Breda krijgt mogelijk verplichte tegenprestatie

De gemeente Breda wil een verplichte tegenprestatie gaan invoeren voor de circa 2200 mensen die langdurig in de bijstand zitten. De gemeenteraad van de stad neemt hier volgende week een beslissing over.

Verplichte tegenprestatie

Het plan voor een verplichte tegenprestatie wordt in Breda gemaximaliseerd tot 20 uur. Het verrichten van substantiële mantelzorg en structureel vrijwilligerswerk wordt gezien als een een tegenprestatie.


Maatwerk

Overigens is de tegenprestatie altijd maatwerk. De tegenprestatie zou vanaf april ingevoerd moeten worden, maar de gemeenteraad neemt er volgende week een definitieve beslissing over.

verplichte tegenprestatie
Verplichte tegenprestatie in Breda? Ja of nee? Bron afbeelding: Pixabay

Wat is de tegenprestatie?

Breda gaat een tegenprestatie vragen aan mensen die langdurig in de bijstand zitten. Bij een tegenprestatie gaat het om een onbetaalde maatschappelijk nuttige activiteit van beperkte duur en omvang. Het mag geen werk zijn waar je normaal gesproken voor wordt betaald.

Langer dan 5 jaar in de bijstand

De groep waarop de maatregel van toepassing is, bestaat uit mensen die langer dan 5 jaar in de bijstand zitten. In de toekomst moeten er voor de groep tussen 2 en 5 jaar ook kansen worden geboden. Daarnaast staat in het plan dat een verplichte tegenprestatie eventueel langer dan zes maanden kan duren.

Bronnen: AD, BN DeStem, Breda Vandaag, Naleving.net, Rijksoverheid

Deel dit bericht:

Plaats een reactie