Bijzondere bijstand: Wat is dat eigenlijk?

Heb je een laag inkomen? En plotseling hoge kosten die je niet zelf kunt betalen? Dan is het misschien mogelijk om bijzondere bijstand aan te vragen bij je gemeente. Deze kosten moeten dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen.


Bijzondere bijstand

Bijzondere bijstand is een vergoeding voor bijzondere kosten. Het gaat dus om kosten die je normaal gesproken niet maakt, buiten je normale uitgavenpatroon vallen, maar door omstandigheden nu wel gemaakt moeten worden. Ook moeten de kosten noodzakelijk zijn. Soms moet die noodzaak worden vastgesteld door een deskundige. Door een arts bijvoorbeeld. Daarnaast worden de kosten door geen andere instelling, zoals een verzekering, belastingdienst of zorgverzekering, vergoed. Voor gewone dagelijkse dingen zoals eten, huur, kleding, dierenartskosten voor je huisdier, een paspoort, boete of alimentatie kun je dus geen bijzondere bijstand krijgen.

bijzondere bijstand
Bijzondere bijstand nodig? Bron foto: Sara Kurfeß via Unsplash

Voor wie?

Mensen die gebruik maken van bijzondere bijstand dienen te wonen en rechtmatig te verblijven in Nederland. Ook moet je 18 jaar of ouder zijn om bijzondere bijstand aan te vragen. Daarnaast komen alleen mensen in aanmerking die te weinig inkomen of vermogen hebben om de kosten zelf te kunnen betalen. Dit kunnen mensen zijn die een bijstandsuitkering ontvangen, maar ook als je een minimumloon of een AOW-pensioen ontvangt, kun je bijzondere bijstand aanvragen.

De Sociale Dienst Drechtsteden heeft een filmpje gemaakt waarin uitleg wordt gegeven over bijzondere bijstand.

Voorbeelden bijzondere bijstand?

De gemeente waarin je staat ingeschreven bepaalt of je recht op bijzondere bijstand. De gemeente kijkt hierbij naar je individuele omstandigheden en financiële situatie. Hieronder is een aantal voorbeelden van kosten opgesomd, waarvoor je mogelijk bijzondere bijstand kunt krijgen.  

  • medische kosten zoals een bril, een gehoorapparaat de , behandeling door een pedicure, tandartskosten, enzovoorts.
  • vervoerskosten in verband met een medische behandeling of een bezoek aan een revalidatiecentrum
  • kosten voor een maaltijdvoorziening
  • extra kosten door een ziekte of een beperking
  • kosten voor een opleiding die nodig is
  • budgethulp of kosten van financiële ondersteuning (bijvoorbeeld een curator, mentor of bewindvoerder)
  • kosten die voortkomen uit langdurige zorg, chronische ziekte of handicap
  • kosten voor noodzakelijke kinderopvang
  • leges voor je gehandicaptenparkeerkaart
  • kosten voor een babypakket vanaf het moment dat je minstens 28 weken zwanger bent
  • woonkosten voor als je woonlasten erg hoog zijn in vergelijking met je inkomen

Bijzondere bijstand voor wasmachine

Bijzondere bijstand voor de aanschaf van een wasmachine komt heel vaak voor. Ook voor andere huishoudelijke apparatuur zoals bijvoorbeeld een koelkast of een kookplaat kan bijzondere bijstand worden verleend.

Bijzondere bijstand voor verhuiskosten

Moet je door een noodsituatie plotseling verhuizen maar heb je heen geld voor de verhuizing? Misschien kun bijzondere bijstand krijgen voor de verhuiskosten.

Noodsituatie

Het moet natuurlijk wel gaan om een echte noodsituatie, bijvoorbeeld als je uit de crisisopvang komt en helemaal opnieuw beginnen. Of als je na een een lang verblijf in een verzorgingstehuis, verplegingshuis of psychiatrisch ziekenhuis opnieuw zelfstandig gaat wonen. Ook kan het zijn dat je na langdurig verblijf in detentie terugkeert in de maatschappij. Of als je woning wordt gesloopt of gerenoveerd en je moet verhuizen kun je mogelijk aanspraak maken op bijzondere bijstand.

Bijzondere bijstand voor advocaatkosten

Als je aan de voorwaarden voldoet, vergoeden de meeste gemeenten de kosten voor een advocaat en rechtsbijstand. Meestal stelt de gemeente als voorwaarde dat je aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand.

Hoeveel bijzondere bijstand kan ik krijgen?

Hoeveel bijzondere bijstand je krijgt hangt af ten eerste van je draagkracht. Daarnaast hangt het af van de kosten die je maakt. Soms vergoedt de gemeente het hele bedrag en in bepaalde gevallen hanteert de gemeente een drempelbedrag. Soms heeft de gemeente een standaard maximaal bedrag vastgesteld. Ook kan de gemeente gebruik maken van richtprijzen. Als je bijzondere bijstand aanvraagt is het raadzaam om eerst de beslissing van de gemeente af te wachten, vóórdat je kosten gaat maken. Vaak krijg je de bijzondere bijstand in de vorm van een gift, maar ook kun je bijzondere bijstand krijgen in de vorm van een lening en je betaalt de gemeente in termijnen weer terug.

bijzondere bijstand
Hoeveel bijzondere bijstand kan ik aanvragen? Bron afbeelding: Thought Catalog via Unsplash

Bijzondere bijstand aanvragen

Bijzondere bijstand kun je in je eigen gemeente aanvragen. In iedere gemeente verloopt de aanvraagprocedure weer net iets anders, maar in principe moet je het schriftelijk aanvragen. Soms kan dat online, of met behulp van een aanvraagformulier. Je stuurt de gemeente de aanvraag met alle bewijsstukken. De gemeente beoordeelt vervolgens de aanvraag en na het onderzoek neemt de gemeente een besluit over je aanvraag. De uitkomst ontvangt je in een zogenoemde beschikking. Die beschikking ontvang je binnen 8 weken na je aanvraag.

Hou er rekening meer dat de gemeente geen bijzondere bijstand geeft met terugwerkende kracht of als de kosten als zijn betaald.

Handig overzicht

Naast bijzondere bijstand zijn er ook andere regelingen, toeslagen, projecten, financiële hulp van fondsen en meer extra geld voor mensen met een laag inkomen! Bekijk het overzicht op de pagina Extra geld en andere voordelen als je in de bijstand zit.

Lees meer artikelen over bijzondere bijstand.

Bronnen: Juridisch Loket, Regelhulp, Rijksoverheid

Deel dit bericht:

2 gedachten over “Bijzondere bijstand: Wat is dat eigenlijk?”

  1. Bijzondere bijstand,jaja mooi beschreven,maar als het er op aan komt krijg je dus niets.ik krijg een nieuwe woning,vraag het aan wordt er gezegd u bent geen doelgroep,,ik bedoel maar!Ik moest een lening nemen,ben net uit de schuld canering, conclusie weer schuld ieder maand 80 euro aflossen,met het gevolg,je komt weer niet rond,ik zit niet te wachten op weer een schuld canering,in en in triest wat ze schrijven over bijzondere bijstand!een grote leugen dus.

    Beantwoorden

Plaats een reactie