Kostendelersnorm versoepeld: leeftijd verhoogd naar 27 jaar

De kostendelersnorm wordt versoepeld, waardoor het ouders die leven van een bijstandsuitkering niet worden gekort, wanneer een thuiswonend kind 21 jaar wordt. Minister voor Armoedebeleid Schouten heeft dit aangekondigd in een wetswijzigingsvoorstel. De leeftijd voor toepassing van de zogenoemde kostendelersnorm wordt opgehoogd van 21 naar 27 jaar.

Kostendelersnorm

De kostendelersnorm werd in 2015 als onderdeel van de Participatiewet ingevoerd. Deze norm houdt in dat wanneer mensen met een bijstandsuitkering met meerdere volwassenen samenwonen, de hoogte van de uitkering moet worden aanpast. Hoe meer volwassenen een woning delen, hoe lager de uitkering, want de woonkosten zijn dan lager, is de redenering. De kostendelersnorm werd ooit ingesteld om misbruik van uitkeringen te voorkomen en het zogeheten ‘uitkeringen stapelen’ te voorkomen.

Kostendelersnorm versoepeld

De kostendelersnorm leidde in de praktijk tot problemen bijvoorbeeld als het kind niet in staat was genoeg te verdienen. Hierdoor stuurden ouders met een een uitkering hun kinderen uit huis voordat zij 21 jaar worden, zodat ze niet worden gekort op hun uitkering. Dit leidde soms tot schrijnende situaties, waarbij jongeren zich laten uitschrijven uit hun ouderlijk woning, geen geld meer hebben om van te leven, op straat belanden en dakloos worden. Mede als gevolg van de kostendelersnorm steeg het aantal daklozen de afgelopen jaren sterk, van 27.0000 in 2014 vóór de kostendelersnorm naar bijna 40.000 in 2018. Het Centraal Bureau voor de Statistiek schatte toen dat bijna tienduizend daklozen in de leeftijd 18 tot 27 jaar waren. Duidelijk was dat de kostendelersnorm pakte veel te hardvochtig uitpakte. Daarom heeft Minister Carola Schouten (CU) voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen een wetswijziging opgesteld.

Kostendelersnorm versoepeld

Protest

Gemeenten riepen eerder al op de norm te verhogen naar 27 jaar. En de vakbond FNV vond dat de kostendelersnorm helemaal uit de wet geschrapt moest worden. Ook een aantal gemeenten waaronder Rotterdam startten onlangs met een proef met opschorten van de kostendelersnorm. Nu is de kogel door de kerk en wordt per 1 januari 2023 de kostendelersnorm versoepeld en wordt de leeftijdsgrens verhoogd naar 27 jaar. Er is in totaal 66 miljoen beschikbaar om deze wijziging mogelijk te maken.

Bronnen: NOS, Volkskrant

Deel dit bericht:

2 gedachten over “Kostendelersnorm versoepeld: leeftijd verhoogd naar 27 jaar”

  1. Geweldig! Ben blij voor de mensen en hun kinderen, ik pies naast de pot…. onze zoon word deze maand 27 …. dus al 6 jaar gekort, omdat hij werkt word door de belastingdienst zijn inkomsten mee gerekend dus ook geen huurtoeslag! Dubbel gestraft tenminste zo voelt het wel.

    Beantwoorden
  2. Vreselijk. Mijn zoon is bijna 26 jaar. Moet ik voor 1 jaar alles om gaan gooien. Krijg dan wellicht geen huurtoeslag meer en moet dan volgend jaar alles weer opnieuw gaan aanvragen met misschien alle gevolgen van dien. Ik geef liever de veranderingen vooraf door aan de belastingdienst om achteraf terug betalingen te voorkomen

    Beantwoorden

Plaats een reactie