Aantal bijstandsuitkeringen zal weer stijgen in 2020

Het aantal bijstandsuitkeringen daalde in 2019 voor het derde jaar op rij. Dit jaar, 2020, zal het aantal bijstandsuitkeringen weer stijgen, want door de coronacrisis krijgt de economie een flinke klap.

Divosa Benchmark Werk & Inkomen

Divosa Benchmark Werk & Inkomen heeft de jaarcijfers bekend gemaakt. Aan die benchmark doen ruim 230 gemeenten aan mee. Van alle gemeenten die meedoen aan deze benchmark, zag 88% van de gemeenten het aantal bijstandsuitkeringen in 2019 dalen. Maar de coronacrisis is een keerpunt in die trend en het aantal bijstandsuitkeringen zal weer stijgen.


Aantal bijstandsuitkeringen zal weer stijgen

De werkloosheid die de afgelopen jaren flink is gedaald, neemt nu weer snel toe door de coronacrisis. En hierdoor zal het aantal bijstandsuitkeringen weer stijgen. Door de corononacrisis komen er meer ondernemers in de bijstand, doordat zij een beroep doen op de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Vele tienduizenden ondernemers hebben al een beroep op deze regeling gedaan. Daarnaast zijn er mensen die in de bijstand raken doordat zij tijdelijk werk hadden, geen WW-rechten hebben opgebouwd en geen andere bestaansmiddelen hebben om op terug te vallen.

Aantal bijstandsuitkeringen zal weer stijgen
Aantal bijstandsuitkeringen zal weer stijgen

Zo is vorige week in Rotterdam en Amsterdam het aantal aanvragen voor een reguliere bijstandsuitkering verdrievoudigd en in Den Haag bezweek de website onder het grote aantal aanvragen.

Iedereen in de Bijstand

Krijgt dan iedereen een bijstandsuitkering als gevolg van de coronacrisis? Rapper Ondefined schreef er een nummer over: Iedereen in de Bijstand.

Bijstand in 2019

De belangrijkste oorzaak voor de daling van het aantal bijstandsgerechtigden in 2019, is een afnemende instroom in de bijstand. Door de het Nederland in 2019 economisch voor de wind ging, hebben veel mensen geen bijstand hoeven aanvragen omdat zij na afloop van een contract of al tijdens hun WW-uitkering makkelijk ander werk konden vinden.

De uitstroom uit de bijstand in 2019 was voor het overgrote deel te verklaren doordat mensen werk hebben gevonden (40%) en 5% vanwege het volgen van een opleiding. Een andere belangrijke reden voor de uitstroom is het natuurlijk verloop, waaronder verhuizingen en Aow (26%),

Bronnen: Divosa, Omroep West, Parool, Sociaal Web, Telegraaf

Deel dit bericht:

Plaats een reactie