Bijstandsgerechtigde hoeft geen bankafschriften te laten zien

Een bijstandsgerechtigde uit Apeldoorn hoeft geen drie maanden bankafschriften te laten zien. Ook hoeft hij de boete die hij moest betalen omdat hij de inlichtingenplicht zou hebben geschonden, niet te voldoen. Het aanleveren van bankafschriften valt volgens de rechter namelijk niet onder de inlichtingenverplichting.

Bankafschriften

De gemeente Apeldoorn had de bijstandsuitkering van een inwoner ingetrokken. Ook moest deze persoon zeven maanden uitkering terugbetalen. Daarnaast kreeg de inwoner een boete. Volgens de gemeente had de inwoner niet voldaan aan de inlichtingenplicht en was verplicht om bankafschriften aan te leveren. De Centrale Raad van Beroep oordeelde anders. Het aanleveren van documenten valt niet onder de inlichtingenverplichting. Hierdoor is deze verplichting dan ook niet geschonden.

Inlichtingenplicht

Het is een opvallende uitspraak. Want in de Participatiewet staat dat alle bijstandsgerechtigden mededeling moeten doen ‘van alle feiten en omstandigheden die van invloed kunnen zijn op de bijstand’. Gemeenten vinden dat ook het aanleveren van bankafschriften en andere documenten die inzicht geven in de financiële situatie van een bijstandsgerechtigde, hieronder vallen. Maar de rechter is het dus niet eens met de uitleg in de Participatiewet en vindt bankafschriften geen ‘feiten of omstandigheden die van invloed zijn of kunnen zijn op het recht op bijstand’. Volgens een eerdere bijstandswet die tot 1 juli 1997 van kracht was, was dit overigens wel zo, maar na een wetswijziging werd deze zinsnede niet meer genoemd.

bankafschriften

Medewerkingsverplichting

Overigens kan een gemeente nog wel bewijsstukken, waaronder bankafschriften, vorderen om het recht op bijstand te controleren. Dat valt onder de medewerkingsverplichting. Maar met het schrappen van een uitkering omdat de bijstandsgerechtigde de bankafschriften niet zelf had opgestuurd als ‘van belang zijnde stukken’ op grond van de inlichtingenverplichting kwam Apeldoorn niet weg. Er is volgens de de rechter geen sprake van schending van de inlichtingenverplichting en dus kan de bijstandsuitkering niet worden ingetrokken en kan er geen boete worden opgelegd. Dat kan namelijk alleen als de inlichtingenverplichting is geschonden, niet als de medewerkingsverplichting is geschonden.

Bronnen: Bijstandsbond, Binnenlands Bestuur, Rechtspraak

Deel dit bericht:

1 gedachte over “Bijstandsgerechtigde hoeft geen bankafschriften te laten zien”

  1. Ik heb nogal wat meegemaakt voor en tijdens het aanvragen van de bijstand. Nachtmerries had ik ervan. Dorst ook niet in de brievenbus te kijken enz. Nu met deze om de haverklap 3 maanden laten zien. Word ik altijd weer geconfronteerd met de stress die ik had, boven vermeld. Niet leuk.

    Beantwoorden

Plaats een reactie