Bijstandsuitkering en erfenis: hoe zit dat precies?

Bijstandsuitkering en erfenis: hoe zit dat precies? Heb je nog recht op bijstand als je geld uit een erfenis ontvangt? Is het niet beter om je te laten onterven zodat je je uitkering kunt behouden. En moet je de gemeente melden dat je een erfenis ontvangt? Deze vragen worden in onderstaand artikel uiteengezet.

Bijstandsuitkering en erfenis

Wanneer je leeft van een bijstandsuitkering en een erfenis krijgt, ben je verplicht om dit direct te melden aan de uitkerende instantie. Dit wordt ook wel de inlichtingenplicht genoemd. De gemeente bepaalt dan of je nog recht hebt op een bijstandsuitkering. Door die erfenis heb je namelijk voldoende geld om in je levensonderhoud te voorzien. Als vanwege deze erfenis het eigen vermogen uitkomt boven het zogeheten ‘vrij te laten vermogen’ (2020: €6.225,- voor een alleenstaande en voor gezinnen € 12.450,-) dan krijg je een lagere uitkering. Ook kan de uitkering gestopt worden.


Op de video hieronder wordt uitgelegd welke informatie je moet doorgeven als je een bijstandsuitkering ontvangt?

Erfenis weigeren? Geen goed idee

Als je een bijstandsuitkering hebt en deze wil behouden, kun je de erfenis weigeren. De andere erfgenamen ontvangen dan een grotere erfenis. Maar in deze truc, trapt de gemeente niet in. De gemeente mag jouw bijstandsuitkering tot het bedrag van jouw eigenlijke erfenis verhalen op de andere erfgenamen. en jouw uitkering bij hen gaan opeisen.

Onzekerheid over erfenis

Een andere reden waarom je de erfenis niet wil aanvaarden, is dat je angst hebt dat de erfenis negatief gaat uitpakken en je schulden erft. Maar de gemeente heeft geen boodschap aan die onzekerheid. Je bent verplicht die erfenis te accepteren. Je kunt een erfenis immers ook beneficiair aanvaarden en dan ben je niet aansprakelijk voor eventuele schulden. Je moet dan wel een verklaring afleggen bij de rechtbank.

Onterven: Slecht idee

Een andere truc is om de ouders te vragen om hun kind die van een bijstandsuitkering leeft, te onterven. Maar helaas, ook deze vlieger gaat niet op, want een onterfd kind heeft altijd recht op een legitieme portie. Dat is de helft van waar een kind volgens het wettelijk erfrecht recht op zou hebben. Voor het recht op bijstand wordt gekeken naar alle vermogens- en inkomensbestanddelen waarover een uitkeringsgerechtigde beschikt of redelijkerwijs kan beschikken. Eist een kind het legitieme portie niet op, dan kan de de gemeente er toe besluiten dat deze persoon onterecht een beroep doet op de bijstand en de kan de uitkering korten of stopzetten. Het vermogen dat ontvangen wordt als legitieme portie telt mee als vermogen voor de Participatiewet.

Erfenis snel uitgeven: geen goed plan

Je kunt er ook voor kiezen om de erfenis er heel snel doorheen te jassen. Als je erfenis besteedt aan uitgaan, dure vakanties een nieuwe auto, dan is je erfenis snel verdampt. En dan vraag je toch gewoon opnieuw een bijstandsuitkering aan. Ook deze aanpak is gedoemd te mislukken. Je moet namelijk alles in het werk stellen om te zorgen dat je geen beroep op bijstand hoeft te doen. Dat betekent dat je netjes met je erfenis moet omgaan. Doe je dat niet, dan kan de gemeente een nieuwe aanvraag voor de uitkering weigeren.

bijstand en erfenis
Bijstand en erfenis: hoe zit het precies? Bron afbeelding: Pixy

Onterfde zoon

Een paar weken geleden oordeelde de rechtbank over de situatie van een onterfde zoon. Deze zoon deed een beroep doen op zijn legitieme portie, de helft van een normaal erfdeel. Toen hij het bedrag uitbetaald kreeg was hij het er niet mee eens dat zijn bijstandsuitkering, net als bij een erfgenaam, werd gekort en hij vond het onterecht dat de gemeente zijn een deel van zijn bijstandsuitkering had teruggevorderd. De rechter stelde hem in het ongelijk, en bepaalde dat de korting op de bijstandsuitkering van een onterfde erfgenaam op dezelfde wijze plaatsvindt als bij een gewone erfgenaam.

