. We hebben sinds 2015 te maken met de Participatiewet, niet langer met de WWB. De baankansen voor “klassieke” bijstandsgerechtigden zijn overigens nauwelijks verhoogd (van 7% naar 8%) sinds de invoering van de Participatiewet (SCP). De voornaamste oorzaak van de groeiende armoede is volgens SCP en CPB (2020) de jaarlijkse verlaging van de bijstandsuitkering die door de overheid in 2011 is ingezet. Mensen kunnen volkomen klem komen te zitten in de Participatiewet.

   Beantwoorden
  • jaap……al bij je eerste zin kreeg in jeuk!! wat een aanname!! bahbah. Het is toch logisch daty als je een erfenis krijgt je geen aanspraak meer hoeft te maken op het sociale vangnet?@!!???

   Beantwoorden
  • Sorry,Ik heb keelkanker en n Laryngectomie gehad! Ik loop Met n gat in mn keel en moet elke 30 minuten slijm afzuigen met mijn zuiger thuis!
   Ik heb DWI wil werken doch kan niet langer als Max 1uur de deur uit!
   Dus niet zo n achterlijk gelul dat Mensen Met n uit kering lui zijn!!
   Dan heb ik zin om jou zo ziek als ik ben af te branden!!!!
   Klootzak!

   Beantwoorden
  • Ps Jaap,
   Ik MOET die erfenis aannemen.
   Het is €200.000.-ik wil dat geld überhaupt niet!.
   De DWI mag alles hebben van mij ik wil mn rust, ben zwaar ziek moet nu zelf zorgen dat mn huur betaald word, ziekenfonds etc…
   Daar heb ik de kracht niet voor!
   Jij bent stoer zo te horen wil jij t geld misschien?
   Ben ik er van af!!
   O nee mag ook niet ik moet t zelf doen.

   Beantwoorden
  • Jaap n vraagje, hoe kom jij aan je geld? Je praat of je Met n gouden lepel in je reet bent geboren of de zoon van Rutten bent!!
   Wat is er fout als iemand door omstandigheden en Nederlander is, bv 20 jaar van het minimum leeft en dan n Erfenis krijgt waarvoor mn ouders ALLE BELASTINGEN hebben betaald en in ook nog ERFBELASTING betaal en nu elk jaar vermogens belasting. Ik denk dat ik meer belasting betaal als jij in 1 jaar als jij met je grote bek! In 10 jaar , schaam je!

   Beantwoorden
  • Ik vraag deze J. Aap al maanden voor n reactie doch die lafaard reageerd niet!
   Dus n broodje J aap wat hij schrijft en wil belangrijk klinken!
   Niet reageren is niet regeren! Denk daar maar over na of is dat te intelligent voor n J aap!

   Beantwoorden
  • 1 Er zitten veel mensen in de bijstand die chronisch ziek zijn, en niet in staat om te werken, die niet voor 100% WAO of WIA in aanvraag of aanmerking kwamen door omstandigheden dus zo eerlijk is het HELEMAAL niet.
   2 Een ouder moet dan eerst op tijd het geld aan het andere kind schenken zodat er niets meer is; meestal wil de ouder dat niet, wat is oneerlijk naar de ander, of is niet te plannen. Ander kind moet overigens extra (schenk)belasting betalen.

   Beantwoorden
  • Zovelen snappen werkgevers niet:: Werkgevers nemen werkloze geen 45+ of 50+aan, zelfs niet in deze krappe markt–> bijstanders zitten gevangen in de bijstand, worden ouder en raken verder van de arbeidsmarkt verwijderd. Het is hopeloos zonder bijzondere skills. Hadden ze die skills wel en gezond dan hadden ze allang goedbetaald werk.
   Bijstand = 975 euro/mnd+ toeslagen = het leven is marginaal., schrapen : bijstand is ver achtergebleven kosten van zelfs het minste levensonderhoud. De luilak die met die zielige 975 nog net in leven kan blijven is de luilak die het net allemaal lukt, maar je hebt geen leven, geen geld voor vlees, kleding, je wasm., meubels = no life. alles van kringloop of erger

   Beantwoorden
  • Een groot deel van de mensen met een bijstandsuitkering zijn arbeidsongeschikt; voormalige WSW-ers, Wajongers en 35-minners (WIA) etc. Dit zijn mensen die hun hele werkende leven sociale premies hebben betaald maar zodra ze uitvallen geen recht hebben op een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Vooral voor de mensen met <35% WIA is dit zuur, omdat het afkeuringspercentage niets zegt over de mate van de beperkingen maar alleen over de 'resterende verdiencapaciteit' die altijd hoog uit valt bij een laag loon c.q. laaggeschoold werk. Deze mensen worden dus het meest onder druk gezet door sociale diensten om weer te gaan werken terwijl ze in de praktijk niet toe in staat zijn.

