Geen bijzondere bijstand voor inrichtingskosten

De gemeente Amsterdam wees de aanvraag van inwoner om bijzondere bijstand voor inrichtingskosten en huisraad op grond van de Participatiewet af. Deze inwoner vond dit een onterecht beslissing en maakte bezwaar. De rechter stelde de gemeente in het gelijk.

Bijzondere bijstand voor inrichtingskosten

Afgelopen 6 mei kwam de zaak voor en de rechter oordeelde dat de gemeente terecht de aanvraag had afgewezen. Het ging om een aanvraag om bijzondere bijstand voor huisraad en inrichtingskosten voor een man die in maart een seniorenwoning heeft toegewezen gekregen.

Geen geld voor huisraad

De man had gevraagd om bijzondere bijstand voor inrichtingskosten omdat hij vaak dakloos was geweest en door omstandigheden een inkomen onder bijstandsniveau heeft. Hij kan ook geen lening krijgen en is het niet mogelijk om de kosten voor inrichting van zijn woning gespreid te betalen. Hij kan namelijk niet voldoen aan de aflossingsverplichting. Daarnaast komt hij ook niet in aanmerking voor een lening bij de Kredietbank Amsterdam. Kortom de man heeft gewoonweg geen geld om meubels voor zijn woning aan te schaffen.

Bijzondere bijstand, wat is dat precies?

Bijzondere bijstand is een vergoeding voor kosten die je normaal gesproken niet maakt en buiten je normale uitgavenpatroon vallen, maar door omstandigheden je nu wel moet maken. Het gaat dus om kosten die voortvloeien uit bijzondere omstandigheden. Bovendien moeten de kosten noodzakelijk zij en worden niet vergoed door een andere instelling, zoals een verzekering. In sommige gemeenten wordt er soms bijzondere bijstand voor een begrafenis gegeven. In het algemeen geldt dat voor gewone dagelijkse dingen zoals eten, huur, kleding, dierenartskosten voor je huisdier, een paspoort, boete of alimentatie geen bijzondere bijstand kunt krijgen.

In het artikel Bijzondere bijstand: Wat is dat eigenlijk? lees je er meer over.

Bijzondere bijstand voor inrichtingskosten
Geen geld voor huisraad! Bron afbeelding: Alf van Beem

Geen bijzondere omstandigheden

De rechter vindt dat dat de kosten voor huisraad of inrichtingskosten niet voortvloeien uit bijzondere omstandigheden. De man ontvangt al sinds 2006 onafgebroken een bijstandsuitkering. In 2017 was hij al op zoek naar een woning en in maart 2020 kreeg hij de seniorenwoning toegewezen. De man heeft dus ruim de tijd gehad om te sparen voor huisraad of inrichtingskosten. Er is dus geen acute noodsituatie, waardoor bijzondere bijstand niet noodzakelijk is.

Lees de volledige uitspraak: ECLI:NL:RBAMS:2020:2454

Lees ook het artikel: Bijzondere bijstand voor bewindvoering: Enschede mag extra informatie eisen.

Bronnen: Rechtennieuws, Rechtspraak

Deel dit bericht:

2 gedachten over “Geen bijzondere bijstand voor inrichtingskosten”

  1. Hallo ik had het zelfde probleem ik ben vorig jaar gescheiden en ik ben in het huis gebleven maar moest alles weer opnieuw hebben ex veel meegenomen kreeg geen bzb ik moest maar naar de stadsbank lening aanvragen
    Nu 1400 geleend moet in 3 jaar terug 36 euro pm
    Mischien een optie voor u

    Beantwoorden
  2. Ook ik krijg geen bijzondere bijstand en heb bezwaar gemaakt. , kan mijn huis niet opknappen, geen vloerbedekking etc etc Huur nu inmiddels 3maanden een huisje, bezit helemaal niets, Heb niet kunnen sparen, want had alleen maar heffingskorting van 225 euro, waar ik zorgverzekering van betaalde en de rest was voor kost en inwoning bij expartner tot ik een eigen huisje zou krijgen

    Beantwoorden

Plaats een reactie