Bijstandsuitkering van Turks echtpaar terecht gestopt: geen discriminatie

De gemeente Gouda heeft de bijstandsuitkering van een Turks echtpaar terecht gestopt. Het stel had geen recht op bijstand, omdat ze veel teveel vermogen hadden om aanspraak te kunnen maken op een uitkering. Het echtpaar was het niet eens met de uitspraak en ging in hoger beroep omdat ze vonden dat ze gediscrimineerd werden. Maar van discriminatie door de gemeente was geen sprake, oordeelde de rechtbank in Den Haag.

Bijstandsuitkering én 1 miljoen euro aan vastgoed

Uit onderzoek bleek dat een Turkse koppel uit Gouda een bijstandsuitkering ontvingen en ook ruim een miljoen euro aan vastgoed bezit in Turkije. Het ging om 21 onroerende zaken te bezitten. Bovendien ontvingen ze huurinkomsten uit vier panden. Op basis van signalen van bijstandsfraude, schakelde de gemeente Gouda een onderzoeksbureau in om uit te zoeken of de uitkeringsgerechtigden daadwerkelijk recht hadden op een uitkering. Toen bewezen was dat zij over teveel vermogen beschikte werd hun recht op bijstand ingetrokken en moesten zij alles terugbetalen.

Discriminatie

Het oordeel van de rechter werd door het stel niet geaccepteerd. Ze stapten naar de rechter en gingen in hoger beroep. Zij vonden namelijk dat er werd gediscrimineerd. De gemeente zou uitsluitend onderzoek doen naar vermogen van bijstandsgerechtigden die afkomstig zijn uit Turkije.

Bijstandsuitkering terecht gestopt
Bijstandsuitkering van Turks echtpaar terecht gestopt. Bron foto Pixabay

Bijstandsuitkering terecht gestopt

De rechter vond echter dat wel genoeg aanleiding was voor de gemeente om een onderzoek te starten. Ook was er geen sprake van discriminatie. Verder bevestigt de rechter dat het koppel heeft gefraudeerd door de gemeente niet op de hoogte te stellen van hun vermogen. Dit betekent dat de het echtpaar de inlichtingenplicht heeft geschonden. De gemeente Gouda heeft terecht het recht van eisers op bijstand opgeschort en vervolgens ingetrokken.

Lees meer over vermogen in het buitenland

Lees meer berichten over bijstandsfraude en bekijk ook de volgende artikelen: Stopzetten bijstand Turken geen discriminatie, gemeente Almelo discrimineert Turkse inwoner en bijstandsfraudeurs met huis in buitenland krijgen toch weer uitkering

Bronnen: Rechtspraak, Telegraaf, Turks

Deel dit bericht:

Plaats een reactie