Afname mensen met een bijstandsuitkering vlakt af

Het aantal mensen dat een bijstandsuitkering daalt nog steeds. Toch lijkt het eind van de daling inzicht, want de laatste drie maanden van vorig jaar kwamen er per saldo 2.500 mensen met een bijstandsuitkering bij.

397.000 mensen in de bijstand

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft berekend dat Nederland eind maart van dit jaar 397.000 mensen een bijstandsuitkering ontvingen. Meer dan de helft (57%) van hen is 45 jaar of ouder. Slechts 9% van mensen die een uitkering ontvangen zijn jonger dan 27 jaar. De instroom van nieuwe mensen in de bijstand is al een tijdje stabiel en ligt rond de 20.000. Dat komt vooral door de lagere uitstroom. Dat komt mogelijk door krapte op de arbeidsmarkt. Maar de mensen die nu nog in de bijstand zitten, hebben een behoorlijke afstand tot de arbeidsmarkt. Het is voor hen moeilijk om hen een betaalde baan te vinden.

Afname mensen met een bijstandsuitkering

De sterkste afname is, net als in eerdere kwartalen, in de leeftijdsgroep van 27- tot 45-jarigen en eind maart 2023 waren er 134.000 mensen in deze leeftijdsgroep afhankelijk van een bijstandsuitkering.

Het aantal jongeren tot 27 jaar met bijstand vormt een veel kleinere groep. Eind maart ontvingen 35.000 mensen in deze leeftijdscategorie een bijstandsuitkering. Dit zijn er ongeveer evenveel als een jaar eerder. Eind september en eind december 2022 waren de jaar-op-jaardalingen in deze groep nog bijna 5 en 2 procent.

De grootste groep bijstandsgerechtigden blijft de 45-plussers (228.000 mensen).

Afname mensen met een bijstandsuitkering

Einde afname lijkt in zicht

Toch lijkt het einde van de afname van mensen met een bijstandsuitkering in zicht. In het vierde kwartaal van 2022 was een kleine stijging te zien. Dit betekende dat er meer personen in de bijstand belandden (20.800) dan dat er uitgingen (18.300). Dat is voor het eerst sinds het voorjaar van 2021.

Bronnen: Binnenlands Bestuur, CBS, FD, Trouw, Volkskrant, WNL

Deel dit bericht:

1 gedachte over “Afname mensen met een bijstandsuitkering vlakt af”

  1. Niet echt zorgvuldig dit artikel:
    1. “Afname mensen met een bijstandsuitkering vlakt af”: Er is geen afname maar een toename met 2.500 uitkeringen in het laatste kwartaal van 2022.
    2. “De instroom van nieuwe mensen in de bijstand is al een tijdje stabiel en ligt rond de 20.000. Dat komt vooral door de lagere uitstroom.” De instroom en de uitstroom staan los van elkaar
    De afname van het aantal mensen met een bijstandsuitkering sinds 2022 is trouwens veel lager dan de afname van het aantal mensen met een WW-uitkering. De verklaring daarvoor is dat 85% van de mensen met een bijstandsuitkering een belemmering heeft.

    Beantwoorden

Plaats een reactie