Maatregelen om de bijstand te versoepelen

Minister Schouten heeft een lijst met ruim 20 concrete maatregelen opgesteld om de bijstand te versoepelen en zo de werking van de Participatiewet te verbeteren. Zo wordt het makkelijker om te werken naast een uitkering, mogen bijstandsgerechtigden giften ontvangen tot €1200,- en wordt het aantrekkelijker om mantelzorg te verlenen.

De mens centraal

De maatregelen moeten in juli 2024 ingaan. Daarmee wil minister Schouten er voor zorgen dat “niet regels, maar de mens” centraal komt te staan. In de praktijk pakken de strenge regels van de wet niet altijd goed uit. Wel zal de Tweede Kamer op 14 december over de plannen debatteren.

Bijverdienen in de bijstand

En van de voorgestelde maatregelen is dat mensen die vanuit een bijstandsuitkering werken, 15% van de inkomsten houden, voor de periode van een jaar. Deze bijverdienste heeft geen effect op de toeslagen. Ook de inkomsten uit hobbymatige verkoop op Marktplaats vallen in deze categorie. Daarnaast wil de minister onderzoeken of er een bufferbudget moet komen. Zo’n buffer moet meer zekerheid bieden bij schommelingen in inkomsten wanneer iemand naast de uitkering gaat werken.

Giften

Bijstandsgerechtigden mogen per jaar een gift ontvangen van €1200,- per jaar. In de brief schrijft de minister letterlijk: elkaar helpen moeten we niet bestraffen door een boete op compassie te zetten. Overigens wordt het giftenbeleid nu door elke gemeente apart vastgesteld en is in veel gemeenten is een vrijlating van €1200,- euro al ingevoerd.

bijstand versoepelen

Mantelzorg verlenen

Ook wil de minister een aantal belemmeringen voor bijstandsgerechtigden wegnemen die mantelzorg verlenen. Nu wordt mantelzorg gezien als ‘op geld waardeerbare arbeid’ en daarom leidt tot een korting op de uitkering. Schouten wil in de wet laten opnemen dat mantelzorg niet meer in die categorie valt en dat het verlenen van mantelzorg mag niet leiden tot korting op de uitkering. Ook kan een mantelzorger met ‘intensieve zorgtaken’ worden vrijgesteld van arbeidsverplichtingen.

Bronnen: Binnenlands Bestuur, Divosa, NOS, Rijksoverheid

Deel dit bericht:

2 gedachten over “Maatregelen om de bijstand te versoepelen”

 1. Goed dat het soepeler wordt maar houd wel rekening met de mensen die geen familie meer hebben! Zij krijgen geen giften. Nu is er een 2-deling tussen bijstandsgerechtigden die allerlei giften van familie krijgen en bijstandsgerechtigden die dat niet krijgen. Dat is niet eerlijk. Daardoor moet de bijstandsuitkering voor mensen die nooit een gift ontvangen omhoog.

  Beantwoorden
  • Beste Brechtje,

   Toevallig is dit bij mij zo ik ben pleegkind beide pleegouders zijn overleden. Heb vorig jaar een erfenis ontvangen van mijn moeder en ben nu bezig een bezwaar te maken omdat ik ruim 3000 euro moet terugbetalen aan de bijstand. dit jaar wordt ik 62 ik zit sinds 2007 chronisch ziek in de bijstand, Kom maandelijks 40 euro tekort. Ondanks mijn bezwaar heeft men nog niet eens het fatsoen te wachten tot mijn bezwaar behandeld is en begint men in februari met inhouden van een maandelijks bedrag voor terugbetaling. Ben jaarlijks 4000 euro kwijt aan zorgkosten die ik wel bij de belasting kan indienen maar daar krijg ik maar 1/3 van terug dus nog altijd 3000 aan kosten per jaar voor mij. Niemand heeft er om gevraagd om chronisch ziek te worden.
   Wordt tijd dat dit anders geregeld wordt.

   Beantwoorden

Plaats een reactie