Aantal mensen in bijstand blijft dalen. Al 2 jaar op rij!

Het aantal mensen in de bijstand blijft dalen. Eind september 2019 telde Nederland 416 duizend bijstandsontvangers tot de AOW-gerechtigde leeftijd. Dit zijn er 20 duizend minder dan een jaar eerder. Vooral personen jonger dan 45 jaar zijn minder vaak afhankelijk van bijstand. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Aantal mensen in bijstand blijft dalen

Al 2 jaar lang neemt het aantal mensen dat een bijstandsuitkering ontvangt, af. Twee jaar geleden zaten er nog 465.000 personen in de bijstand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zaten er in Nederland per eind september 416.000 mensen in de bijstand. Eind september waren dat er 416.000. De afname gaat niet zo hard meer en is de afgelopen kwartalen wel kleiner geworden. Eind juni ging het om nog 22 duizend personen. In de drie kwartalen daarvoor lag het verschil met een jaar eerder steeds op 24 duizend personen.


Aantal 45-plussers met bijstand het minst gedaald

Het CBS meldt dat de afname te zien was bij alle leeftijdsgroepen. Bij 45-plussers was de daling met 1000 personen het kleinst. Het aantal bijstandsgerechtigden tot 27 jaar was bijna 5000 personen lager dan een jaar eerder. Dit betekent een daling van 12 procent. Bij de 27- tot 45-jarigen ging het om afname van iets meer dan 14000 personen uit de bijstand (bijna 9 procent).

Aantal mensen in bijstand blijft dalen
Het aantal mensen in bijstand daalt al 2 jaar lang. Bron afbeelding: Pixabay

Minder mensen met migratieachtergrond in de bijstand

Niet alleen het aantal bijstandsontvangers met een Nederlandse achtergrond is gedaald, maar ook de groep met een westerse of niet-westerse migratieachtergrond. In de eerste zes maanden van 2019 verlieten bijvoorbeeld 4200 Syriërs de bijstand, terwijl er 3100 instroomden. De uitstroom uit de bijstand van deze Syrische mensen was dus per saldo 1100 personen.

Lees ook:

Bronnen: Blik op Nieuws, CBS, Telegraaf

Deel dit bericht:

Plaats een reactie