Gratis kinderopvang voor eenoudergezin in de bijstand

De gemeente Dordrecht wil een proef opzetten voor gratis kinderopvang voor 120 eenoudergezinnen in de bijstand. Hiermee hoopt de gemeente dat alleenstaande ouders succesvoller worden bij het vinden van een baan of tijd vinden zich te laten bij- of omscholen. En voor het kind is het een manier om even weg te komen uit de vaak stressvolle thuissituatie.

Proef met gratis kinderopvang

De jonge kinderen van alleenstaande ouders krijgen de komende drie jaar recht op gratis kinderopvang, zodat de ouder, veelal de moeder, naar school kan of naar het werk. De proef vloeit voort uit plan van de gemeente Dordrecht om mensen met financiële en sociale problemen te helpen. Uiteindelijk moet dit leiden tot minder werkloosheid en minder mensen die terugvallen moeten vallen op een uitkering.

gratis kinderopvang
Dordrecht start proef met gratis kinderopvang. Bron afbeelding: Pixabay

Chronische stress

Vanuit de laatste wetenschappelijke inzichten is bekend dat chronische stress in een gezin door armoede en schulden zeer negatieve effecten heeft. En er is vaak nogal wat stress in dergelijke gezinnen. Geldstress, zorgen over huisvesting, getob over de zorg voor kinderen, over opleiding en gezondheid. Het is dus van belang deze chronische stress weg te halen bij mensen zodat ze weer verder kunnen.

Toekomst

Het idee achter de proef is om de alleenstaande ouders, van wie de meesten vrouw, te ontzorgen. Ze hebben hun handen dan vrij hebben om aan hun toekomst te werken. Doordat hun kinderen de opvang bezoeken, hebben de moeders tijd om een baan te zoeken of zich bij te laten scholen of omscholen.

Stabiele basis door gratis kinderopvang

Voor de kinderen is het ook voordelig. De kids krijgen op de opvang ‘een stabiele basis’ en worden problemen vroeger gesignaleerd.

Gratis kinderopvang
Gratis kinderopvang moet zogen voor stabiele basis. Bron afbeelding: Pixabay

Eenoudergezinnen in de bijstand

Dordrecht circa 1000 eenoudergezinnen met kinderen onder de 18 jaar, die in de bijstand zitten. Het experiment start met 120 van deze gezinnen. Voor het project met de gratis kinderopvang wordt over een periode van drie jaar in totaal 1,2 miljoen euro uitgetrokken. De gemeenteraad moet nog wel instemmen met het plan, maar er zijn veel signalen dat ook de raad enthousiast is over deze proef.

Bronnen: AD, Dordrecht.net, Kinderopvang

Deel dit bericht:

Plaats een reactie