Bijstandsbeleid in Eindhoven faalt

Het bijstandsbeleid in Eindhoven laat nog heel wat te wensen over. Zo lukt het de gemeente niet om de 45-plussers aan het werk te krijgen.

Veel 45-plussers in de bijstand

De regionale economie groeit al jaren hard en er zijn vele vacatures. Toch krijgt de gemeente de 45-plussers maar zeer moeizaam aan het werk. De afgelopen vier jaar groeide het aantal Eindhovenaren met een bijstandsuitkering tot bijna 3.500 eind vorig jaar. Slechts een 125 van die 3.500 mensen volgde vorig jaar een werkgelegenheidsproject voor ouderen. En slechts 40 procent van die 125 mensen vond een baan.

Grote kostenpost

De bijstand is een grote kostenpost voor de stad. Eindhoven geeft jaarlijks zo’n 100 miljoen euro uit aan bijstandsuitkeringen. Ongeveer dertien miljoen euro gaat er jaarlijks naar projecten om mensen met een bijstandsuitkering aan het werk te krijgen.

Mismatch vraag en aanbod

Het falende bijstandsbeleid in Eindhoven komt onder meer door de mismatch op de arbeidsmarkt. De competenties van mensen die op zoek zijn naar een baan sluiten niet aan bij wat er gevraagd wordt door bedrijven. Ook de beeldvorming over 45-plussers speelt mee. Vreemd, want deze groep is het meest loyaal richting de werkgever.

De 45-plusser in de bijstand komt maar lastig an het werk. Bron afbeelding: Pixabay

Het moet beter!

Het bijstandsbeleid in Eindhoven moet beter en de wethouder vindt dat de gemeente meer de regie moeten nemen en de samenwerking met de bedrijven moet beter om zo meer 45-plussers aan het werk te krijgen. De wethouder doelt hiermee op een nieuwe aanpak die vorige maand werd aangekondigd.

Bronnen: Binnenlands Bestuur, Nu.nl, Studio040

Deel dit bericht:

Plaats een reactie