In de bijstand en een huisdier. Is dat nu wel zo slim?

In de bijstand en een huisdier? Best een lastige combinatie. Je MAG natuurlijk een hond of kat hebben. Dat staat iedereen vrij. Maar je moet je wel realiseren dat huisdieren geld kosten en dat is nou net iets waar je niet in ruime mate over beschikt als je een bijstandsuitkering ontvangt. Is het wel zo slim om als je een bijstandsuitkering ontvangt, een hond of kat te hebben?

In de bijstand en een huisdier

In Nederland bestaat nog steeds armoede onder een deel van de bevolking en leven deze huishoudens onder de armoedegrens. De Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn schat dat meer dan de helft van deze huishoudens één of meer huisdieren heeft. De hond of kat is voor deze groep meer dan een gewoon huisdier. Huisdieren helpen tegen eenzaamheid, stress en depressiviteit. Maar als je net van een uitkering kan rondkomen is het best lastig om je huisdier de noodzakelijke zorg te bieden.


bijstand en een huisdier
Is het slim om als je in de bijstand zit, een huisdier te hebben? Bron afbeelding: Pixabay

Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn

De stichting Bevordering Huisdierenwelzijn is een landelijk platform voor vragen over armoede en huisdieren en gesprekspartner van bovengenoemde gemeenten. Het belangrijkste doel van deze stichting is het vergroten van het welzijn van de huisdieren van mensen die (tijdelijk) zelf zijn aangewezen op de voedselbank of op financieel minimum niveau verkeren en onder bewind staan. Deze mensen kunnen vaak niet voorzien in de basiszorg voor hun huisdier, met name op het gebied van voeding en acute medische zorg.

Zorgkosten voor je huisdier

Mensen met een uitkering moeten elke cent omdraaien. en hebben het financieel vaak zwaar. Als je weet dat een hond per maand gemiddeld €50,- en een kat €23,- kost, weet je ook dat sommige mensen met een bijstandsuitkering nauwelijks geld hebben om hun huisdier te eten te geven of hen de noodzakelijke zorg te bieden. Soms zien ze geen uitweg meer en doen hun huisdier weg, omdat ze de dierenartskosten niet kunnen betalen. Andere huisdiereigenaren bezuinigen op het diervoer en stellen een dierenartsbezoek uit, in de hoop dat het dier vanzelf beter wordt.

In november 2018 maakte Brandpunt een mooie reportage over armoede en dierenleed. Je kunt de reportage Arm Dier via deze link bekijken.

Zorg huisdier toch bekostigen

Er is en aantal mogelijkheden om toch de zorg voor je huisdier te bekostigen. Zo zijn er diverse gemeenten die regelingen hebben getroffen voor minima met huisdieren. Ook kun je mogelijk terecht dierenvoedselbanken en diverse minimadierenartsen die een lager tarief rekenen voor minima. Bovendien zijn er particuliere fondsen waar je kunt aankloppen voor steun.

Gemeentelijke regelingen

In de meeste gemeenten geldt er geen bijzondere bijstand voor de kosten voor een dierenartsbezoek. Er zijn wel diverse gemeenten die regelingen hebben voor minima met huisdieren. Zo kent Amsterdam de ADAM-regeling (de Amsterdamse Dierenhulp aan Minima). Als je huisdier ziek is en je in het bezit bent van een Stadspas met groene stip, dan kun je een waardebon aanvragen voor een gratis bezoek aan de dierenarts en korting krijgen op een medisch noodzakelijke behandeling. Ook kun je je hond, kat of konijn gratis laten chippen, castreren of steriliseren. Ook in Arnhem kunnen inwoners van de stad die op de armoedegrens leven en een huisdier hebben, een tegemoetkoming in dierenartskosten krijgen. Heb je een Gelrepas dan kun je een maximale vergoeding van 150 Euro van de gemeente krijgen. Check bij je eigen gemeente of er een dergelijke regeling bestaat.

bijstand en een huisdier
Je doet je oude hond toch niet weg als je in de bijstand komt! Bron afbeelding: Pixabay

Dierenvoedselbank

Heb je geen geld om voer voor je huisdier te kopen, dan kun je terecht bij de dierenvoedselbank. Niet iedereen kan daar terecht. Je moet natuurlijk wel kunnen aantonen dat je krap bij kas zit. Vaak moet je een pasje van de voedselbank hebben of via de hulpverlening zijn doorgestuurd. Bekijk het overzicht met alle dierenvoedselbanken in Nederland.

dierenvoedselbank
Geen geld voor voer voor je huisdier! Ga dan naar de dierenvoedselbank. Bron afbeelding Public Domain Pictures

Minimadierenartsen

Minimadierennartsen zijn dierenartsen, waar mensen die het financieel moeilijk hebben hun huisdieren tegen een gereduceerd tarief (soms sociaal tarief genoemd) medische zorg kunnen geven. Huisdiereneigenaren met een bijstandsuitkering in de gemeenten Apeldoorn, Deventer, Zutphen en de regio Rotterdam kunnen kunnen terecht bij de zogenoemde Minimax Dierendokter. De Dierenbescherming bedacht deze budget dierenzorg. Het is een dierenarts voor baasjes met weinig geld waar je tegen minimale kosten je huisdier kunt aten behandelen.

