Almelo start gevecht tegen bijstandsfraude

Almelo start een gevecht tegen bijstandsfraude en begint een onderzoek onder alle 2700 bijstandsgerechtigden in de gemeente.

Vermogen in buitenland

Het onderzoek uitgevoerd door het Internationaal Bureau Fraude-informatie van UWV en start onder de groep 1000 bijstandsgerechtigden die langer dan een jaar een uitkering hebben en in het buitenland geboren zijn. Er wordt onderzocht of zij vermogen in het buitenland hebben en daarmee mogelijk frauderen.

Almeloos onderzoek

Het Almelose onderzoek wordt gebruikt bij het doorvoeren van een landelijke wetswijziging. Naar verwachting zal dit onderzoek 2 tot 3 jaar duren en uiteindelijk worden alle 2700 mensen met een bijstandsuitkering betrokken in het onderzoek.

bijstandsfraudeur
Uitkering en toch vermogen in het buitenland!

Strijd tegen bijstandsfraude

De gemeente Almelo probeerde al vaker uitkeringen terug te vorderen van mensen die een huis, grond of vermogen in het buitenland hebben. De gemeente werd destijds op de vingers getikt omdat Almelo zich daarbij schuldig zou maken aan discriminatie omdat alleen uitkeringsgerechtigden van Turkse komaf werden onderzocht. Almelo heeft veel geleerd van die aanpak en probeert het nu op een manier die wel is toegestaan.

Draaideureffect

Bij het onderzoek in Almelo gaat daarbij niet alleen om het opsporen van fraude, maar ook om het draaideureffect te voorkomen. Hierbij kan het zijn dat iemand die is betrapt op fraude, de gemeente de onterecht ontvangen bijstand moet terug betalen. Als de fraudeur daardoor in de schulden terecht komt en nog steeds geen werk heeft, kan die fraudeur opnieuw bij de gemeente aankloppen voor een bijstandsuitkering. De gemeente heeft dan geen grond om de uitkering af te wijzen. In Almelo wil men onderzoeken of geregeld kan worden om dergelijke fraudeurs voor een bepaalde tijd geen recht meer hebben op een uitkering.

draaideureffect
Draaideureffect voorkomen. Bron afbeelding: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Gevecht tegen bijstandsfraude

Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken is geïnteresseerd in het onderzoek in Almelo en was er deze week op werkbezoek. Van Ark wil namelijk een wetswijziging doorvoeren om fraude met vermogen in het buitenland beter aan te pakken. De resultaten uit Almelose onderzoek worden hierbij betrokken.

Bronnen: RTV Oost,Tubantia

Deel dit bericht:

Plaats een reactie