Bronnen: Axent Notarissen, Binnenlands Bestuur, Plus Online, Rechtspraak.nl, Stimulansz

close

Wil je het laatste nieuws van Bijstandsblues.nl ontvangen? Meld je dan hieronder aan.

close

Wil je het laatste nieuws van Bijstandsblues.nl ontvangen? Meld je dan hieronder aan.

Deel dit bericht:

25 gedachten over “Bijstandsuitkering en erfenis: hoe zit dat precies?”

 1. Erg oneerlijk. Iemand die een WAO-uitkering krijgt mag het behouden en dat geldt ook voor andere uitkeringen. Ook vakantiegeld andere uitkeringen hoger namelijk 8 procent en bijstand 5 procent, ook gratis werken voor bijstand en andere uitkeringen niet, kan je beter afkeuren en in de WAO-uitkering zitten dan ziek in de bijstand. Wat een onrechtvaardige sociale zekerheid.

  Beantwoorden
  • idd, in de bijstand wordt niet naar rechtvaardigheid gekeken maar houden ze je als een fraudeur- in- spe in de gaten; ken genoeg mensen die 100% afgekeurd zijn en er twee, drie baantjes naast hebben, geen haan die er naar kraait. En maar jammeren dat het verschil tussen arm en rijk zo toeneemt. En die arme bijstandskindertjes zo zielig vinden; daar kan je dan wel weer een blik dure zorgverleners voor open trekken…Nee, er is een reden dat dit systeem is zoals het is en dat is omdat aan armoede bakken met geld verdiend wordt door anderen. Helaas is dit de hel van de bijstand.

   Beantwoorden
  • presies wij mogen al bijna niks en er is tegen mij gezegd en tegen mijn bewindvoerder mevr mag het houden erfnis het is te duur om het uit te zoeken en vijf maand later moest ik het wel terug betalen omdat mijn jongste zoon niet op de sterfdag van opa bij mij woonde bizar alle uitkeringen mogen alles en hier mogen mensen de Boel oplichten met een bijstanduitkering en dat word goed geheten en hebben ook nog twee auto.s en twee huizen is een gezin rå rå en tegen mij word er gezegd u mag blij zijn dat u een bijstand uitkering heb nou sorrie daar heb ik verdorrie ook niet om gevraagd ik kan niet werken maar daar willen ze niet aan op de een of ander manier

   Beantwoorden
 2. Erfenis of geen erfenis. Iedere uitkeringsgerechtigde(bijstand) heeft recht om een vermogen van € 6225,00 te hebben. Het advies om een nieuwe auto te kopen, is geen redelijke advies. De waarde van de auto (boven de € 6225) wordt ook als vermogen gezien. Wees alert met luxe goederen:))

  Beantwoorden
 3. wat ik nergens kan vinden over het interen op de erfenis is het feit wat is er met de toeslagen mogen ze die bij het interen meetellen de bijstand medewerkers geven je geen informatie over het hoe en wat dit gedeelte kan ik nergens vinden

  Beantwoorden
  • hoi baloe, ik zit nu dus in de situatie dat ik bijstand krijg maar eerdaags, als het huis verkocht is van mijn ouders ik dus een pak geld heb Logisch dat de uitkering dan stopt. Echter, hier in Amserdam hebben ze dus een regel dat je anderhalf keer je uitkering mag opmaken per maand! maar je raakt wel je toeslagen kwijt en je hebt opeens veel meer kosten.Ook weet ik niet of ze geld gaan terugvorderen vanaf het moment dat mijn vader stierf…….ik heb pas na een maand of 2 bij de notaris een aanvaarding van de erfenis getekend.

   Beantwoorden
   • Hoi Arianne,
    Ja, er wordt teruggevorderd vanaf de datum van overlijden van de erflater. Dus tot het moment dat je daadwerkelijk over je erfenis kan beschikken. Daar kan maanden tussen zitten en had je al die maanden bijstand dan moet je dat terugbetalen. Verder wordt er gekeken of je nog recht hebt op een stukje vrij te laten vermogen tot de maximale vrijstelling. Blijft er dan nog wat over dan wordt de bijstand stopgezet en moet je interen met inderdaad ongeveer anderhalf keer het bedrag van de bijstand. Enfin er valt nog wel meer over te vertellen. Uit eigen ervaring is mij gebleken dat medewerkers bij de sociale dienst vaak zelf niet eens weten hoe het zit. Je moet zorgen dat je zelf goed op de hoogte raakt van je rechten en plichten.
    Groet, Petra

    Beantwoorden
   • Hallo, waar zou ik kunnen vinden hoe ik de juiste weg ga bij overlijden van mijn ouders. Ik heb dus een uitkering en er is een huis met overwaarde. Drie kinderen die erfgenaam zijn. Door ziekte kom ik niet weer aan het werk wat ik wel altijd heb gedaan.. dus mijn uitzicht is niet om vrolijk van te worden..

