Rotterdam vordert bijstand terug vanwege taartenhandel

In Rotterdam moet een alleenstaande moeder met een bijstandsuitkering bijna €15.000,- terugbetalen vanwege een taartenhandel. Ze verkocht taarten op Facebook en verzweeg de inkomsten te melden aan de gemeente. De vrouw was het niet eens met de beslissing van de gemeente en ging naar de rechter. De rechter stelde de gemeente in het gelijk en de vrouw moet dus betalen.

Taartenhandel en bijstand

De vrouw ontving in de periode van 21 november 2011 tot en met 9 april 2017 een bijstandsuitkering. Ook verkocht zij in deze periode taarten. Zij kwam op het spoor na een anonieme melding. De vrouw zou namelijk samenwonen. Een medewerker van de afdeling Bijzondere Onderzoeken van de gemeente Rotterdam is op basis van deze melding naar een rechtmatigheidsonderzoek gestart. Ontdekt werd dat de vrouw zelfgebakken taarten verkocht. Om haar waar aan te prijzen had ze een bedrijfspagina op Facebook aangemaakt en had ruim 200 foto’s geplaatst van taarten. Ze verkocht de taarten voor een bedrag tussen de €7,50 en €75,-.


Schending van de inlichtingenplicht

Omdat ze de gemeente niet had geïnformeerd over haar handeltje en had ze de inlichtingenplicht had geschonden. Ook had ze geen administratie bijgehouden van haar taartenhandel. Ze kon dus niet aantonen hoeveel geld ze ermee had verdiend. De gemeente maakte dus zelf een inschatting van de opbrengsten en vorderde een bedrag van €14.488,22 van de vrouw terug. De vrouw was het hier niet eens en ging in hoger beroep. De rechter stelde haar niet in het gelijk en oordeelde dat de gemeente Rotterdam terecht heeft geconcludeerd dat de vrouw ‘op geld waardeerbare werkzaamheden heeft verricht‘ en de inlichtingenverplichting heeft geschonden. Ze moet dus alsnog bijna €15.000,- aan bijstand terugbetalen.

taartenhandel en bijstand
Taartenhandel en bijstand gaan niet goed samen!

Marktplaats en bijstand

Lees ook het artikel Marktplaats en bijstand. Hoe zit het nu precies? Heb je een bijstandsuitkering dat mag je zo nu en dan wat privé spullen te verkopen op Marktplaats. Maar wordt het handel, dan moet je dit melden bij je gemeente en wordt het verrekend met je uitkering.

Bronnen: Geen Stijl, Panorama, Rechtspraak,

Deel dit bericht:

Plaats een reactie