Rotterdam zet ruim 1900 bijstandsuitkeringen stop

Rotterdam heeft in 2018 een intensieve controle uitgevoerd om te achterhalen of inwoners terecht een bijstandsuitkering ontvingen. Meer dan 1900 uitkeringen werden stopgezet en dit leidde tot een een besparing van €12,6 miljoen.

Inlichtingenplicht

Naast deze besparing deelde Rotterdam ook €2 miljoen aan boetes uitgedeeld aan bijna drieduizend Rotterdammers. Zij hadden zich niet aan de inlichtingenplicht gehouden en hadden bijvoorbeeld niet gemeld dat ze samenwonen of inkomsten hadden.


Geen recht op bijstand

In totaal heeft de gemeente Rotterdam vorig jaar van 1904 Rotterdammers de uitkering beëindigd, omdat ze er geen recht op bleken te hebben. Jaarlijks worden er rechtmatigheidscontroles uitgeveord en in 2018 waren dat er zo’n 6000. Een deel van de onderzochte uitkeringsgerechtigden zijn geselecteerd met behulp van algoritmes.

Rotterdam zet ruim 1900 bijstandsuitkeringen stop
Rotterdam zet ruim 1900 bijstandsuitkeringen stop. Bron afbeelding Pixabay

Op gesprek

De personen die aan een dergelijke rechtmatigheidscontrole zijn onderworpen, krijgen een uitnodiging voor een gesprek. Er wordt dan niet alleen gekeken of de uitkering terecht is verstrekt, maar ook naar een eventuele zorgbehoefte van uitkeringsgerechtigde. Mogelijk kan er dan ondersteuning of schuldhulpverlening worden ingeschakeld. Deze aanpak maakt deel uit van een nieuw beleid in Rotterdam waarin een persoonlijke benadering van de uitkeringsgerechtigde centraal staan. Door die nieuwe bijstandsaanpak krijgt men een breder beeld van de situatie van de werkzoekende.

Boetes

Tijdens de rechtmatigheidscontrole haalde Rotterdam ook rechtmatigheidscontrole €2 miljoen aan boetegeld binnen. Er werden bijna drieduizend boetes opgelegd voor het niet nakomen van de inlichtingenplicht. Daarnaast werden er voor het niet nakomen van de inspanningsverplichting 2715 maatregelen opgelegd aan 1990 werkzoekenden die zich niet hadden gehouden aan de afspraken met de gemeente over werk. Zo wordt een werkzoekende op zijn uitkering gekort als hij zich niet aan de sollicitatieplicht houdt. In totaal vorderde de gemeente 3,8 miljoen euro aan onterecht uitbetaalde bijstand terug.

Bronnen: AD, Binnenlands Bestuur, Gemeente.nu, Telegraaf

Deel dit bericht:

Plaats een reactie