Leidse bijstandsgerechtigden mogen geen studentkamer verhuren

Het plan van de gemeente Leiden om mensen met een bijstandsuitkering een kamer te laten verhuren aan studenten gaat niet door. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft er een stokje voor gestoken.

Leidse bijstandsgerechtigden

Wethouder Yvonne van Delft van de gemeente Leiden was voornemens een experiment te starten waarbij mensen met een bijstandsuitkering die in een een sociale huurwoning wonen, een kamer zouden kunnen verhuren aan studenten. Volgens de wethouder was het een win-win-situatie. Het zou een toename betekenen van het aantal beschikbare kamers voor studenten. Ook zou het een leuke bijverdienste zijn voor mensen die in de bijstand zitten. Bekijk hieronder de reportage waarop eht plan uit de doeken wordt gedaan.

Mogelijk langer in de bijstand

Volgens de Participatiewet waarin de bijstand is geregeld, is het niet mogelijk dat bijstandsgerechtigden bijverdienen. Het Leidse plan is volgens het ministerie in strijd met de Participatiewet. De bijstand is een vangnetregeling en kamerverhuur mag niet worden beschouwd als vrijwilligerswerk. Volgens het ministerie is de bijstand is bedoeld voor mensen die tijdelijk geen inkomen hebben en die er ook zo snel mogelijk weer uit moeten. Het toelaten van extra inkomsten kan betekenen dat mensen mogelijk langer in de bijstand blijven.

Het Leidse stadsbestuur gaat nu op zoek naar andere mogelijkheden om het studentenkamertekort op te lossen.  

Bronnen: Binnenlands Bestuur, Leidsch Dagblad, Omroep West

Deel dit bericht:

Plaats een reactie