Tandarts onbetaalbaar voor lage inkomens

In Nederland zijn ongeveer een half miljoen mensen waarvoor de tandarts onbetaalbaar is geworden. Deze groep heeft eenvoudigweg niet genoeg geld om naar de tandarts te gaan.

Tandartskaravaan

Een slecht gebit en het gebrek aan geld om hier iets aan te doen, zorgt voor schaamte, pijn en uiteindelijk isolement. De organisatie Dokters van de Wereld vindt dat onacceptabel en heeft daarom een daarom trekken tandartsen met speciale bussen door het land om duizend mensen gratis te behandelen. Gisteren is de organisatie gestart in Waddinxveen. Hierna trekt de tandartskaravaan naar Rotterdam, Amsterdam, Nijmegen, Den Haag en Groningen.

Beperkte capaciteit

Gedurende de actie is de capaciteit beperkt. Daarom zijn alle patiënten vooraf geselecteerd door maatschappelijke organisaties, zoals opvangcentra voor daklozen, voedselbanken en de schuldhulpverlening. Bekijk hieronder een reportage van RTL Nieuws.

Tandarts onbetaalbaar

Mondzorg is niet voor iedereen toegankelijk voor honderdduizenden mensen met lage inkomens, waaronder vele mensen met een bijstandsuitkering. De tandarts is voor hen onbetaalbaar. Dat komt omdat gebitscontroles en tal van behandelingen, zoals het vullen van gaatjes, vallen voor volwassenen, niet onder de basiszorgverzekering vallen. Mondzorg voor kinderen wordt wel wordt vergoed uit het basispakket. Toch blijkt dat kinderen van ouders met een lage sociaaleconomische status of migratieachtergrond vaker last hebben van gebitsproblemen en ook minder vaak voor controle bij de tandarts komen.

Tandarts onbetaalbaar
Tandarts onbetaalbaar voor ongeveer een half miljoen mensen. Bron afbeelding: Pexels

Toegang tot zorg is een mensenrecht

Dokters van de Wereld wil dat er een structurele, landelijke oplossing komt waardoor het mogelijk wordt voor mensen met een laag inkomen, preventieve en acute mondzorg voor álle kinderen en volwassenen te regelen. De organisatie vindt dat iedereen naar een tandarts moet kunnen gaan, zeker bij acute problemen, ongeacht hun inkomen.

Toegang tot zorg is een mensenrecht, géén privilege!

Bronnen: Dokters van de Wereld, Hart van Nederland, Omroep West, Telegraaf

Deel dit bericht:

Plaats een reactie