Op de website van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) vind je een overzicht van alle minimadierenartsen die ons land rijk is.

Particuliere Fondsen

Er is een groot aantal particuliere fondsen dat huisdiereneigenaren helpt met het betalen van medische kosten, dierenvoer en andere zaken. De stichting Bevordering Huisdierenwelzijn is al eerder in dit artikel genoemd, maar er zijn er nog meer.

Quidem Carus helpt eigenaren die maar weinig geld te hebben besteden en die een huisdier hebben die acuut medische hulp nodig heeft

Stichting Dieren Steun helpt diereneigenaren uit de Drechtsteden die in financiële nood verkeren en deelt voerpakketten en dierbenodigdheden uit onder diereigenaren die het niet breed hebben. In schrijnende gevallen schiet de stichting te hulp bij onvoorziene medische kosten.

Stichting Doolittle is een organisatie die financiële ondersteuning biedt aan huisdiereigenaren in de regio Venlo die minder vermogend zijn. De stichting helpt huisdieren van deze mensen bij medische kosten.

Stichting H.O.M.E (Help.Ons.Met.Eten) is een non-profit organisatie die mensen wil helpen door ondersteuning te bieden met het blijven voeren van hun huisdieren.

Stichting Mendina is een fonds dat huisdiereneigenaren die het financieel niet breed hebben, helpt met het betalen van de kosten voor dierenarts, medicijnen of een operatie.

Stichting Mens Dier Nood helpt eigenaren die in financiële nood verkeren en een zieke huisdier hebben met het betalen van de kosten. De stichting is alleen actief in de gemeente Tilburg

Stichting Sociale Huisdierenzorg helpt mensen met een laag inkomen die wel graag een huisdier hebben, maar niet het geld om de kat te castreren steriliseren.

bijstandsuitkering een hond
Een huisdier is financieel niet altijd handig. Maar je wordt er wel heel blij van. Bron afbeelding: Pixabay

Is het slim?

Op de vraag of het wel zo slim is om in de bijstand een huisdier te houden zijn de meningen verdeeld. Uit financieel oogpunt is het niet heel handig. Huisdieren kosten nu eenmaal geld en dat geld hebben mensen met een bijstandsuitkering niet. Aan de andere kant levert een huisdier ook heel veel op en heeft het een positief effect op vele levens en dat is ook wat waard!

Handig overzicht

Bekijk ook het overzicht waarin regelingen, toeslagen, projecten, financiële hulp van fondsen en meer extra geld is verzameld voor mensen met een laag inkomen! Je vindt ook tal van extra’s voor huisdiereigenaren met een een kleine portemonnee, zodat ze hun kat of hond de zorg kunnen bieden die nodig is.

Bronnen: Gemeente.nu, Gelderlander, LICG, Nibud,Rechtspraak

Deel dit bericht:

3 gedachten over “In de bijstand en een huisdier. Is dat nu wel zo slim?”

  1. Het zijn meestal de mensen die zich eenzaam voelen en ik zelf vind dat het moet kunnen, hond als je beste maatje, de meesten voelen zich ook gelukkiger!

    Beantwoorden
  2. Ik begrijp jullie relaas…..maar er zit vaak toch een iets ander verhaal achter dan mensen beseffen.
    Bijvoorbeeld in mijn geval.
    Ik heb al jarenlang honden van groot naar klein gehad. Nu heb ik nog 2 chihuahuas. Ik ben dankbaar dat ik ze nog heb en stapelgek op ze. Ik zou hun nog eerder eten geven dan mezelf mocht dat nodig zijn. Helaas ben ik inmiddels door een ongeneeslijke ziekte in de bijstand terrecht gekomen. Hoe denk je dat het zou zijn als je al nagenoeg niks meer kunt en hebt, dat je dan ook nog je diertjes weg zou moeten doen? En ja tenzij ze enorm tekort komen dat lijkt me logisch. Maar er zijn nog steeds mensen, waaronder ikzelf, die niets liever hadden gewild dan gewoon te kunnen werken. Daarom is het zo fijn dat er dierenartsen bestaan die ook zo af en toe een dier helpen voor mensen met een minimaal inkomen. Ik kan u vertellen, in mijn omgeving, in ’t Gooi is het te schofterig voor woorden wat ze bijvoorbeeld alleen al vragen voor een gebitje schoonmaken van een chihuahua. Dat varieert van de 185 tot aan 265 euro. En dan heb ik 2 hondjes. Voor de duidelijkheid, al voor dat ik zo ziek ben geworden. Ik probeer altijd positief te zijn en overal iets van te maken. Maar als ik elke keer deze dingen lees dan denk ik: is het zo moeilijk om een zakje kattenbrokjes mee te nemen voor de oude dame op de hoek die niets anders meer heeft? Het is maar een idee….misschien dat de dieren bij mensen in de bijstand het wel 100x beter hebben dan bij menig ander. Kijk eens om je heen…….

    Beantwoorden

Plaats een reactie