Cryptocurrency en de bijstand: de worsteling van gemeenten met virtueel geld

Cryptocurrency en de bijstand. Gemeenten worstelen hiermee, want wat betekent het als iemand met een bijstandsuitkering bitcoins heeft. Wat betekent dat voor de uitkering? Zijn bitcoins vermogen of inkomen? En hoe zit het dan met de inlichtingenplicht?

Virtueel geld

Steeds meer mensen, dus ook bijstandsgerechtigden houden zich bezig met cryptocurrency: virtueel geld, zoals bijvoorbeeld bitcoin of ethereum. De waarde van deze virtuele munten kan in korte tijd flink fluctueren. En mensen die handelen in digitale munten zoals bitcoin of ethereum kunnen snel geld verdienen maar het ook snel verliezen. En steeds meer bedrijven accepteren die virtuale munten als betaalmiddel.

Cryptocurrency en de bijstand

Wat zijn de gevolgen van deze cryptocurrency voor de bijstandsuitkering? Hoe kan je het bezit van cryptocurrency bij bijstandsontvangers worden vastgesteld. Is het genoeg als iemand aan de inlichtingenplicht voldoet of moeten exchange-overzichten van de Belastingdienst worden opgevraagd waardoor transacties en wallet-adressen duidelijk worden? De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft een verkenning Cryptocurrency en de Participatiewet opgesteld die gemeenten aanknopingspunten biedt om hiermee om te gaan en hoe die virtuele munten in het kader van de Participatiewet gezien moeten worden.

Handel in cryptocurrency

Mensen kunnen cryptocurrency kopen, verhandelen, minen, swappen of zelf een virtuele munt starten. Heeft een , dan kan dat gezien worden als vermogen, inkomen of anders. Dit kan beoordeeld worden aan de hand van de activiteiten die iemand met die crypto doet. het kan gaan om kopen, handelen, kopen en verkopen namens een derde, minen, swappen of of zelf een eigen virtuele munt starten.

Als iemand met een uitkering actief en structureel handelt in cryptocurrency moet er een deugdelijke administratie kunnen worden overlegd. De inkomsten worden als inkomen gezien. Ook kan het handelen worden beschouwd als ‘op geld waardeerbare arbeid’. Het lijkt op de inkomsten die iemand verdient met pokeren. Lees hierover het artikel In de bijstand en gokken: Mag dat?

cryptocurrency en de bijstand

Minen, swappen en crypto starten

Dat iemand met een bijstandsuitkering zich bezig houdt met minen, swappen of zelfs zelf een virtuele munt start, komt niet vaak voor. Toch heeft de VNG deze activiteiten ook meegenomen in de handleiding.

Bronnen: Binnenlands Bestuur, Schulinck, VNG

Deel dit bericht:

Plaats een reactie