Bijstand terecht stopgezet na verkoop aandeel in erfenis

De gemeente Amsterdam heeft volgens de rechter de bijstand terecht stopgezet van een inwoner van de stad. Hij zegt wel recht te hebben op bijstand om zijn deel uit een erfenis is verkocht voor €350.000,- waardoor hij nu niet bij het geld kan komen. Volgens de rechter heeft de man te weinig gedaan om toch over dit geld te kunnen beschikken.

Erfenis

De Amsterdammer was het niet mee eens met de beslissing van de gemeente en stapte naar de rechter. Hij geeft toe dat zijn erfdeel, een woning in Suriname, voor dat bedrag is verkocht. Zijn zus ging er vervolgens met het geld vandoor. Hierdoor bezit hij het geld niet en heeft hij geen geld en heeft bijstand nodig om rond te komen.


Bijstand terecht stopgezet

De voorzieningenrechter vindt echter dat de man onvoldoende heeft gedaan om toch over het geld uit de erfenis te beschikken. Zo probeert hij weliswaar de verkoop te ontbinden en deed hij aangifte tegen zijn zus. De Amsterdammer heeft echter niet de snelste weg bewandeld om bij het geld te komen en dat is de start van een civiele vorderingsprocedure. Zo’n procedure doorkruist de door hem ingezette ontbindingsprocedure in Suriname niet. Daarom oordeelde de rechter dat de gemeente Amsterdam de man voorlopig dan ook geen bijstand hoeft te geven.

Bijstand terecht stopgezet
Rechter oordeelt: Bijstand terecht stopgezet! Bron afbeelding: Pixabay

Lees ook de artikelen: Bijstand en erfenis, hoe zit dat precies?, Bijstandsuitkering stopgezet! Kan dat zomaar? en Bijstandsuitkering terugbetalen. Kan de gemeente dat eisen?

Bronnen: Jure.nl, Rechtennieuws, Rechtspraak

Deel dit bericht:

Plaats een reactie