De kostendelersnorm wordt versoepeld, waardoor het ouders die leven van een bijstandsuitkering niet worden gekort, wanneer een thuiswonend kind 21 jaar wordt. Minister voor Armoedebeleid Schouten heeft dit aangekondigd in een wetswijzigingsvoorstel. De leeftijd voor toepassing van de zogenoemde kostendelersnorm wordt opgehoogd van 21 naar 27 jaar.
Kostendelersnorm
De kostendelersnorm werd in 2015 als onderdeel van de Participatiewet ingevoerd. Deze norm houdt in dat wanneer mensen met een bijstandsuitkering met meerdere volwassenen samenwonen, de hoogte van de uitkering moet worden aanpast. Hoe meer volwassenen een woning delen, hoe lager de uitkering, want de woonkosten zijn dan lager, is de redenering. De kostendelersnorm werd ooit ingesteld om misbruik van uitkeringen te voorkomen en het zogeheten ‘uitkeringen stapelen’ te voorkomen.
Kostendelersnorm versoepeld
De kostendelersnorm leidde in de praktijk tot problemen bijvoorbeeld als het kind niet in staat was genoeg te verdienen. Hierdoor stuurden ouders met een een uitkering hun kinderen uit huis voordat zij 21 jaar worden, zodat ze niet worden gekort op hun uitkering. Dit leidde soms tot schrijnende situaties, waarbij jongeren zich laten uitschrijven uit hun ouderlijk woning, geen geld meer hebben om van te leven, op straat belanden en dakloos worden. Mede als gevolg van de kostendelersnorm steeg het aantal daklozen de afgelopen jaren sterk, van 27.0000 in 2014 vóór de kostendelersnorm naar bijna 40.000 in 2018. Het Centraal Bureau voor de Statistiek schatte toen dat bijna tienduizend daklozen in de leeftijd 18 tot 27 jaar waren. Duidelijk was dat de kostendelersnorm pakte veel te hardvochtig uitpakte. Daarom heeft Minister Carola Schouten (CU) voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen een wetswijziging opgesteld.
Protest
Gemeenten riepen eerder al op de norm te verhogen naar 27 jaar. En de vakbond FNV vond dat de kostendelersnorm helemaal uit de wet geschrapt moest worden. Ook een aantal gemeenten waaronder Rotterdam startten onlangs met een proef met opschorten van de kostendelersnorm. Nu is de kogel door de kerk en wordt per 1 januari 2023 de kostendelersnorm versoepeld en wordt de leeftijdsgrens verhoogd naar 27 jaar. Er is in totaal 66 miljoen beschikbaar om deze wijziging mogelijk te maken.
Bronnen: NOS, Volkskrant
Ze moeten dit gewoon afschaffen voor je eigen kinderen. We hebben een woningtekort. Ik zie geen verschil tussen een kind van 26 of 31 als ie nog thuis woont.
meestal is dat omdat er geen woning te krijgen is.
Ik snap de korting als je samenwoont met een partner of ander volwassen mens maar afschaffen voor je eigen kinderen
hebben ze meer dan 7 jaar dit gedaan
HAD NET ZO GOED In 2015 de regel verspoelt
uitkering moet naar 21 jaar dat je op je 21 uitkering kan aanvragen. slaat nergens op
UITKERING AANVRAGEN MOET OOK NAAR BENEDEN NAAR HET JAAR 21 jaar zodat je niet perse een opleiding of werk kan vinden, VANAF je 21 uitkering kunnen aanvragen dat is realistich krijg je ook geen studieschuld en veel problemen.
Vreselijk. Mijn zoon is bijna 26 jaar. Moet ik voor 1 jaar alles om gaan gooien. Krijg dan wellicht geen huurtoeslag meer en moet dan volgend jaar alles weer opnieuw gaan aanvragen met misschien alle gevolgen van dien. Ik geef liever de veranderingen vooraf door aan de belastingdienst om achteraf terug betalingen te voorkomen
Geweldig! Ben blij voor de mensen en hun kinderen, ik pies naast de pot…. onze zoon word deze maand 27 …. dus al 6 jaar gekort, omdat hij werkt word door de belastingdienst zijn inkomsten mee gerekend dus ook geen huurtoeslag! Dubbel gestraft tenminste zo voelt het wel.