Stevige groei bijstandsuitkeringen in Eindhoven

Eindhoven kent een enorme groei bijstandsuitkeringen. Begin dit jaar waren dit er 6.250 uitkeringen en dat is gegroeid naar boven de 6.500.

Gedwongen ontslag

Door de coronacrisis lag alles stil en dat betekende dat veel bedrijven geen werk hadden en hun personeel gedwongen moesten ontslaan. Dat zie je meteen terug in het beroep dat op de bijstand wordt gedaan. Dat is best wrang want in Eindhoven is de afgelopen twee jaar heel veel moeite gedaan om de bijstand te verlagen Zo is er hard gewerkt om de samenwerking tussen sociale wijkteams, werkbedrijf, gemeente en werkgevers te verbeteren. Door de coronacrisis is al dit harde werk teniet gedaan en zit Eindhoven weer op hetzelfde niveau als begin 2019.


Groei bijstandsuitkeringen in Eindhoven

De bijstand is in drie maanden tijd met 265 gestegen. Het gaat vooral om Eindhovenaren onder de 34 jaar. Het is van groot belang dat mensen zo snel weer aan het werk gaan, want armoede en schulden liggen op de loer.

Op de video hieronder zie je een reportage van Studio 040.

Grotere stijging bijstandsuitkeringen verwacht

Het einde aan de groei van de bijstandsuitkeringen is nog niet in zicht. De gemeente denkt dat een groot aantal van de 700 Eindhovense zzp’ers die sinds 1 juni bij de gemeente ‘Tozo 2′ hebben aangevraagd uiteindelijk ook in de bijstand komt. Bovendien is er een stijging van het aantal Eindhovenaren dat een WW-uitkering heeft aangevraagd bij het UWV. Wat als die WW afloopt en er geen nieuw werk wordt gevonden? Ook deze mensen zullen dan uiteindelijk een beroep op de bijstand doen.

groei bijstandsuitkeringen in Eindhoven

Zoektocht naar werk

De gemeente Eindhoven wil samen met andere partijen, zoals UWV Werkbedrijf, deze mensen te begeleiden naar ander werk. In de horeca of detailhandel zijn veel mensen hun baan kwijtgeraakt. Maar in andere branches zoals de postbezorging en callcenters is er een grote vraag naar werknemers en is men naarstig op zoek naar personeel.

Bronnen: ED, Nu.nl, Studio 040

Deel dit bericht:

Plaats een reactie