Bijstandsfraudeurs met huis in buitenland krijgen toch weer uitkering

Mensen die een boete hebben gekregen omdat ze een bijstandsuitkering ontvangen, terwijl ze huis in het buitenland hebben, kunnen later vaak alsnog legaal een uitkering krijgen. Vooral Turkse en Marokkaanse Nederlanders en ook Oost-Europeanen met een huis in het land van herkomst maken zich hier schuldig aan.

Bijstand voor bijstandsfraudeurs

Als een persoon geen inkomen krijgt en minder dan 6000 Euro spaargeld heeft, kan een uitkering worden aangevraagd. Soms wordt dan verzwegen dat iemand bijvoorbeeld een huis heeft in een ander land. Als de gemeente daarachter komt, kan bij de uitkeringsgerechtigde de uitkering worden ingevorderd en kan een boete van maximaal de volledig uitgekeerde bijstand worden opgelegd.

Schuld bij de gemeente

Hierdoor kan de situatie ontstaan dat die bewuste persoon een schuld krijgt bij de gemeente. Als dat bedrag hoger is dan de waarde van het verzwegen bezit in het buitenland, dan ontstaat weer recht op bijstand, ook al is de schuld nog niet afbetaald. Op papier heeft de bijstandsaanvrager dan immers geen vermogen. Dit wordt ook wel het draaideureffect genoemd.

Bijstandsfraudeur krijgt opnieuw uitkering. Bron afeelding: Pixabay

Bijstandsfraude

Dat deze situatie zich voordoet, wordt bevestigd door het ministerie van Sociale Zaken, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Stimulansz, het kenniscentrum van gemeenten voor de bijstand. Het is iet duidelijk hoe vaak de bijstand na vaststelling van fraude weer is toegekend. Dit schijnt vaker te gebeuren en het gaat niet om een enkel geval.

Appartement in buitenland en toch een uitkering. Het gebeurt vaker dan je denkt! Bron afbeelding: Pixabay

Motie

Inmiddels hebben de Tweede Kamerleden Wiersma en Peters een motie ingediend over de gevolgen van fraude met vermogen in het buitenland. Een motie van nog geen 200 woorden.

Bronnen: Binnenlands Bestuur,Telegraaf, Volkskrant

Deel dit bericht:

Plaats een reactie