Bijverdienen in de bijstand als kamerverhuurder

In Leiden is het sinds gisteren TOEGESTAAN dat mensen met een bijstandsuitkering die in een een sociale huurwoning wonen, een kamer mogen verhuren aan studenten. Op die manier wil Leiden het aantal beschikbare kamers voor studenten flink verhogen. Bovendien is het een leuke bijverdienste voor mensen die in de bijstand zitten.

Universiteit Leiden
Veel studenten aan Universiteit Leiden, kunnen geen kamer vinden. Bron afbeelding Wikipedia

Woningtekort voor studenten

Het woningtekort voor studenten was afgelopen studiejaar weer groter dan voorgaand jaar. Sommige studenten verbleven zelfs in tentjes op campings in de regio. Het afgelopen jaar is er een aantal studentenkamers bijgekomen, maar toch is het probleem nog niet opgelost. Daarom start de gemeente Leiden een experiment om bewoners van een sociale huurwoning en met een uitkering, een kamer te laten verhuren aan studenten. Het experiment gaat per direct in en duurt een jaar.

Bijverdienen in de bijstand
In Leiden mogen mensen met een bijstandsuitkering bijverdienen als kamerverhuurder. Bron afbeelding: FaceMePLS from The Hague, The Netherlands [CC BY 2.0], Wikimedia Commons.

Bijverdienen in de bijstand

Voor de inwoners van Leiden die een bijstandsuitkering ontvangen, kunnen op deze manier een aardig zakcentje verdienen bijverdienen. Alle 3100 Leidenaars in de bijstand, krijgen een brief in de bus waarin ze op de mogelijkheid worden gewezen en de spelregels staan uitgelegd. Zo mogen ze 235 euro voor de kamer vragen. Van dat bedrag is 65 euro bestemd voor gas, water en licht. De resterende 170 euro per maand mag onbelast als extra inkomen worden genoten, zonder dat het van invloed is op de hoogte van de uitkering. Bekijk ook de reportage van UnityNU.

Bronnen: Leidsch Dagblad, NU.nl, Sleutelstad


Deel dit bericht:

Plaats een reactie