Participatiewet biedt geen perspectief voor mensen met een beperking

Voor veel mensen met een beperking biedt de Participatiewet geen perspectief. Als iemand vanwege een beperking niet voltijds kan werken, is de kans op een volwaardig bestaan met financiële zekerheid vrijwel nihil. Dit zegt de Werkcoalitie, waarin diverse maatschappelijke organisaties samenwerken.

Werkcoalitie

De Werkcoalitie is een samenwerkingsverband van Stichting Studeren en Werken op Maat (SWOM), CNV, FNV, Vakcentrale voor professionals (VCP), Landelijke Cliëntenraad (LCR), Coalitie voor Inclusie, Wij Staan Op!, Mind en Ieder(in). De Werkcoalitie vindt dat mensen met een beperking niet gevangen gehouden moeten worden in de Participatiewet. Ook moet de regels moeten flink op de schop. Dit heeft de Werkcoalitie in een oproep laten weten aan de Kamercommissie SZW.

Nooit een volwaardig inkomen

Sinds 2015 vallen veel mensen met een beperking onder de Participatiewet. Jaarlijks komen 14.000 jongeren die vroeger onder de Wajong-regeling vielen, in de Participatiewet terecht. De regels waar zij mee te maken krijgen streng en onder de huidige wetgeving zal deze groep mensen nooit een volwaardig inkomen kunnen verdienen. Zij mogen maar beperkt bijverdienen. De Werkcoalitie vindt dat de vrijlating gelijkgetrokken moet worden met de Wajong, waarin 30% in plaats van 15% mag worden bijverdiend. Ook vindt de Werkcoalitie mogen deze bijverdiensten, geen invloed hebben op de toeslagen. Want anders gaan ze er nog steeds nauwelijks op vooruit. Ook de partnertoets en kostendelersnorm moeten van tafel.

mensen met een beperking

Nieuwe regeling nodig

Op de lange termijn moet er een betere oplossing komen. Er is fundamenteel andere regelgeving nodig om álle mensen met een beperking perspectief en bestaanszekerheid te bieden. Mensen met een beperking horen volgens de Werkcoalitie niet thuis in de Participatiewet.

Bronnen: Landelijke Cliëntenraad, Nationale Zorggids, VCP

Deel dit bericht:

1 gedachte over “Participatiewet biedt geen perspectief voor mensen met een beperking”

  1. Ook voor 2015 zaten er veel mensen met een beperking in de bijstand. Het aantal mensen met een beperking wordt sinds 2015 nog hoger omdat minder mensen in aanmerking komen voor een uitkering die gerelateerd is aan een arbeidsbeperking. Het aantal mensen met een arbeidsbeperking zal nog verder stijgen omdat minder mensen een Wajong of WIA uitkering krijgen of WSW-loon ontvangen. In 2019 had volgens het CBS publicatie “Belemmerd bij het verkrijgen van werk 85% van de mensen in de bijstand een belemmering.

    Beantwoorden

Plaats een reactie