Prinsjesdag: Financiële gevolgen voor mensen met een bijstandsuitkering

Afgelopen Prinsjesdag presenteerde het kabinet haar nieuwe plannen. Wat zijn de belangrijkste financiële gevolgen voor mensen met een bijstandsuitkering?

Prinsjesdag 2022

Afgelopen 20 september was het Prinsjesdag en begon het nieuwe werkjaar van de regering. Het kabinet presenteerde de plannen voor komend werkjaar. Deze plannen zijn nog niet definitief, want de Eerste en Tweede Kamer moeten ze de komende maanden nog goedkeuren. De plannen kunnen dus nog veranderen. Toch zijn in dit artikel de belangrijkste veranderingen voor mensen met een bijstandsuitkering op een rijtje gezet.

Financiële gevolgen voor mensen met een bijstandsuitkering

Huishoudens krijgen het financieel gezien makkelijker in 2023. Met name de allerlaagste inkomens gaan er meer op vooruit dan de inkomens rond en boven modaal. Minima profiteren van de verhoging van de bijstand en de verlenging van de energietoeslag. Daarnaast hebben zij ook baat bij de verhogingen van de huur- en zorgtoeslag.

Verhoging minimumloon, bijstand en AOW

Het minimumloon, bijstandsuitkering en de AOW stijgen vanaf 1 januari 2023 met 10%. Dit is een historisch hoge stijging. Deze stijging komt bovenop de reguliere indexatie.

Netto krijgen gehuwden en samenwonenden met een bijstandsuitkering er €148 per maand bij en alleenstaanden in de bijstand gaan er €104 per maand op vooruit. De stijging wordt per 1 januari en deels per 1 juli doorgevoerd

Kostendelersnorm

Vanaf 1 januari wordt de kostendelersnorm wordt versoepeld, waardoor het ouders die leven van een bijstandsuitkering niet worden gekort, wanneer een thuiswonend kind 21 jaar wordt. Vanaf 2023 wordt het inkomen van kinderen tot 27 jaar niet mee berekend in de uitkering van huisgenoten. Ook voor de huurtoeslag geldt het inkomen van de thuiswonende kinderen niet meer mee.

Financiële gevolgen voor mensen met een bijstandsuitkering

Toeslagen

De huurtoeslag stijgt in 2023 met circa €17,- per maand. Daarnaast gaan de huren van sociale huurwoningen omlaag met gemiddeld €57,- per maand voor huishoudens met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum.

De zorgtoeslag wordt eenmalig verhoogd met €412,-. Omdat de zorgtoeslag hoger wordt en het afbouwpercentage hetzelfde blijft, zijn er in 2023 meer huishoudens die recht hebben op zorgtoeslag.

Het kindgebonden budget voor het derde kind stijgt. Dit betekent dat iedereen die minder dan €37.700,- per jaar verdient er flink op vooruit gaat.

Financieel kwetsbare huishoudens ontvangen ook in 2023 de energietoeslag van €1300,-. Gemeenten kunnen al in 2022 €500,- euro van de energietoeslag voor 2023 uitkeren. Ook komt er een tijdelijk prijsplafond voor gas en elektriciteit. Dat betekent dat de overheid een deel van de energierekening betaald. Dit bekent voor een korting van ongeveer €2280,- per jaar per huishouden.

Bronnen: Consumentenbond, Nibud, NOS, Rijksoverheid, Stimulanz

Deel dit bericht:

Plaats een reactie