Bijstand voorlopig niet afgeschaft in Oude IJsselstreek

De bijstand wordt voorlopig niet afgeschaft in de gemeente Oude IJsselstreek en uitkeringsgerechtigden krijgen ook na 1 januari nog steeds een bijstandsuitkering. Het plan van de gemeente om in plaats van een uitkering een arbeidscontract aan te bieden, kan nog niet worden uitgevoerd. Daarvoor is een aanpassing van de wet nodig. In plaats daarvan komt er wel een pilot met basisbanen.

Bijstand voorlopig niet afgeschaft

Oude IJsselstreek wilde af van de bijstandsuitkering en bedacht een innovatief plan om mensen te begeleiden naar passend werk. Het plan was om mensen een arbeidsovereenkomst met de gemeente aan te bieden. De gemeente zou dan zijn best moeten doen om passend werk te vinden. De gemeente vond de bijstand een tussenstap op weg naar werk, die net zo goed overgeslagen kan worden. Ook zou het plan moeten leiden tot een respectvollere bejegening van inwoners. Bij een uitkering creëer je namelijk een afhankelijkheidsrelatie. Je houdt immers je hand op bij de gemeente. Maar als je iemand een overeenkomst aanbiedt, dan is er sprake van gelijkwaardigheid.

Bijstandsgerechtigden behouden uitkering

Maar de bijstand wordt voorlopig niet afgeschaft. Alle 600 bijstandsgerechtigden krijgen vanaf 1 januari 2021 nog een uitkering en geen arbeidscontract. Na gesprekken met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is gebleken dat er teveel risico’s aan dat plan kleven en Oude IJsselstreek zou er financieel flink bij in schieten als de plannen nu worden doorgezet. Ook is het juridisch gezien, nog niet mogelijk is om arbeidscontracten te verstrekken in plaats van uitkeringen. De gemeente heeft meer tijd nodig en is met een aantal gemeenten in gesprek die vergelijkbare plannen hebben. De gesprekken tussen Oude IJsselstreek en het ministerie zullen na de kabinetsformatie in 2021 vervolgd worden.

Bijstand voorlopig niet afgeschaft

Participatiebedrijf STOER

Wel start de gemeente na de jaarwisseling met een bedrijf op het gebied van loopbaanbegeleiding: STOER. Die organisatie gaat in het nieuwe jaar een pilot met basisbanen opstarten.
STOER maakt deel uit van een breder plan om het sociaal domein te transformeren en waarin ook aandacht wordt besteed aan schuldhulpverlening en inburgering.

Bronnen: Binnenlands Bestuur, De Gelderlander, Oude-IJsselstreek, Regio 8

Deel dit bericht:

Plaats een reactie