Bijzondere bijstand voor een begrafenis. Is dat mogelijk?

Bijzondere bijstand voor een begrafenis. Is dat mogelijk als je in de bijstand zit? Deze vraag werd me onlangs gesteld door een van de buurtbewoners. Zij had te maken met het overlijden van een familielid en geen geld had om de uitvaart te bekostigen. Ik ben op zoek gegaan naar het antwoord en doe in dit artikel mijn bevindingen uit de doeken.

Bijzondere bijstand

In het artikel Bijzondere bijstand: Wat is dat eigenlijk? werd bijzondere bijstand omschreven als een vergoeding voor bijzondere kosten die iemand met een laag inkomen noodgedwongen dient te maken, maar zelf niet kan bekostigen. Het gaat dus om kosten die je normaal gesproken niet maakt, buiten je normale uitgavenpatroon vallen, maar nu wel gemaakt moeten worden. Vooralsnog lijkt het erop dat op dat kosten voor een uitvaart of crematie aangemerkt kunnen worden als ‘bijzonder’.


Bijzondere bijstand voor uitvaartkosten

Is een familielid overleden? En heeft de overledene niet voor de begrafenis of crematie gespaard of was deze persoon hier niet voor verzekerd, dan moeten de erfgenamen de begrafenis of crematie betalen. Maar wat als je als erfgenaam, in de bijstand zit en daadwerkelijk aansprakelijk bent voor de uitvaartkosten, maar dat niet kan betalen?

In iedere gemeente weer anders

In een dergelijk geval kun je een beroep doen op de bijzondere bijstand. De gemeente waarin je staat ingeschreven, kan je mogelijk een vergoeding geven of een bedrag lenen. Per gemeente verschillen de voorwaarden en is het te vergoeden bedrag van de bijzondere bijstand voor de uitvaart weer anders. In Arnhem bijvoorbeeld, wordt voor de totale kosten van begrafenis of crematie maximaal €4.500,- vergoed. In Utrecht ligt dit bedrag op €3.000,- en in de gemeente Gooise Meren wordt er maximaal €5.000,- bijzondere bijstand verstrekt.

Bijzondere bijstand voor een begrafenis
Kan je bijzondere bijstand voor een uitvaart krijgen. Bron afbeelding: Pixabay

Bijzondere bijstand voor een begrafenis

Heb je een laag inkomen of ontvang je een bijstandsuitkering en ben je aansprakelijk voor de betaling van de kosten van de uitvaart of crematie? Dan kun je een aanvraag indienen voor bijzondere bijstand voor een begrafenis. Of deze aanvraag wordt gehonoreerd, wordt beoordeeld door jouw gemeente. Er is dus geen eenduidig antwoord. De kans bestaat dat je bijzondere bijstand krijgt. Dit betekent niet dat elke aanvraag voor bijzondere bijstand voor uitvaartkosten wordt toegewezen.

Bronnen: Antwoord Op, Monuta,Uitvaartinfotheek

Deel dit bericht:

Plaats een reactie