Stormloop aanvragen tijdelijke bijstand voor zelfstandig ondernemers

Het aantal aanvragen voor tijdelijke bijstand voor zelfstandig ondernemers is enorm. Veel zelfstandig ondernemers en zzp’ers die door de coronacrisis acuut in financiële nood zijn gekomen, hebben een aanvraag ingediend voor bijstand. In onder meer grote steden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam loopt het storm en zijn al tienduizenden aanvragen gedaan.

Tijdelijke bijstand voor zelfstandig ondernemers

In verschillende gemeenten kunnen zelfstandig ondernemers deze week al een aanvraag doen op basis van de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Torzo) die gebaseerd is op het al bestaande Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz). Ondernemers kunnen een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen. Daarnaast kunnen ze inkomensondersteuning aanvragen. Dit is een tijdelijke bijstandsuitkering voor zelfstandig ondernemers die 3 maanden lang zal gelden. De regeling voor bijstand is nog niet van kracht. De laatste zaken moeten worden nog worden geregeld. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hoopte dit uiterlijk gisteren voor elkaar te hebben, maar heeft toch meer tijd nodig.


Voorschot

Sommige gemeenten verstrekken nu al voorschotten. Dit doen ze op eigen initiatief. Voor de regeling is door het kabinet in eerste instantie €250 miljoen beschikbaar gesteld. Bekijk hieronder het filmpje wat de gemeente Dordrecht doet voor ondernemers tijdens deze coronacrisis.

Coronacrisis op langere termijn

De vraag is wat de coronacrisis op langere termijn voor financiële problemen met zich mee brengt. Zzp’ers die tot anderhalve week terug een middeninkomen hadden, zitten met een acuut probleem. Zij hebben wel hun normale vaste lasten, maar moeten dat betalen met een inkomen van €1500,- en dat is natuurlijk niet lang vol te houden. Voor een maand of twee, is wel uit te zingen, maar daarna wordt het lastig.

tijdelijke bijstand voor zelfstandig ondernemers
Tienduizenden zelfstandig ondernemers vragen tijdelijke bijstand aan vanwege coronacrisis. Bron afbeelding: Pixabay

Meer reguliere bijstandsaanvragen

Naast de speciale tijdelijke regeling voor zelfstandig ondernemers, worden er in de grote steden ook meer meer reguliere bijstandsaanvragen aangevraagd. normaal aangevraagd worden. In Amsterdam spreken ze van een drukte die tweeënhalf keer groter is dan normaal. Ook in Den Haag is het drukker dan normaal en is extra personeel ingezet.

Bronnen: BNN Vara, RTL Nieuws, Telegraaf

Deel dit bericht:

Plaats een reactie