   Beantwoorden
 30. wat ik nergens kan vinden over het interen op de erfenis is het feit wat is er met de toeslagen mogen ze die bij het interen meetellen de bijstand medewerkers geven je geen informatie over het hoe en wat dit gedeelte kan ik nergens vinden

  Beantwoorden
  • hoi baloe, ik zit nu dus in de situatie dat ik bijstand krijg maar eerdaags, als het huis verkocht is van mijn ouders ik dus een pak geld heb Logisch dat de uitkering dan stopt. Echter, hier in Amserdam hebben ze dus een regel dat je anderhalf keer je uitkering mag opmaken per maand! maar je raakt wel je toeslagen kwijt en je hebt opeens veel meer kosten.Ook weet ik niet of ze geld gaan terugvorderen vanaf het moment dat mijn vader stierf…….ik heb pas na een maand of 2 bij de notaris een aanvaarding van de erfenis getekend.

   Beantwoorden
   • Hoi Arianne,
    Ja, er wordt teruggevorderd vanaf de datum van overlijden van de erflater. Dus tot het moment dat je daadwerkelijk over je erfenis kan beschikken. Daar kan maanden tussen zitten en had je al die maanden bijstand dan moet je dat terugbetalen. Verder wordt er gekeken of je nog recht hebt op een stukje vrij te laten vermogen tot de maximale vrijstelling. Blijft er dan nog wat over dan wordt de bijstand stopgezet en moet je interen met inderdaad ongeveer anderhalf keer het bedrag van de bijstand. Enfin er valt nog wel meer over te vertellen. Uit eigen ervaring is mij gebleken dat medewerkers bij de sociale dienst vaak zelf niet eens weten hoe het zit. Je moet zorgen dat je zelf goed op de hoogte raakt van je rechten en plichten.
    Groet, Petra

    Beantwoorden
   • Hallo, waar zou ik kunnen vinden hoe ik de juiste weg ga bij overlijden van mijn ouders. Ik heb dus een uitkering en er is een huis met overwaarde. Drie kinderen die erfgenaam zijn. Door ziekte kom ik niet weer aan het werk wat ik wel altijd heb gedaan.. dus mijn uitzicht is niet om vrolijk van te worden..

    Beantwoorden
    • Hallo, ik zit ongeveer in de zelfde situatie. Het verschilt per gemeente of ze de interingsnorm willen hanteren zoals in Amsterdam.
     Als één van de ouders overlijd heb je al aanspraak op je kindsdeel.Je doet er dan goed aan dit meteen te melden anders gaan gemeenten terugvorderen zonder die interingsnorm te hanteren en alles boven het vrijgestelde eigen vermogen terug te vorderen.

   • Dat is geen Amsterdamse regeling, dat is de wet. Als je 1000 euro bijstand zou hebben en je krijgt een erfenis, dan wordt (na aftrek van je vrij te laten vermogen) die gedeeld door 1500 (1,5 keer je bijstandsbedrag), en zoveel maanden heb je geen recht op bijstand. Simpelweg omdat bijstand een soort noodoplossing is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld WW, WAO, WIA: dat zijn uitkeringen waarvoor je verzekerd bent en premie hebt betaald.

    Beantwoorden
  • Deze vraag heb ik ook!

   Ik kom uit de bijstand ivm een erfenis, maar heb nog wel recht op huurtoeslag (:vermogen onder 31.340. Daarboven heb je nooit recht op huurtoeslag). Als mijn erfenis op is, ga ik wegens gezondheid helaas weer terug de bijstand in. Dus ik moet langzaam interen op mijn ontvangen erfenis.

   Ik wil weten, of ik NAAST de 1,5x bijstandsnorm (1024 nu, x1,5 is 1535 ) mijn huurtoeslag vrij mag besteden. Of dat ik daar ook nog op in moet teren, voordat ik weer bijstand aan mag vragen. Zoniet, dan ga ik er verder op achteruit, door het missen van diverse toeslagen.

   Ook vraag ik me af of 1,5x de bijstandsnorm inclusief of exclusief vakantietoeslag berekend moet worden. (Exclusief wordt 1530. Inclusief 1618. Dat is 90euro verschil.)

   De bijstand lijkt bewust geen antwoord te geven op welke vraag van mij dan ook..

