Aantal aanvragen voor bijstand neemt explosief toe

De coronacrisis begint zijn tol te eisen. De werkloosheid stijgt heel snel en ook het aantal aanvragen voor bijstand neemt explosief toe. In maart 2020 is het aantal aanvragen om bijstand gestegen met 56% gestegen ten opzichte van de maand ervoor. En het einde lijkt nog niet in zicht. Dat meldt de vereniging van sociale diensten Divosa op basis van gegevens van 179 gemeenten.

In de bijstand door coronacrisis

De stijging is het gevolg van de coronamaatregelen die half maart in zijn gegaan. Zo kunnen zelfstandig ondernemers een maandelijkse aanvulling krijgen tot een sociaal minimum. Er geldt een soepeler toekenningsregime dan in de reguliere bijstand. Er wordt niet gekeken naar vermogen en naar de kostendelersnorm. De verwachting is dat door de corononacriris het aantal aanvragen voor een bijstandsuitkering in april verder zal stijgen.


Aantal aanvragen voor bijstand

Normaliter is het aantal aanvragen voor bijstand door het jaar heen redelijk stabiel. En in februari van dit jaar in het précorona tijdperk, lag het aantal aanvragen voor bijstand in februari rond het gemiddelde van de periode februari 2019 tot en met februari 2020. In maart kwam de ommekeer en liep het aantal aanvragen enorm op. De cijfers zijn gebaseerd op de gegevens van 179 gemeenten en deze gemeenten representeren 61% van het bijstandsbestand.

aantal aanvragen voor bijstand
Aantal aanvragen voor bijstand stijgt met 56% door coronacrisis. Bron afbeelding: Jernej Furman via Flickr

Van aanvraag tot bijstandsuitkering

In maart steeg het aantal toegekende bijstandsuitkeringen slechts licht. Het duurt namelijk enkele dagen tot weken voordat een gemeente een aanvraag heeft verwerkt en het recht op een uitkering heeft vast kunnen stellen. Van deze aanvragen, wordt 74 procent gehonoreerd en krijgen de aanvragers ook daadwerkelijk een bijstandsuitkering. Er zijn enkele signalen dat gemeenten nu vaker een aanvraag afwijzen omdat er geen recht op een uitkering is. Meestal gaat het om mensen die bijvoorbeeld nog een beroep kunnen doen op de WW of een partner hebben die inkomen heeft.

Lees ook de artikelen Aanvraag van bijstandsuitkeringen door coronacrisis flink gestegen, Aantal bijstandsuitkeringen zal weer stijgen in 2020 en Bijstand voor zelfstandig ondernemers vanwege coronacrisis

Bronnen: Binnenlands Bestuur, Divosa, RTL Z, Telegraaf

Deel dit bericht:

Plaats een reactie