Meer mensen in de bijstand: toename van 14.000 personen

Er zitten flink meer mensen in de bijstand dan een jaar geleden. Het aantal Nederlanders dat een bijstandsuitkering ontvangt is vorig jaar gestegen tot 429.000. Dat zijn er ruim 14.000 meer dan in 2020 en dat is ruim drie procent meer dan een jaar eerder. De laatste keer dat het aantal mensen in de bijstand steeg was in 2016.

Meer mensen in de bijstand

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat eind vorig jaar 429.000 Nederlanders onder de AOW-leeftijd een bijstandsuitkering ontvingen. Dat zijn er ruim 14.000 meer dan een jaar eerder en dat is 3 procent meer dan vorig jaar. Het is voor het eerst sinds eind 2016 dat het aantal bijstandsontvangers in een jaar is toegenomen.

Coronacrisis

Waarschijnlijk speelt de coronacrisis een belangrijke rol. het gaat overigens alleen om bijstandsuitkeringen en andere bijstandsgerelateerde uitkeringen, zoals de Tozo-regeling voor zzp’ers, zijn in deze berekeningen niet meegeteld. Die regeling werd in maart 2020 gestart vanwege de coronacrisis. Zoden deze Tozo uitkeringen die wel meegerekend worden, dan zou de stijging veel hoger zijn uitgevallen.

Meer jongeren in de bijstand

Onder jongeren tot 27 jaar was de toename van het aantal bijstandsuitkeringen relatief het sterkst. Deze leeftijdsgroep telde eind vorig jaar bijna 12 procent meer bijstandsontvangers dan een jaar eerder (zo’n 4000 mensen). Veel jongeren zijn door de coronacrisis hun baan kwijtgeraakt. Of ze begonnen op de arbeidsmarkt en konden geen baan vinden. Ook vorig kwartaal bleek al dat steeds meer jongeren een bijstandsuitkering ontvangen.

Bijstandsontvangers met een migratieachtergrond

Daarnaast nam het aantal bijstandsontvangers met een migratieachtergrond naar verhouding meer toe dan het aantal ontvangers met een Nederlandse achtergrond. Eind december was dat ruim 4 procent hoger dan een jaar eerder.

Meer mensen in de bijstand

Veel meer mensen in de bijstand

De verwachting is het er veel meer mensen in de bijstand terecht zullen komen. Adviesbureau Berenschot berekende vorig jaar dat het het aantal mensen dat van een bijstandsuitkering moet leven, zal toenemen tot het jaar 2022. In het meest optimistische scenario, waarin de Nederlandse economie snel en volledig herstelt, groeit het aantal uitkeringen met ‘slechts’ 15% naar 478.000 eind 2022. De huidige cijfers lijken het beste te passen bij dit meest optimistische scenario

Bronnen: Binnenlands Bestuur, NOS, NRC, RTL Nieuws

Deel dit bericht:

Plaats een reactie