Experiment ‘Bijverdienen in de Bijstand’ mislukt

Het experiment ‘Bijverdienen in de Bijstand’ is in januari 2019 door de gemeente Den Bosch geïntroduceerd om het deeltijdwerken voor mensen met een bijstandsuitkering te stimuleren. Mensen met een uitkering kunnen onder voorwaarden, een financieel voordeel ontvangen als je inkomsten uit deeltijdwerk hebt. Maar het tweejarige experiment ‘Bijverdienen in de Bijstand’ blijkt nu al te zijn mislukt.

Doel Bijverdienen in de Bijstand

Den Bosch had als doel met het experiment Bijverdienen in de Bijstand om te zorgen dat er minder mensen in de bijstand zaten en om meer Bosschenaren met een bijstandsuitkering in deeltijd gingen werken. De achterliggende gedacht van de gemeente was dat iemand met een (deeltijd)baan beter voor zichzelf kan zorgen. en dus indirect ook zorgt voor een betere Bossche samenleving voor iedereen. Afgesproken binnen de gemeente was dat het experiment halverwege zou worden geëvalueerd.

Stimuleringspremie

Mensen die een bijstandsuitkering ontvangen, konden een stimuleringspremie ontvangen van 50% van hun verdiensten uit het deeltijdwerk verdienen. Er was wel een maximum van €200,- per maand afgesproken. Aanvankelijk had met als doel gesteld dat er hierdoor 10% meer cliënten deeltijdwerk zouden hebben dan in 2018.

Experiment Bijverdienen in de Bijstand
Experiment ‘Bijverdienen in de Bijstand’ nu al mislukt. Bron afbeelding: Pixnio

Resultaten experiment Bijverdienen in de Bijstand

Onlangs zijn de resultaten van het experiment op een rijtje gezet en het blijkt dat er niet meer bijstandsgerechtigden in deeltijd zijn gaan werken. Ook zijn ze niet meer uren gaan werken. De totale inkomsten van de werkende bijstandsgerechtigden blijken zelfs afgenomen. En heeft deze stimuleringspremie er niet toe geleid dat er minder mensen een uitkering hebben. Het experiment heeft tot nu toe geen financiële voordelen voor de gemeente opgeleverd. Ook de cliënten zelf hadden er niet veel baat bij dit bijverdienen en het stimuleerde hen niet om extra te gaan werken. Dat kan voor veel cliënten ook helemaal niet, omdat ze vanwege hun gezondheid niet meer uren kunnen werken. De gemeente Den Bosch schat in dat dit beeld ook komende periode doorzet en dat het de gemeente geen besparingen oplevert.

Bronnen: AD, Den Bosch Nieuws, Samen voor de Klant, Sociaal Web

Deel dit bericht:

Plaats een reactie