    Beantwoorden
  • Deze vraag heb ik ook!

   Ik kom uit de bijstand ivm een erfenis, maar heb nog wel recht op huurtoeslag (:vermogen onder 31.340. Daarboven heb je nooit recht op huurtoeslag). Als mijn erfenis op is, ga ik wegens gezondheid helaas weer terug de bijstand in. Dus ik moet langzaam interen op mijn ontvangen erfenis.

   Ik wil weten, of ik NAAST de 1,5x bijstandsnorm (1024 nu, x1,5 is 1535 ) mijn huurtoeslag vrij mag besteden. Of dat ik daar ook nog op in moet teren, voordat ik weer bijstand aan mag vragen. Zoniet, dan ga ik er verder op achteruit, door het missen van diverse toeslagen.

   Ook vraag ik me af of 1,5x de bijstandsnorm inclusief of exclusief vakantietoeslag berekend moet worden. (Exclusief wordt 1530. Inclusief 1618. Dat is 90euro verschil.)

   De bijstand lijkt bewust geen antwoord te geven op welke vraag van mij dan ook..

   Beantwoorden
   • Hoi O, ik heb inmiddels de erfenis binnen en ik moest ruim 3500 terugbetalen ( inderdaad vanaf de dag dat paps overleed) maar ik kan moeilijk aan een huis gaan knagen. verder heb ik geen schulden maar heb wel een schenking aan mijn dochter gedaan. het geld vliegt eruit als een regendouche hahaha. ik durf er nu amper wat mee te doen en als je de sociale dienst belt zeggen ze allemaal wat anders!! ” jaaaaaaaaaa neem je dochter lekker een weekje mee op vakantie!” “jaaaaaa koop een sieraad ter nagedachtenis”
    uitkeroing stop is heel erg logisch, is een sociaal vangnet. alle toesllagen en vrijstellingen ook hahahahha het gutst het hier eruit! en dan nog de erfbelasting van pap en dan het spannende…….mijn aangifte! we zullen het meemaken!

    Beantwoorden
 4. Bijstand is voor mensen die niet werken (maar dat in principe wel zouden kunnen), en geen aanspraak op een andere volksverzekering kunnen maken (ziekte, arbeidsongeschiktheid of kortdurende werkeloosheid). Als land zijn we zo sociaal om deze mensen niet te laten stikken, en bijstand te geven. Maar die bijstandsuitkeringen moeten via de belastingen opgebracht worden door mensen die wél werken. Terecht dat aan bijstandsgerechtigden eerst wordt gevraagd hun eigen vermogen , inclusief erfenissen, aan te spreken. Waarom zou een werkende de bijstandsuitkering voor een niet-werkende met een zak geld op de bank moeten betalen? Dat zou ik pas onrechtvaardig vinden.

  Beantwoorden
  • Waarom alleen bij de bijstand??? Er zitten zat oudere werklozen, die voorheen jarenlang hebben gewerkt en moeilijk aan de bak komen. Waarom moet alleen de bijstandsuitkering benadeeld worden? Controle niet bij andere uitkeringen? Ik ken zat mensen die zijn afgekeurd en niet willen werken, ook bij andere uitkeringen wordt er gefraudeerd. Alleen de bijstandsgerechtigden wordt door iedereen als uitschot behandeld. De koning houdt ook handje op en dat kost ook de werkenden belasting, Mensen die afgekeurd zijn houden ook hun handje op. Mensen in de Wajong houden ook hun handje op. Deze uitkeringen krijgen volledig vakantiegeld van 8 procent en alleen bijstandsuitkering 5 procent. Andere uitkeringen mogen wel erfenis behouden en heel veel vermogen hebben. Het valt mij op dat alleen de bijstandsgerechtigden worden benadeeld in de Nederlandse samenleving en andere uitkeringstrekkers worden bevoordeeld door iedereen??? Ik vind het vreemd allemaal.

