Gemeente Almelo discrimineert Turkse inwoner

Een Turkse Almeloër heeft een rechtszaak tegen de gemeente Almelo gewonnen over het korten van een bijstandsuitkering. De gemeente zou gediscrimineerd hebben.

Gemeente discrimineert

Deze Turkse Almeloër heeft zich beroepen op een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep, die stelt dat de gemeente discrimineert. De bewuste persoon had namelijk verzuimd te melden dat hij in Turkije een appartement bezit heeft. Toen de gemeente hier achter kwam, is de bijstandsuitkering stopgezet. Het appartement werd getaxeerd op € 100.000. Naast het stopzetten van de bijstand werd ook de onterecht betaalde uitkering teruggevorderd. Het gaat om een bedrag van €163.704,-.

Strijd tegen de bijstandsfraude

De gemeente Almelo strijdt al geruime tijd tegen de bijstandsfraude en probeerde al vaker uitkeringen terug te vorderen van mensen die een huis, grond of vermogen in het buitenland hebben. De Centrale Raad van Beroep heeft in september 2017 een voor de gemeente Almelo ongunstige uitspraak gedaan. Bij een groot onderzoek naar bijstandsfraude heeft Almelo met name gekeken naar mensen van Turkse afkomst of met de Turkse nationaliteit. Volgens de rechtbank heeft de gemeente zich daarbij schuldig gemaakt aan discriminatie en dat mag dus niet Meerdere Turkse Almeloërs hebben sinds die ‘discriminatie-uitspraak’, zaken tegen de gemeente gewonnen.

Gemeente discrimineert
Gemeente Almelo zou Turkse inwoners discrimineren. Bron afbeelding: Pixabay

In beroep tegen ‘discriminatie-uitspraken’

Almelo heeft aangegeven in beroep te gaan tegen ‘discriminatie-uitspraken’. De gemeente vindt dat bijstand is bedoeld voor mensen die het echt nodig hebben. Als mensen vermogen zoals een huis in het buitenland, dan heb je geen recht op bijstand. De gemeente is overigens al bezig met een onderzoek in naar buitenlands vermogen van alle 2700 bijstandsgerechtigden in Almelo.

Bronnen: Naleving, Rechtspraak, Tubantia

Deel dit bericht:

Plaats een reactie