Aanvraag van bijstandsuitkeringen door coronacrisis flink gestegen

De aanvraag van bijstandsuitkeringen is de afgelopen weken, door de coronacrisis fors gestegen, vooral in de vier grote steden.

Aanvraag van bijstandsuitkeringen enorm gestegen

De krant de NRC maakte een rondgang langs 32 wethouders van sociale zaken en ontdekte dat flink veel meer mensen een bijstandsuitkering aanvragen. Vooral jongeren, onder wie veel twintigers en dertigers die een uitzend- of oproepcontract hadden of een andersoortige flexbaan, doen een beroep op de bijstand. Dit is vaak het eerste signaal dat de werkloosheid oploopt, ondanks de steunmaatregelen van het kabinet, waarvoor zzp’ers en zelfstandig ondernemers zich al in groten getale voor hebben gemeld: de zogenaamde Tozo-regeling (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers).


Verdubbeling van aantal bijstandsaanvragen

In de helft van de ondervraagde gemeenten verdubbelde ook het aantal reguliere bijstandsaanvragen de afgelopen weken, of zelfs meer dan dat. Slechts drie gemeenten zagen geen enkele stijging en zes gemeenten zagen alleen een lichte stijging. De sterkste toename was te zien in Amsterdam en Rotterdam. En in andere gemeenten is het niet veel anders. In Enschede bijvoorbeeld, ligt aantal bijstandsaanvragen normaal op ongeveer 40 aanvragen per week, tegen momenteel ongeveer 80. En in Dordrecht en de Drechtsteden zijn er 2 à 3 keer zoveel aanvragen.

Stijging zal verder oplopen

In 2019 daalde het aantal bijstandsuitkeringen voor het derde jaar op rij. Dit jaar, 2020, zal het aantal bijstandsuitkeringen weer stijgen, want door de coronacrisis krijgt de economie een flinke klap. De wethouders verwachten dat de grootste stijging nog moet komen. De meeste mensen hebben namelijke eerst drie maanden recht op een WW-uitkering voordat ze een bijstandsuitkering aanvragen. In de komende periode zullen er veel meer mensen een beroep moeten doen op de bijstand omdat ze geen geld meer hebben om in hun eigen levensonderhoud te voorzien.

Aanvraag van bijstandsuitkeringen
Aanvraag van bijstandsuitkeringen neemt fors toe door de coronacrisis. Bron afbeelding: Jernej Furman via Flickr.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft inmiddels een brandbrief gestuurd naar de regering waarin ze melden dat ze zich zorgen maken over de financiële positie van de gemeenten.

Bronnen: Naleving, NRC, RTV Dordrecht, Tubantia

Deel dit bericht:

Plaats een reactie