CDA Almere: Bijstandsgerechtigden inzetten om zwerfafval op te ruimen

Almere kampt met een groot afvalprobleem. Daarom wil het lokale CDA bijstandsgerechtigden inzetten om zwerfafval op te ruimen. Het CDA heeft hier inmiddels een motie over ingediend.

Stadsreiniging heeft onvoldoende capaciteit

Volgens het CDA loopt het aantal afvaldumpingen de spuigaten uit. Met name in deze coronatijd is het zwerfvuil enorm toegenomen. De Stadsreiniging heeft onvoldoende capaciteit om de stad schoon te houden en dit leidt tot verpaupering van de stad. Dit is een onwenselijke situatie. Het plan van het CDA is om de capaciteit van de Stadsreiniging tijdelijk op te schroeven met mensen die een bijstandsuitkering ontvangen. Almere telt ongeveer 212.000 inwoners, waarvan circa 6000 mensen een bijstandsuitkering ontvangen.


Bijstandsgerechtigden inzetten om zwerfafval op te ruimen

De oplossing van het CDA om de stad schoon te houden, is de inzet van bijstandsgerechtigden. Zij kunnen een bijdrage kunnen leveren aan een schoon Almere. Het is voor hen een
maatschappelijk nuttige tegenprestatie. Overigens wordt het werk als stadsreiniger niet gezien als officiële tegenprestatie. Als je niet aan de slag gaat als ‘vrijwillig stadsreiniger, dan word je volgens het CDA niet gekort op de uitkering. Overigens gaat het ook om mensen met die een andere uitkeringen hebben en normaliter naar de dagbesteding gaan, maar vanwege de coronacrisis thuis moeten blijven. Ook zij kunnen helpen bij de oplossing van dit Almeerse probleem.

CDA
CDA Almere vraag mensen in de bijstand om hulp bij afvalproblematiek. Bron afbeelding: Wikimedia Commons

Geen verplichting

Lesley van Hilten van het CDA in Almere concludeert op basis van gesprekken die ze voerde met mensen met een bijstandsuitkeringen en met mensen die afhankelijk zijn van dagbesteding, dat veel van hen al wekenlang binnen zitten en zich eenzaam voelen. Volgens Van Hilten zien deze mensen de stad verpauperen en willen helpen. Het wordt geen verplichting, maar een vrijwillige inzet Ook gaat het om tijdelijke hulp. Van Hilten zegt al blij te zijn als er al 10 mensen aan de slag gaan om de stad schoon te houden.

Zwerfafvalproblematiek

Uit een Belevingsonderzoek dat de gemeente Almere onlangs presenteerde, bleek dat veel Almeerders ontevreden zijn over de staat van de openbare ruimte en wil men dat er meer aandacht aan besteed wordt. Het zwerfafval is een van de grootste ergernissen bij Almeerders.

bijstandsgerechtigden inzetten om zwerfafval op te ruimen
Bijstandsgerechtigden inzetten om zwerfafval op te ruimen. Bron afbeelding: Pexels

Hervorming van de bijstand

Een jaar geleden pleitte het landelijke CDA voor een hervorming van de bijstand. In plaats van dat mensen met een uitkering thuiszitten, moeten zij betaald aan de slag en een zogenaamde ‘basisbaan’ krijgen. Het Almeerse plan past in de lijn van de landelijk CDA plannen.

Bronnen: Afvalgids, Almere.nl, Omroep Flevoland

Deel dit bericht:

Plaats een reactie