   Beantwoorden
   • Hoi O, ik heb inmiddels de erfenis binnen en ik moest ruim 3500 terugbetalen ( inderdaad vanaf de dag dat paps overleed) maar ik kan moeilijk aan een huis gaan knagen. verder heb ik geen schulden maar heb wel een schenking aan mijn dochter gedaan. het geld vliegt eruit als een regendouche hahaha. ik durf er nu amper wat mee te doen en als je de sociale dienst belt zeggen ze allemaal wat anders!! ” jaaaaaaaaaa neem je dochter lekker een weekje mee op vakantie!” “jaaaaaa koop een sieraad ter nagedachtenis”
    uitkeroing stop is heel erg logisch, is een sociaal vangnet. alle toesllagen en vrijstellingen ook hahahahha het gutst het hier eruit! en dan nog de erfbelasting van pap en dan het spannende…….mijn aangifte! we zullen het meemaken!

    Beantwoorden
    • Beste Arianne even over je aangifte aangezien je uit de bijstand bent kun je misschien een beroep doen op verspreiding van je geld omdat je ongeveer 1 1/2 jaar lang je eigen moet bedruipen van het geld wat je hebt vraag dit na bij de belastingdienst. Mijn moeder is vorig jaar overleden. En krijg daar ook een erfenis van het is minder dan het bedrag wat je mag hebben echter omdat mijn bewindvoerder voor mij in 2020 pensioen afgekocht heeft kom ik nu over het bedrag heen wat je mag hebben en moet waarschijnlijk 4000 terug betalen. Waar ik van baal is dat mijn ouders zich krom gewerkt hebben om de kinderen wat mee te geven en dan kan je het allemaal inleveren. Per jaar heb ik zo’n 3000 euro aan kosten voor mijn dieëten en andere zorgkosten maar het is nu niet anders zit in een bijstand al 16 jaar chronisch ziek. sterkte en succes

    • Ik zit ook in zo n situatie, moet straks ook 5 maanden terug betalen van mn 2ton erfenis!
     Doch hoe meer ik terug betalen moet hoe sneller ik weer in de DWI kan, en dan is deze hel voorbij!
     Want het is n hel n erfenis te krijgen in de D W I.
     Ik had al gieren (vrienden) die geld wilden doch zelfs de Koning wil zijn aandeel van mn vrouws geld hebben.
     (Belasting)!
     Nee als het even kan zorg dat je geen erfenis krijgt, laat je onterven!

 31. Erfenis of geen erfenis. Iedere uitkeringsgerechtigde(bijstand) heeft recht om een vermogen van € 6225,00 te hebben. Het advies om een nieuwe auto te kopen, is geen redelijke advies. De waarde van de auto (boven de € 6225) wordt ook als vermogen gezien. Wees alert met luxe goederen:))

  Beantwoorden
 32. Erg oneerlijk. Iemand die een WAO-uitkering krijgt mag het behouden en dat geldt ook voor andere uitkeringen. Ook vakantiegeld andere uitkeringen hoger namelijk 8 procent en bijstand 5 procent, ook gratis werken voor bijstand en andere uitkeringen niet, kan je beter afkeuren en in de WAO-uitkering zitten dan ziek in de bijstand. Wat een onrechtvaardige sociale zekerheid.

  Beantwoorden
  • idd, in de bijstand wordt niet naar rechtvaardigheid gekeken maar houden ze je als een fraudeur- in- spe in de gaten; ken genoeg mensen die 100% afgekeurd zijn en er twee, drie baantjes naast hebben, geen haan die er naar kraait. En maar jammeren dat het verschil tussen arm en rijk zo toeneemt. En die arme bijstandskindertjes zo zielig vinden; daar kan je dan wel weer een blik dure zorgverleners voor open trekken…Nee, er is een reden dat dit systeem is zoals het is en dat is omdat aan armoede bakken met geld verdiend wordt door anderen. Helaas is dit de hel van de bijstand.

   Beantwoorden
  • presies wij mogen al bijna niks en er is tegen mij gezegd en tegen mijn bewindvoerder mevr mag het houden erfnis het is te duur om het uit te zoeken en vijf maand later moest ik het wel terug betalen omdat mijn jongste zoon niet op de sterfdag van opa bij mij woonde bizar alle uitkeringen mogen alles en hier mogen mensen de Boel oplichten met een bijstanduitkering en dat word goed geheten en hebben ook nog twee auto.s en twee huizen is een gezin rå rå en tegen mij word er gezegd u mag blij zijn dat u een bijstand uitkering heb nou sorrie daar heb ik verdorrie ook niet om gevraagd ik kan niet werken maar daar willen ze niet aan op de een of ander manier

   Beantwoorden
  • Voor de goede orde, de WAO bestaat niet meer, dat is WIA geworden
   Voor je in de WIA beland heb je zo ie zo gewerkt. De arbeidsarts bepaald of je nog arbeidsvermogen hebt of niet. Het afkeuringspercentage bepaald de hoogte van de uitkering die je ontvangt. Het is dus niet te vergelijken met een bijstandsuitkering en de gevolgen bij erven zijn dus ook anders.

   Beantwoorden

Plaats een reactie