Bijverdienpremie werkt onvoldoende als prikkel naar werk

De bijverdienpremie is niet genoeg om bijstandsgerechtigden naar betaald werk te helpen. Dat is de conclusie van de gemeente Tilburg na een pilot van ruim een jaar. De bijverdienpremie is daarom stopgezet.

Bijverdienpremie experiment

De pilot met de bijverdienpremie startte vorig jaar 1 september 2021. Mensen met een bijstandsuitkering die in deeltijd gingen werken, mochten in die periode 25% van hun extra inkomsten houden en daarmee tot €2629,- per jaar bijverdienen naast de bijstand. Normaal gesproken worden inkomsten uit werk gekort op de uitkering.

Door dit experiment wide Tilburg erachter komen of die financiële prikkel bijstandsgerechtigden zou motiveren om aan het werk te gaan. Maar die bijverdiensten waren voor veel mensen in de bijstand geen extra stimulans om parttime te gaan werken. Slechts 6 procent van de doelgroep kwam in de proefperiode aan het werk. Ook was naast was de pilot een tijdrovend karwei voor de gemeente. De premie moest namelijk handmatig berekend worden.

Financiële prikkel

De financiële prikkel is slechts een van de reden om aan het werk te gaan. Maar er spelen ook andere redenen mee. Financiële onzekerheid bijvoorbeeld. Mensen zijn bang om minder over te houden dan daarvoor. Ze weten niet precies weten wat de gevolgen voor hun inkomen zijn en weten niet waar ze aan toe zijn. Mogelijk verliezen ze het recht op toeslagen of andere inkomensondersteunende maatregelen en lopen daarmee in de armoedeval.

Ook is het zo dat mensen gewoon nog niet klaar zijn voor de arbeidsmarkt of moeite hebben om dingen in de thuissituatie te organiseren. Daarnaast is er sinds de Toeslagenaffaire meer wantrouwen richting overheid.

bijverdienpremie

Financiële ontzorging

Tijdens de pilot is naar voren gekomen dat onder bijstandsgerechtigden veel behoefte bestaat aan ‘financiële ontzorging’ als ze aan het werk gaan. De regels in Nederland is complex en in Tilburg wordt de komende tijd gezocht naar nieuwe manieren om mensen in de bijstand daarmee te helpen en te ontzorgen.

Bronnen: Binnenlands Bestuur, NPO Radio1, Trouw

Deel dit bericht:

Plaats een reactie