   Beantwoorden
  • Dag Jaap,
   Het komt mij voor dat je rechtvaardigheid wilt nastreven, maar dit verwart met egoïstisch eigenbelang van iemand die veel verdient en daar – met tegenzin? – belasting over moet betalen.
   Je karakteriseert een uitkeringsgerechtigde als iemand die lui is, omdat die wel kán maar niet wil werken, en vervolgens rechtvaardig je je eigen onwil om je rijkdom met zo’n luilak te ‘moeten’ delen.
   Maar wat als een in jouw verhaal ‘minderwaardige’ niet-werkende nou juist graag ook met fatsoenlijk betaald werk in zijn/haar eigen levensonderhoud zou willen kunnen voorzien, terwijl dat werk al is verdeeld onder de ‘meerwaardige’ rijken en anderszins bevoordeelden?
   En wie, behalve de mensen met een goed betaalde baan en rijp verstand en vriendelijk hart, moeten er eigenlijk voor de armen (of rijken) zonder zo’n baan zorgen?
   Hoe beredeneer je dat in je streven naar rechtvaardigheid?
   En hoe zou jij het betaalde werk rechtvaardig willen verdelen onder alle – net zo, maar op een andere manier – bijzondere en waardevolle mensen als jijzelf?

   Beantwoorden
   • helemaal met je eens….bijstand is laatste staion…..ik accepteer dat 100%.
    we leven in een land waar heus niet alles sunshine is maar 1 ding weet ik wel: bijstand is er echt voor mensen die geen cent te makken hebben. nu kijken hoelang ik van het geld kan leven 🙂

    Beantwoorden
  • De bijstand is er in principe ook voor u. Mocht u in een situatie komen die u zich nu misschien niet eens kunt voorstellen. U betaalt dus ook voor uw eigen vangnet. Daarnaast is de “bijstand” er tegenwoordig ook voor mensen die voorheen in de WSW of Wajong terecht waren gekomen. We hebben sinds 2015 te maken met de Participatiewet, niet langer met de WWB. De baankansen voor “klassieke” bijstandsgerechtigden zijn overigens nauwelijks verhoogd (van 7% naar 8%) sinds de invoering van de Participatiewet (SCP). De voornaamste oorzaak van de groeiende armoede is volgens SCP en CPB (2020) de jaarlijkse verlaging van de bijstandsuitkering die door de overheid in 2011 is ingezet. Mensen kunnen volkomen klem komen te zitten in de Participatiewet.

   Beantwoorden
  • jaap……al bij je eerste zin kreeg in jeuk!! wat een aanname!! bahbah. Het is toch logisch daty als je een erfenis krijgt je geen aanspraak meer hoeft te maken op het sociale vangnet?@!!???

   Beantwoorden
 5. Het is een fabel dat je kinderen die in de bijstand zitten niet kan onterven, omdat ze ook dan nog steeds recht hebben op hun legitieme portie. Het kan namelijk wel, maar je moet dan de erfenis wel verdelen minimaal 180 dagen voor het overlijden, dus bij leven. Het staat iedere ouder vrij geld en goederen tijdens het leven over te dragen aan kinderen, waarbij je ook de vrijheid heb , het ene kind meer te geven dan de andere, of sommige kinderen uit te sluiten. Doe het wel tijdig, want alles wat binnen 180 dagen voor overlijden gebeurd, maakt wettelijk nog steeds deel uit van de nalatenschap.

  Beantwoorden
  • JOHAN:
   Dat klopt niet helemaal. Schenkingen binnen de 180 dagen voor overijden worden “schenkingen des doods” genoemd en dit heeft voornamelijk fiscale gevolgen. Je moet er namelijk erfbelasting over betalen.

   De berekening van een “legitieme portie” gaat mede uit van wat de andere erfgenamen tijdens hun leven hebben gehad als compensatie. De helft van een normaal deel + wat je anders had kunnen krijgen – wat je al gehad hebt. Dit is wat simpel uitgelegd, zie anders “De legitieme aanspraak”.
   Dit gaat minimaal tot 5 jaar terug dus reken maar uit hoeveel dagen er zijn.

   Blijft natuurlijk feit dat als er helemaal niets meer is om te verdelen; Alles wat opgemaakt is niet zo maar terug komt.

   Beantwoorden
 6. Hoe zit het met de toeslagen?
  Mijn dochter is net 18 gewordenze woont nog thuis en gaat aan een opleiding beginnen bij scalda..
  Juist terwijl ik nu de toeslag van het kindgebonden budget (400€) keihard nodig heb krijg ik dit niet meer???
  Met andere woorden ik heb gewoon ineens 400€ minder in de maand!
  En bij de sociale dienst zeggen ze gewoon dat zijn de regels!!
  Kan dit zomaar???

