Bijstand terugbetalen vanwege extra ontvangen geld voor biologisch voedsel

In Rotterdam moet een man die jarenlang een bijstandsuitkering ontving, bijna €40.000,- terugbetalen aan de gemeente. Reden voor die terugbetaling is dat hij geld van zijn ouders kreeg om biologisch voedsel van te kopen. Dat was de uitspraak van de rechter vorige week.

Rechtmatigheidsonderzoek

De Rotterdammer ontving sinds 2011 een bijstandsuitkering. Na een melding dat zijn ouders hem met geld steunden, startte de de gemeente in 2017 een rechtmatigheidsonderzoek. Er is onder meer dossieronderzoek gedaan, er zijn diverse bestanden geraadpleegd, bankafschriften opgevraagd en meerdere gesprekken met betrokkene gevoerd.


Biologisch voedsel

Uit het onderzoek bleek onder meer dat de man vanaf de aanvang van de bijstandsuitkering iedere maand €300,- contant kreeg. Ook maakten de ouders regelmatig geld over naar zijn bankrekening, waaronder een bijschrijving van €1000,- in januari 2011 en een storting van €250,-. De man meldde deze bedragen niet bij de gemeente. De man kreeg het geld om er biologisch voedsel van te kopen. Dit voedsel is duurder dan gewoon voedsel en hierdoor achtte de man de bijdrage noodzakelijk.

Bijstand terugbetalen

De gemeente Rotterdam vordert nu zo’n €40.000,- aan bijstand terug, omdat extra inkomen ontving en dat niet meldde bij de gemeente Daarnaast krijgt hij ook nog een boete vanwege het schenden van de inlichtingenplicht.

Bezwaar tegen terugvordering

De man maakte bezwaar tegen de terugvordering, maar dat werd afgewezen. Ook stapte hij naar de rechter en naar de Centrale Raad van Beroep, maar die stelden de gemeente in het gelijk. Voedsel, dus ook biologisch voedsel, valt onder de gebruikelijke uitgaven die met een bijstandsuitkering betaald moeten worden.

Gebukt onder de terugvordering

De man gaat nog zeer gebukt onder de terugvordering en ervaart zijn situatie als uitzichtloos, mede omdat hij pas over tien jaar kwijtschelding kan aanvragen. De man werkt inmiddels wekelijks tussen de vijftien en twintig uur als vrachtwagenchauffeur. Meer uren lukt hem fysiek en mentaal niet. Zijn bijstandsuitkering heeft hij ongeveer twee jaar geleden laten stopzetten en hij lost al ongeveer vier jaar af op de terugvordering met €50,- per maand.

Toch bijstand terugbetalen

De rechter oordeelde ondanks de situatie van de man, de gemeente het recht had om de bijstand terug te vorderen en een boete op te leggen. Volgens de rechtbank had de man moeten weten dat hij de financiële steun van zijn ouders had moeten melden.

bijstand terugbetalen

De menselijk maat

De gemeente Rotterdam zegt de menselijk maat te hanteren. Sinds twee jaar hebben we het bedrag aan incidentele giften verruimd voor Rotterdammers in de bijstand. En hierdoor is het mogelijk om een cadeautje of een extraatje kunnen ontvangen zonder dat te moeten melden en zonder dat dit gevolgen heeft voor de hoogte van de uitkering. Maar als iemand met een bijstandsuitkering maandelijks en structureel extra inkomsten ontvangt, is dat van een andere orde. Ook bij iemand die parttime werkt, wordt het bedrag dat wordt verdient verrekend met de uitkering.

Bronnen: Funx, Rechtspraak, RTL4

Deel dit bericht:

2 gedachten over “Bijstand terugbetalen vanwege extra ontvangen geld voor biologisch voedsel”

    • @Bert Vos: Ook als je ouders of anderen je wekelijks of met regelmaat boodschappen geven, wordt dit gezien als extra inkomen en kunnen gemeenten bijstand terugvorderen. Dus met andere woorden moet je als ouder toezien dat je kind verhongert en mag je geen hulp bieden. De menselijke maat is in veel gevallen ver te zoeken. De systemen en bureaucratische regeltjes hebben tegenwoordig de overhand gekregen. Het blijft zuur dat je feitelijk een mens in nood niet meer kan en mag helpen!

      Beantwoorden

Plaats een reactie