Utrecht versoepelt bijstandsregels voor jongeren

De gemeente Utrecht gaat de regels voor jongeren in de bijstand versoepelen en gaat door met het sneller toekennen van bijstand aan jongeren tot 27 jaar. Vorig jaar begon dit soepeler bijstandsregime als een proef. Nu wordt dit regulier beleid. Hiermee wijkt de gemeente af van de Participatiewet.

Proef wordt beleid

Sinds december 2021 geldt er in Utrecht een proef rondom de Participatiewet waarin de zoektermijn wordt afgeschaft en er een vrijlatingsregeling geldt. Volgens de Participatiewet zijn jongeren tot 27 jaar verplicht om eerst te kijken of ze een opleiding kunnen volgen of werk kunnen vinden. Pas na een zoektermijn van vier weken hebben ze recht op een bijstandsuitkering. Maar nu laat men in Utrecht die zoektermijn vervallen en neemt bijstandsaanvragen van jongeren direct in behandeling. Ook is de vrijlatingsregeling versoepeld. Zo mogen Utrechtse jongeren, net als mensen ouder dan 27 jaar, naast hun uitkering 246 euro per maand bijverdienen uit vrijwilligers- of deeltijdwerk.

Voorkomen van geldproblemen

Utrecht wijkt met deze maatregelen af van het landelijk beleid wil hiermee voorkomen dat jongeren tijdens de vier weken wachttijd uit zicht raken of in de financiële problemen komen. Want als je de eerste 4 weken al geen geld krijgt van de gemeente, ontstaan er vaak schulden.

Bijstandsregels voor jongeren

De Utrechtse aanpak blijkt jongeren te helpen. Deze werkwijze heeft bij jongeren met een relatief korte afstand tot de arbeidsmarkt daarnaast geen aanzuigende werking gehad op het aantal bijstandsaanvragen. Bovendien heeft de vrijheid om bij te verdienen een positief effect. Jongeren ervaren dat werken loont en de extra inkomsten helpen hen te voorzien in hun levensonderhoud en schulden af te lossen.

bijstandsregels voor jongeren

Wetswijziging

Utrecht hoopt dat dit beleid een inspiratie is voor de geplande herziening van de Participatiewet. De gemeente blijft doorgaan met de nieuwe werkwijze tot de wet wordt gewijzigd. Op zijn vroegst treedt die wetswijziging op 1 januari 2025 in werking treedt. Utrecht wil hierop niet wachten en versoepeld de regels nu al.

Bronnen: AD, DUIC, Een Vandaag, Nederlands Jeugdinstituut, Volkskrant

Deel dit bericht:

Plaats een reactie