Kun je een huis kopen als je in de bijstand zit?

Op het internet kom je de meeste wonderlijke vragen tegen. Zo zag ik op het Viva Forum de vraag ‘Kun je een huis kopen als je in de bijstand zit?‘ In dit artikel wordt deze vraag ontrafeld.

Huis kopen vanuit de bijstand

Op het Viva Forum stond een vraag over bijstand en het bezit van een eigen woning. De dame in kwestie ontvangt een bijstandsuitkering en vroeg of het mogelijk is om contant, dus zonder hypotheek een huis te kopen.


“Kun je een huis kopen als je in de bijstand zit? Contant., dus geen hypotheek nodig. Je hebt je eigen huis èn dat van je overleden ouders tegelijkertijd verkocht, komt niet in aanmerking voor een huurwoning en wilt een kleiner huis terugkopen.”

Bron: Viva Forum

Waarde koophuis

De gemiddelde waarde van een koophuis is op dit moment gemiddeld €302.157,-. De hoogste prijs ooit, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek. Laten we ervan uitgaan dat het hier om een ‘gemiddeld’ huis gaat. Dat betekent dat de vraagstelster beschikt over een bedrag van tenminste 3 ton. De vraag kan dus ook anders gesteld worden, namelijk:

Heb je, als je beschikt over €300.000,-, recht op een bijstandsuitkering?

Wanneer heb je recht op een bijstandsuitkering?

Je hebt op een bijstandsuitkering als je niet genoeg inkomen of vermogen hebt om in je levensonderhoud te voorzien. En ook niet in aanmerking komt voor een andere voorziening of uitkering. De dame die de vraag op het forum stelde, heeft behoorlijk wat vermogen. Heel veel zelfs. Ze is rijk! Hieronder een filmpje waarin ingegaan wordt op de huizenprijzen.

Vermogenstoets

De overheid heeft een Vermogenstoets bijstand ontwikkeld. Met deze vermogenstoets kan worden bepaald of je niet te veel vermogen bezit en schulden heeft. Met vermogen wordt niet alleen spaargeld bedoel, maar ook andere waardevolle bezittingen zoals een eigen woning. Heb je meer meer vermogen dan de wettelijke grens? Dan kun je hiermee in je levensonderhoud voorzien. Je hebt geen recht op bijstand en je moet dit eerst opmaken, voordat je een beroep kunt doen op de bijstand. Maar je mag je vermogen ook weer niet te snel opmaken. Je mag alleen uitgaven doen die echt noodzakelijk zijn en je mag per maand maximaal anderhalf keer de bijstandsnorm uitgeven.

Bijstand en een eigen huis

Een eigen huis wordt gezien als vermogen. De gemeente bepaalt hoeveel je woning waard is. Hierbij wordt gekeken naar de overwaarde van de woning huis. Is de overwaarde van uw huis lager dan €51.600,-? Dan kan het zijn dat je recht hebt op een bijstandsuitkering. Je moet dan wel zelf in het huis wonen.

huis kopen
Kun je een huis kopen vanuit de bijstand? Bron afbeelding: Jeroen Stoop [CC BY 3.0],via Wikimedia Commons.

Geen recht op bijstand

De dame die de vraag op het Viva forum stelde, lijkt over heel wat wat vermogen te beschikken. Een eigen huis nota bene! Naar alle waarschijnlijkheid heeft zij geen recht op bijstand. Ze heeft het eenvoudigweg niet nodig, want ze beschikt over voldoende geld om in haar eigen levensonderhoud te voorzien.

Bronnen: AD, Rijksoverheid, Sociaal Verhaal

Deel dit bericht:

4 gedachten over “Kun je een huis kopen als je in de bijstand zit?”

 1. Even voor alle duidelijkheid. Bij het max. vermogentoetsing (overwaarde) gaat het om de toetsingdatum van het aanvragen van bijstand. De overwaarde (momenteel 53.100 (2021) kan natuurlijk in de loop der jaren groeien.

  Beantwoorden
  • En wat gebeurt er dan als je huis in waarde toeneemt en daarmee je overwaarde gedurende de loop van de bijstandsuitkering waardoor je boven die 53000 uit komt?

   Beantwoorden
 2. Ik heb bijstaand uitkering ben 58 jaar en ben 100 % arbeidsongeschikt , wil een roelstoel woning kopen , ben engenlijk met lichaam beperking , dubbel been amputatie . Mag dat

  Beantwoorden

Plaats een reactie