Voor chronisch zieken is de bijstand een gevangenis

Chronisch zieken in de bijstand kunnen vaak niet aan het werk vanwege problemen met hun gezondheid. Zij moeten echter wel aan het strenge bijstandsregime voldoen. Dit is opvallend omdat de Participatiewet juist tot doel heeft dat iedereen, ook mensen met een (chronische) ziekte of beperking, een plek op de arbeidsmarkt kan krijgen.

Gevangen in de bijstand

In de Volkskrant verscheen op 22 april het artikel Ziek in de bijstand is een dubbele straf. Hierin werd duidelijk hoe onrechtvaardig de Participatiewet uitpakt. Veel chronische zieken in de bijstand voelen zich dubbel gestraft: door hun ziekte en de regels in de bijstand.

Chronisch zieken in de bijstand

Aanstaande maandag 30 mei vindt er een rondetafelgesprek plaats met de Vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hier krijgen ervaringsdeskundigen, belangenorganisaties en experts het woord, waaronder het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Het SCP heeft ter voorbereiding van dit gesprek een notitie opgesteld. Belangrijke punten die het SCP hierin noemt zijn dat gemeenten niet altijd goed zicht hebben op beperkingen van bijstandsgerechtigden. Ook stelt het SCP dat de Participatiewet er met name gericht is op de uitstroom naar betaald werk. Maar betaald werk behoort voor chronisch zieken (helemaal) niet tot de mogelijkheden. Ook vindt het SCP dat er meer passend werk voor mensen met gezondheidsbeperkingen moet komen en dat werkgevers ondersteuning krijgen om meer banen geschikt te maken voor mensen in de bijstand.

Wijziging van de Participatiewet

De Participatiewet moet fundamenteel gewijzigd worden. Voor mensen met een chronische ziekte, werkt de wet niet. De wet veroorzaakt voor chronisch zieken blijvende armoede en leidt niet tot een duurzame deelname aan de samenleving. De Participatiewet zou moeten worden gebaseerd op eenvoud, menselijke maat, meer oog voor de uitvoering, vertrouwen en maatwerk. Ook voor chronisch zieken.

chronisch zieken

Actie FNV

Op 30 mei, de dag van het rondetafelgesprek, voert de FNV actie in Den Haag actie omdat de vakbond vindt dat chronisch zieken in de bijstand recht hebben op een fatsoenlijk leven. De FNV is van mening dat er in de Participatiewet ruimte moet zijn voor mensen met een (levenslange) arbeidsbeperking. Ook zij moeten zich op persoonlijk, sociaal en financieel gebied kunnen ontplooien.

Bronnen: FNV, Ieder(in), SCP, VNG

Deel dit bericht:

13 gedachten over “Voor chronisch zieken is de bijstand een gevangenis”

 1. Zou graag willen werken, maar heb eindelijk geaccepteerd dat ik niet meer kan. Heb diverse chronische aandoeningen, ben bijna 64. Doe nu nog vrijwilligerswerk maar dat valt mij erg zwaar. Daarnaast ben ik alleenstaand en krijg amper mijn huishouding voor elkaar.
  Als ik stop met vrijwilligers werk weet ik niet wat mij boven het hoofd hangt. Moet ik weer solliciteren? Wie neemt mij met dit zieke lijf nu aan.

  Beantwoorden
 2. Ook ik zit helaas als chronisch zieke gevangen in de de bijstand, ik vind dat Chronisch ziek mensen in de bijstand alsnog afgekeurd moeten kunnen worden en een uitkering van 100% minimum inkomen moeten ontvangen zodat zij bovenop het ziek zijn niet onder de armoedegrens hoeven te leven en onder de regels van een wao uitkering vallen, het is te gek voor woorden dat Chronisch zieken gevangen worden gehouden in de bijstand met alle strenge regels en eisen terwijl er geen uitzicht is op integratie!

  Beantwoorden
 3. Kijk ook op Facebook ( & Twitter ) bij de groep “Concept Nederland”. Iedereen die langdurig ziek of beperkt etc vast zit in de Bijstand door niet of amper kunnen werken is welkom. Veel info, herkenning en samen proberen we een eigen uitkering voor elkaar te krijgen. Hoe meer zich aansluiten hoe beter !

  Beantwoorden
 4. Inderdaad, het is een gevangenis. Ik zie de soos echt als de Gestapo. Al doe je nog zo je best, ik werk part time én doe vrijwilligerswerk en leef met chronische ziekten, zouden ze niet eens te kijken of een deel afkeuring een optie is? Maar dat is weer een andere wet het uwv. Dan moet je je eerst maar ziek melden. Maar dat wil ik helemaal niet! Ik kan nog een klein beetje werken maar nooit meeer genoeg om uit de bijstand te komen…
  Bedroevend dit…

  Beantwoorden
 5. Dat klopt laatst was er een interview met een mevrouw die reumatische klachten had en bijna zestig was en dan denken ze dat iemand nog aan werk kan komen. Ze moest ook medicijnen betalen,

  Beantwoorden
   • Ik hoop dat er rust komt en dat de wetgeving anders zal zijn. Je kunt het aantonen dat je een chronische aandoening hebt dan heb je recht op WIA.

    Beantwoorden
  • Ik ken ook afgekeurde mensen, die niet afgekeurd hoort te zijn. Ze zeggen tegen mij soms, ik ben blij dat ik afgekeurd ben. Bespottelijk.

   Beantwoorden
  • J́a dat kan op Facebook via de groep “Concept Nederland”. Iedereen die langdurig ziek of beperkt, gehandicapt, met psychische problemen etc etc in de Bijstand gevangen zit zonder uitzicht op uit de Bijstand komen door werk is welkom. Veel info en samen proberen we een eigen uitkering voor elkaar te krijgen. Hoe meer zich aansluiten hoe beter !

   Beantwoorden

Plaats een reactie