Bijstandsgerechtigden die Oekraïnse vluchtelingen in huis nemen, niet gekort op uitkering

In de gemeente Amsterdam worden bijstandsgerechtigden, die Oekraïnse vluchtelingen in huis nemen, niet gekort op hun uitkering. Normaal zou zo’n nieuwe inwoner aangemerkt worden als medebewoner en geldt de kostendelersnorm waardoor de uitkering verlaagd zou worden.

Kostendelersnorm

Amsterdam biedt hiermee ‘maatwerk en stelt bijstandsgerechtigden in staat om hulp te bieden aan Oekraïense vluchtelingen. In Amsterdam hebben veel mensen die hulp willen bieden, zich gemeld. De gemeente Amsterdam roept andere gemeenten op om dezelfde uitzondering met betrekking tot de kostendelersnorm te maken. De gedachte achter deze regel is dat als meerdere volwassenen in een huis wonen zij de kosten voor het huishouden delen en er een lagere bijstandsuitkering wordt toegekend. Lees er hier meer over.

Oekraïnse vluchtelingen

Vergoedingen voor Oekraïnse vluchtelingen

Voor Oekraïners die familie hebben in Nederland zijn toelages en vergoedingen mogelijk via de Sociale Verzekeringsbank. Voor vluchtelingen die hier geen familie hier moeten nog zaken worden georganiseerd. Amsterdam vangt momenteel 92 vluchtelingen op in de noodopvang in Amsterdam Zuidoost.

Bronnen: Amsterdams Dagblad, Binnenlands Bestuur, Hart van Nederland, Reformatorisch Dagblad

Deel dit bericht:

1 gedachte over “Bijstandsgerechtigden die Oekraïnse vluchtelingen in huis nemen, niet gekort op uitkering”

  1. Lijkt me toch logisch, want mensen in huis halen kost je geld aan verwarming, water, eten. Dan ook nog gekort worden kan iemand in de bijstand zicht niet veroorloven. Stel nou dat je toevallig rijkere mensen in huis neemt, die jouw extra kosten compenseren of huur betalen, dan kun je dus quitte spelen of zelfs bijverdienen zonder hiervoor gestraft te worden.

    Beantwoorden

Plaats een reactie