Autoriteit Persoonsgegevens wil opheldering over fraudescorekaart

De Autoriteit Persoonsgegevens wil opheldering van vijf gemeenten over het gebruik van de fraudescorekaart om bijstandsfraude op te sporen.

Fraudescorekaart

De fraudescorekaart is een geautomatiseerde manier waarmee je mensen met een bijstandsuitkering een score kunt geven op basis van persoonlijke kenmerken, zoals beroep, woonwijk en opleidingsniveau. De score geeft aan hoe hoog de kans is dat deze mensen bijstandsfraude plegen. Hoe hoger de score, hoe hoger de kans op fraude.

In strijd is met de privacywet

Tot 2020 maakten meer dan 160 gemeenten gebruik van deze fraudescorekaart. De Vereniging Nederlandse Gemeenten stelde dat deze scorekaart in strijd is met de privacywet AVG. Daarom stopten in 2020 de meeste gemeenten met het gebruik van dit systeem. Maar Nieuwegein, Houten, IJsselstein, Lopik en Veenendaal bleven ondanks waarschuwingen van de Vereniging Nederlandse Gemeenten doorgaan met het gebruik van de fraudescorekaart.

Aangifte

Vakbond FNV opende na een meldpunt over de fraudescorekaart en deed in januari dit jaar aangifte bij de Autoriteit Persoonsgegevens. 

fraudescorekaart

Opheldering gebruik fraudescorekaart

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft de vijf gemeenten nu om opheldering gevraagd over hun werkwijze. Binnen twee maanden moeten zij uitleg geven over hun werkwijze. Ook moeten zij aangeven of burgers financiële schade hebben geleden en zo ja, hoeveel. En wat de gemeenten aan eventuele schade gaan doen. Na de reactie van de gemeenten kan de Autoriteit Persoonsgegevens tot vervolgstappen overgaan.

Bronnen: Autoriteit Persoonsgegevens, FNV, Security, VPRO

Deel dit bericht:

Plaats een reactie