  Beantwoorden
 7. Hoi karin, zodra je kind 19 wordt val je inderdaad fincieel heel hard naar beneden. Kinderbijslag valt weg en als je in de bijstand zit en het is je enige kind krijg je een uitkering voor een alleenstaande. er zijn wel potjes en toeslagen waar je nu gebruik van kunt maken, ga even bellen met de belastingdienst, hopelijk kunnen je jou adviseren, maar sowieso ga je er dik op achteruit. wellicht kan je dochter wat gaan werken en beetje bijdragen ( niet teveel want dan word jij weer gekort!!)

  Beantwoorden
 8. Bedankt voor de tip,ga ik zeker doen. Want van de s.d wordt ik niet veel wijzer..
  Ik vind ook dat mensen die in de bijstand zitten en werken er wel eens voor beloond mogen worden,want je levert nu gewoon alles in zodat ze dat op je bijstand kunnen inkorten en degene die niet werken krijgen net zoveel bijstand. Vooral als je je werk niet met plezier doet is het op deze manier niet echt stimulerend! 😬

  Beantwoorden
 9. Is er een plek waar ik informatie kan krijgen over mijn rechten en plichten? De gemeente zwijgt.

  Bij de gemeente krijg ik geen enkele info. Ze praten overal overheen, ontwijken mijn vragen, (als ik er überhaupt al tussen kan komen). Alles lijkt erop gericht om zo min mogelijk ruimte open te laten voor vragen en zo min mogelijk antwoorden te geven. Zelfs de meest eenvoudige zaken zeggen ze niet te weten en zullen ze wel eens uitzoeken. Vervolgens komt er niets. Keer op keer.
  Ik wil weten waar ik aan toe ben, voordat ik mezelf onbedoeld niet aan verborgen regels hou en verder in de problemen kom.

  Is er iemand die weet waar ik wel terecht kan??

  Het voelt erg oneerlijk allerlei plichten te hebben, en niet te weten welke dat zijn. (En daar mogelijk gestraft voor te worden.) En dan heb ik het nog niet eens over onze rechten.
  Ik ben goed bij mijn verstand. Maar hoe moet dat met de vele mensen die daar wat minder van hebben? En/of niets durven vragen? De brochure van de gemeente waar ze steeds naar verwijzen bevat enkel wat vage verwijzingen en geen info. Je mag altijd bellen met vragen. Maar krijgt nooit antwoord.

  Beantwoorden
 10. ja, omdat ze het zelf ook niet weten! heb inmiddels al 20 keer met ze gesproken en letterlijk iedereen zegt wat anders. wat er verwacht worsdt is dat je per maand nu 150% van je uitkering mag uitgeven ….ik had alleen aan toeslagen al 300……ik word armer door mijn erfenis…….doet me pijn.

  Beantwoorden
 11. Beste mensen,
  Ik ben nu 60 jaar en inmiddels al 14 jaar in de bijstand, helaas in de bijstand ziek geworden reuma artritus, 2 tia’s en een buikoperatie die niet goed verlopen is. Hierdoor niet meer in staat om te werken. Al vele jaren geen sollicitatie plicht. Inmiddels ook een hart wat nog maar 30 % werkt. Nu heb ik sinds september 2019 een bewindvoerder wegens problematische schulden. Deze zijn in september 2021 volledig afbetaald. Echter in 2020 heeft mijn bewindvoerder een pensioen aanvaard van mijn ex bijna 5.000, euro . Omdat ik bij de bijstand 6600,- negatief stond als vermogen mocht ik dit geld houden en mocht het niet gebruikt worden om mijn schulden af te betalen. Het had mij liever geweest als dit pensioen was blijven staan totdat ik zelf met pensioen ging. Echter dit is niet gedaan. Nu is mijn moeder afgelopen jaar overleden en heb ik daar een erfenis van dit is ongeveer 5.600,– nu zegt de bijstand ondanks dat ik ingeteerd ben op mijn vermogen vanwege diverse aanschaf noodzakelijke dingen dat ik hier maar 1200 euro ongeveer van mag houden.
  (erfenis moeder). Mijn idee was als ik 6600,– in de min stond er komt 5000,– bij in de plus dan blijf ik toch nog op 1000,– in de min staan echter volgens de bijstand sta ik vanwege mijn pensioen nu 5.000,– in de plus en mag dus nog maar 1250 erbij krijgen ongeacht dat ik ingeteerd ben op mijn vermogen wat nu nog maar 3.000,– is en de resterende moet ik aan de socialedienst terug betalen. Hier heb ik 2 vragen bij heeft mijn bewindvoerder juist gehandeld door mijn pensioen te innen en mag de bijstand handelen zoals ik omschreven heb?

  Beantwoorden

Plaats een reactie